Ο Ερντογάν εκθέτει την Αθήνα, ενώ ο κατευνασμός συνεχίζεται και στην ελληνική ΑΟΖ!

Ο Ερντογάν εκθέτει την Αθήνα, ενώ ο κατευνασμός συνεχίζεται και στην ελληνική ΑΟΖ!

Του
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΣΑΚΑΛΟΥ


Tην ίδια ώρα, όμως, ήρθε και το επεισόδιο του ιταλικού ερευνητικού πλοίου, καθώς, σε μία ακόμη κίνηση κατευνασμού, το πλοίο όχι μόνο δεν προχώρησε στην έρευνά του σε όλη την περιοχή που είχε δεσμεύσει η Ελλάδα αλλά ζήτησε και έκδοση NAVTEX από την Τουρκία για έρευνες νότια της Κάσου, σε ένα σημείο που θεωρεί ότι και αυτό ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα που στηρίζεται στο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Με τις κινήσεις αυτές η κυβέρνηση κάνει τα στραβά μάτια στην ευθεία αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της ελληνικής ΑΟΖ και δημιουργεί ένα πολύ αρνητικό δεδομένο, καθώς η Τουρκία επιβάλλει σταδιακά τα τετελεσμένα της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε ό,τι αφορά, όμως, την Κύπρο, κανένας από την κυβέρνηση δεν τόλμησε να διαψεύσει τον κ. Ερντογάν, ο οποίος και στην ομιλία του στα Κατεχόμενα και στη συνέντευξή του κατά τη διάρκεια της επιστροφής του στην Άγκυρα αναφέρθηκε εκτενώς στη συνομιλία που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, και είπε ότι εκεί συμφώνησαν να μην… ανέβουν οι τόνοι.

Με αφελή τρόπο, η ελληνική πλευρά δέχθηκε μια τέτοια «ρύθμιση», την ώρα που η Τουρκία είχε ήδη δημοσιοποιήσει τη διοργάνωση της φιέστας με τη συμμετοχή 50 πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού, επίλεκτων μονάδων, μαχητικών αεροσκαφών και μονάδων αεροπορικής επίδειξης, σε μια προσπάθεια να προβληθεί ότι και στην Κύπρο ισχύει το «δίκαιο του ισχυρού». Η Αθήνα προφανώς δεν είχε ενοχληθεί από όλη αυτήν τη στρατιωτικοποίηση της φιέστας στα Κατεχόμενα, που έστελνε το μήνυμα της στρατιωτικής ισχύος στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο, και συζητούσε με τον κ. Ερντογάν για το ότι οι δηλώσεις δεν θα πρέπει να είναι έντονες. Όταν οι Τούρκοι, όπως αποδείχθηκε, θεωρούν προκλητικό το να ομιλεί κάποιος για το πραγματικό γεγονός της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής του νησιού.

Και αφού ακούσαμε τον Ταγίπ Ερντογάν με ανιστόρητους ισχυρισμούς σχετικά με την τουρκική παρουσία στην Κύπρο, με κόκκινες γραμμές που οδηγούν κατευθείαν σε αδιέξοδο κάθε προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού και με συγκεκαλυμμένες απειλές εναντίον Κύπρου και Ελλάδας, ο έλληνας πρωθυπουργός, με μια προσεκτικά γραμμένη ομιλία, επανέλαβε τις ελληνικές θέσεις από τον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου στη Λευκωσία, χωρίς όμως η ομιλία του να είναι αυτή που θα έπρεπε ώστε να καταγγελθεί διεθνώς η πρωτοφανής παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας επί 50 χρόνια, με την παράνομη τουρκική κατοχή της Βόρειας Κύπρου.

Η ελληνική πλευρά έδειξε εμπιστοσύνη στις δεσμεύσεις του Ερντογάν ότι θα είναι ήπιος στην Κύπρο. Και αφού εκτέθηκε με την ή­πια και χωρίς έμπνευση ομιλία στο Προεδρικό Μέγαρο, ήρθε κατόπιν ο κ. Ερντογάν με τις δηλώσεις του σε δημοσιογράφους να εκθέσει ακόμη περισσότερο την κυβέρνηση και όσους συμμετείχαν και οργάνωσαν τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν.

