Σκιές διχασμού και διάσπασης πάνω από το ΠΑΣΟΚ

Σκιές διχασμού και διάσπασης πάνω από το ΠΑΣΟΚ

–Ίντριγκες, πισώπλατα χτυπήματα και παρασκήνιο μεταξύ των υποψηφίων για την προεδρία

Ανησυχία για την επομένη ημέρα στο ΠΑΣΟΚ εκφράζεται από αρκετά στελέχη, καθώς η ένταση που επικρατεί μεταξύ των υποψηφίων για την προεδρία και οι αυξημένες φιλοδοξίες ορισμένων εξ αυτών εγκυμονούν κινδύνους ακόμη και για τη συνοχή του Κινήματος.

Το ενδεχόμενο κάποιοι από τους ηττημένους να μην «αποδεχθούν» το αποτέλεσμα, να αποχωρήσουν ή να αποστασιοποιηθούν συγκεντρώνει ισχυρές πιθανότητες. Δεν είναι τυχαίο ότι έμπειρα στελέχη προειδοποιούν για τον κίνδυνο ακόμη και διάσπασης του Κινήματος την επομένη των εσωκομματικών εκλογών. Συνδέουν μάλιστα το ενδεχόμενο αυτό με τις διεργασίες που υπάρχουν για τη δημιουργία νέου φορέα στην Κεντροαριστερά.

Το ερώτημα που εύλογα τίθεται από αρκετούς είναι: Αν νικητής των εκλογών είναι ο Ν. Ανδρουλάκης, ποια θα είναι η στάση των υπολοίπων (Δούκας, Γερουλάνος, Αποστολάκη, Κατρίνης κ.ά.), που τον θεωρούν αποτυχημένο και ζήτησαν την παραίτησή του αμέσως μετά τις ευρωεκλογές; Την ίδια στιγμή, υπάρχει έντονη φημολογία ότι ο Χ. Δούκας, αν δεν εκλεγεί πρόεδρος, θα πάρει αποστάσεις από το ΠΑΣΟΚ και θα διεκδικήσει ως… ανεξάρτητος την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς.

Είναι η γενικότερη ανησυχία για την επόμενη ημέρα και η συγκεκριμένη φημολογία που ώθησε τον Ν. Ανδρουλάκη να ζητήσει από όλους τους προέδρους να αναλάβουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Πρώτον, ότι θα παραμείνουν ενεργά στελέχη του Κινήματος και, δεύτερον, ότι άπαντες θα είναι υποψήφιοι στις εθνικές εκλογές, όποτε αυτές κι αν γίνουν.

Η ανταπόκριση των άλλων επτά στην πρόταση-πρόσκληση του κ. Ανδρουλάκη ήταν χλιαρή, ενώ ουδείς βγήκε δημόσια για να αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Κατά τα λοιπά και λόγω… θερινής ραστώνης, το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων του Κινήματος για τις εκλογές του Οκτωβρίου παραμένει υποτονικό. Οι υποψήφιοι συνεχίζουν τις περιοδείες και τις επισκέψεις, πλην όμως, η συμμετοχή των πολιτών είναι ισχνή, σε ορισμένες, δε, περιπτώσεις μιλούν σε συναθροίσεις 15 και 20 ατόμων. Τα πράγματα θα είναι ακόμη χειρότερα τον επόμενο μήνα, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών θα βρίσκεται στις παραλίες.

Στα επιτελεία των υποψηφίων οι προσδοκίες τους στρέφονται στον Σεπτέμβριο, οπότε και η προεκλογική μάχη θα μπει στην τελική ευθεία. Τότε θα δουν το φως της δημοσιότητας οι νέες δημοσκοπήσεις, που θα καταγράφουν τη δυναμική των υποψηφίων. Αρχές Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία για την υποβολή νέων υποψηφιοτήτων, θεωρείται, ωστόσο, απίθανο να έχουμε μία ακόμα προσθήκη. Αντίθετα, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο απόσυρσης ενός ή περισσότερων από τους οκτώ, αν διαπιστώσουν ότι δεν τραβάει η υποψηφιότητα τους. Πολλά σε αυτήν την περίπτωση θα εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων του Σεπτεμβρίου.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