Πόσο κινδυνεύουν από τον ήλιο τα βλέφαρά μας;
Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ
Την επόμενη φορά που θα βάλετε αντιηλιακό ή ενυδατική με SPF στο πρόσωπό σας, θυμηθείτε να αλείψετε προσεκτικά και τα βλέφαρά σας. Είναι πολύ ευαίσθητα στην υπεριώδη ακτινοβολία (UV) του ηλίου, αλλά συχνά μένουν απροστάτευτα.
Σύμφωνα με μελέτες, τα βλέφαρα είναι το σημείο του προσώπου που έχει τις λιγότερες πιθανότητες να του βάλουμε αντιηλιακό αλλά και ενυδατική με SPF.
Μία από τις μελέτες πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ και δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό «PLoS One». Όπως έδειξε, όταν βάζουμε ενυδατική με αντιηλιακό στο πρόσωπο, η κάλυψη των βλεφάρων είναι κατά 21% χαμηλότερη απ’ ό,τι στο υπόλοιπο πρόσωπο. Αντίστοιχα, όταν βάζουμε αντιηλιακό, η κάλυψή τους είναι κατά 14% χαμηλότερη.
Δυστυχώς, λίγοι βάζουν συστηματικά αντιηλιακό στο πρόσωπό τους. Έχει βρεθεί πως μόνο τρεις στους δέκα το χρησιμοποιούν καθημερινά, ενώ τέσσερις στους δέκα το χρησιμοποιούν σποραδικά. Οι γυναίκες που βάζουν καθημερινά αντιηλιακό στο πρόσωπό τους είναι σχεδόν τριπλάσιες από τους άνδρες (44% έναντι 15%).
«Το δέρμα των βλεφάρων είναι το πιο λεπτό στο σώμα, γι’ αυτό και είναι εξαιρετικά ευαίσθητο στις επιδράσεις της UV. Μεταξύ άλλων, του προκαλεί ξηρότητα, ρυτίδες, απώλεια ελαστικότητας και μελαγχρωματικές κηλίδες.
Το πιο σοβαρό, όμως, είναι ότι μακροπρόθεσμα η UV αυξάνει τον κίνδυνο αναπτύξεως καρκίνου στα βλέφαρα», αναφέρει ο δρ Αναστάσιος Ι. Κανελλόπουλος, MD, χειρουργός οφθαλμίατρος, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision, καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.
Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον ένας στους δέκα ενήλικες αναπτύσσει καρκίνωμα στα βλέφαρα κάποια στιγμή στη ζωή του. Οι περισσότεροι από αυτούς (περίπου το 90%) έχουν βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, λιγότερο συχνά έχουν ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα και σε σπάνιες περιπτώσεις μελάνωμα ή άλλη κακοήθη νόσο.
Τι να προσέχετε
Πόσο ασφαλές, όμως, είναι να βάζει κάποιος αντιηλιακό στα βλέφαρά του; «Τα περισσότερα αντιηλιακά προσώπου είναι ασφαλή για χρήση πάνω και γύρω από τα βλέφαρα, εφόσον φυσικά η εφαρμογή γίνεται με κλειστά μάτια», τονίζει ο καθηγητής. «Πρέπει, όμως, να είστε προσεκτικοί με το είδος του αντιηλιακού που θα χρησιμοποιήσετε. Να προτιμήσετε αντιηλιακά με μεταλλικά φίλτρα, όπως το διοξείδιο του ψευδαργύρου ή του τιτανίου, που είναι ειδικά για ευαίσθητο δέρμα και δεν προκαλούν ‘‘τσιμπήματα’’ καθώς ιδρώνετε. Αν, μάλιστα, το αντιηλιακό σας είναι ειδικό για την περιοχή των ματιών, ακόμα καλύτερα».
Μόνο το αντιηλιακό, όμως, δεν αρκεί για την πλήρη προστασία των ματιών και των παρακείμενων ευαίσθητων ιστών από τον ήλιο. «Χρειάζεστε καθημερινά ένα καλό ζευγάρι γυαλιά ηλίου, ενώ πρέπει να πηγαίνετε προληπτικά στον οφθαλμίατρο μία φορά τον χρόνο. Ο οφθαλμίατρος μπορεί να εντοπίσει εγκαίρως (και) τυχόν ύποπτη βλάβη στο δέρμα των ματιών», καταλήγει ο δρ Κανελλόπουλος.
ΤΟ ΠΑΡΟΝ