Διότι ο τούρκος Πρόεδρος σε δηλώσεις του εν πτήσει προς την Άγκυρα όχι μόνο αναφέρθηκε και πάλι στην κατ’ ιδίαν συνομιλία που είχε με τον κ. Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον, αλλά επιτέθηκε με σφοδρότητα στον ΥΕΘΑ Νίκο Δένδια γιατί, όπως ισχυρίστηκε, υπονομεύει το κλίμα με τις δηλώσεις του περί «κατοχικού στρατού». Και αφού συμπέραναν οι Τούρκοι ότι ο Δένδιας το κάνει επειδή έχει… πολιτικές φιλοδοξίες, ο κ. Ερντογάν ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη «να βάλει τον υπουργό στη θέση του». Έτσι, αντί να δοθεί μια αποφασιστική και αποστομωτική απάντηση στην προβοκάτσια Ερντογάν, η Αθήνα ψέλλισε αρχικά κάτι μέσω διπλωματικών πηγών και στο τέλος υπήρξε και μια ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, η οποία και πάλι ήταν σε απολογητικό χαρακτήρα και ύφος.

Και η απάντηση βεβαίως ήταν σε… τρίτο πρόσωπο, για να μην… ερεθιστεί ο Ταγίπ Ερντογάν.
Προκαλεί εντύπωση, όμως, και η εμμονή στη θέση ότι η «βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα συμβάλει θετικά και στην επίλυση του Κυπριακού». Αυτή είναι μία άποψη η οποία ξεπλένει την Τουρκία, καθώς βάζει στο περιθώριο τις πραγματικές αιτίες ύπαρξης του κυπριακού προβλήματος, που είναι η τουρκική εισβολή και κατοχή, και αναγάγει τα ελληνοτουρκικά σε κρίσιμο κριτήριο για την επίλυση του Κυπριακού. Αυτή η θεωρία είναι μια τακτική αθώωσης ή τουλάχιστον εξωραϊσμού της Τουρκίας και είναι τραγικό ότι εκτός της ελληνικής κυβέρνησης την ίδια άποψη ενστερνίσθηκε και ο κύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης σε πρόσφατη συνέντευξή του.

Και είναι προφανές ότι, επειδή δεν έχουμε παραβιάσεις δεκαπέντε μήνες και επειδή τούρκοι τουρίστες επισκέπτονται και αφήνουν τα λεφτά τους στα ελληνικά νησιά, αυτά δεν δημιουργούν το πλαίσιο που θα διευκολύνει την επίλυση του Κυπριακού. Ούτε φυσικά το γεγονός ότι οι ηγέτες των δύο χωρών συναντώνται, όπως έγινε στην Ουάσινγκτον, και την επομένη ο ένας προσπαθεί να εκθέσει τον άλλον, αποκαλύπτοντας ή εφευρίσκοντας το περιεχόμενο του διαλόγου τους.

Και αυτό θα πρέπει να το γνωρίζει καλά και ο υπουργός Εξωτερικών, εξ απορρήτων του πρωθυπουργού, που όχι μόνο συμμετέχει στις συνομιλίες με τον Ερντογάν αλλά έχει και κατ’ ιδίαν απόρρητες συνομιλίες με τον Χακάν Φιντάν, το περιεχόμενο των οποίων δεν υπάρχει καταγεγραμμένο έστω και σε άκρως απόρρητα τηλεγραφήματα…

Η Τουρκία δείχνει καθημερινά ότι εννοεί με διαφορετικό τρόπο την προσέγγιση και ότι η μη ένταση θα έχει βαρύτατο αντίτιμο την αποχή από την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας χωρίς την άδεια της Τουρκίας…


ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Φωτό: TO ΠΑΡΟΝ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI


Σχολιάστε εδώ