Σε Συμπληγάδες ο Μητσοτάκης – Ταφόπλακα σε ΑΟΖ και 12 μίλια

Σε Συμπληγάδες ο Μητσοτάκης – Ταφόπλακα σε ΑΟΖ και 12 μίλια

Με το όπλο παρά πόδα Καραμανλής και Σαμαράς

Ραγδαίες προδιαγράφονται οι εξελίξεις τους προσεχείς μήνες, καθώς τα γεγονότα σε δύο ανοιχτά μέτωπα απειλούν όχι απλώς να θέσουν υπό αμφισβήτηση την πολιτική κυριαρχία του Κυρ. Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, αλλά ακόμη και να τους βγάλουν εκτός τροχιάς εξουσίας.

Εθνικά θέματα (Ελληνοτουρκικά – Κυπριακό) και εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας συνθέτουν τις Συμπληγάδες Πέτρες, μέσα από τις οποίες πρέπει να περάσει χωρίς απώλειες. Πράγμα απίθανο έως… ανέφικτο, σύμφωνα με όλα τα δεδομένα. Το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών την άνοιξη του 2025 συγκεντρώνει όλο και μεγαλύτερες πιθανότητες, ενώ η έκβασή τους κάθε άλλο παρά δεδομένη και θετική μπορεί να είναι για τη Νέα Δημοκρατία. Η αντίστροφη μέτρηση για τον Κυρ. Μητσοτάκη ίσως έχει ήδη ξεκινήσει.

Προς επίρρωση των σεναρίων που διακινούνται από την αρχή της θητείας του, ο πρωθυπουργός προχωρεί (δείχνει αποφασισμένος) βήμα βήμα στη διευθέτηση των διαφορών με την Τουρκία, εκχωρώντας μέρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας. Σε πιστή εφαρμογή των οδηγιών που έχει λάβει από Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες και τηρώντας τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι του διεθνούς παράγοντα.

Είναι προφανές ότι στην… προσπάθειά του αυτή ο κ. Μητσοτάκης θα συναντήσει μεγάλες δυσκολίες και ισχυρές αντιστάσεις. Κ. Καραμανλής και Αντ. Σαμαράς του έστειλαν πρόσφατα σαφές μήνυμα να μην κάνει βήμα πίσω από τις πάγιες εθνικές θέσεις και να μην αποδεχθεί κανενός είδους διεκδίκηση της Άγκυρας.

Διαφορετικά, θα τους βρει απέναντί του, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό. Πίσω από τους δύο πρώην πρωθυπουργούς στοιχίζονται αρκετοί γαλάζιοι βουλευτές, που είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούν λύσεις στα ελληνοτουρκικά επιζήμιες για τα εθνικά μας συμφέροντα και θα αντιδράσουν δυναμικά. Από την άλλη, ο κ. Μητσοτάκης πολύ δύσκολα θα βρει συμμάχους από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ταφόπλακα στα 12 μίλια!
Σαφές δείγμα της υποχωρητικής στάσης που πρόκειται να τηρήσει ο Κυρ. Μητσοτάκης έναντι της Τουρκίας αποτελούν οι χειρισμοί της κυβέρνησης στα πρόσφατα γεγονότα στην περιοχή της Κάσου. Στο Μέγαρο Μαξίμου έδειξαν να εκπλήσσονται και να… τρομάζουν με την επίδειξη δύναμης της Άγκυρας, αφού ο Τ. Ερντογάν κουβάλησε στην περιοχή το μισό Πολεμικό Ναυτικό του.

Ωστόσο, πολύ πιο ανησυχητική ήταν η αντίδραση στην προσπάθεια των Τούρκων να δημιουργήσουν τετελεσμένα. Το ιταλικό σκάφος που έκανε εργασίες για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου πήρε εντολή (από την Αθήνα προφανώς) να αποχωρήσει, αποδεχόμενη έτσι η ελληνική πλευρά δικαιοδοσία της Άγκυρας στο συγκεκριμένο σημείο. Δεδομένου ότι το σημείο αυτό βρίσκεται πέρα από τα 6 μίλια, αλλά μέσα στα 12, που αποτελεί και την πάγια εθνική μας θέση, δημιουργήθηκε εύλογα η εντύπωση ότι η κυβέρνηση υπαναχωρεί.

Διπλωμάτες αλλά και στελέχη κομμάτων εκτιμούν ότι με την κίνησή του αυτή ο Κυρ. Μητσοτάκης έβαλε ταφόπλακα στα ζήτημα των 12 μιλιών και προσθέτουν ότι στο εξής η Άγκυρα θα το αντιμετωπίζει ως τετελεσμένο και θα «εισβάλλει» σε κάθε ευκαιρία στα χωρικά μας ύδατα. Στο πλαίσιο αυτό, θα δημιουργεί μόνιμα προβλήματα στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου, αλλά αυτό θα είναι το… μικρότερο κακό. Δεδομένου ότι στην Άγκυρα κάνουν σχέδια σε βάθος 50ετίας, ίσως και περισσότερο, στο άμεσο μέλλον εκτός από τα χωρικά ύδατα θα αμφισβητήσουν και την κυριαρχία των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο. Και αυτό με την ανοχή, αν όχι τη συγκατάθεση των κυβερνήσεων, αρχής γενομένης της σημερινής του Κυρ. Μητσοτάκη. Εκτός κι αν κάποιοι τον εμποδίσουν να υλοποιήσει τα επικίνδυνα για τα συμφέροντα της χώρας σχέδιά του.

Ο κάβος της προεδρικής εκλογής
Εμμένει, μέχρι αυτήν τη στιγμή τουλάχιστον, ο Κυρ. Μητσοτάκης στην απόφασή του ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας που θα εκλεγεί τον ερχόμενο Μάρτιο να είναι πρόσωπο ευρύτερης αποδοχής. Και αυτό παρά τις πιέσεις που δέχεται από μεγάλο τμήμα της Νέας Δημοκρατίας να προχωρήσει σε μια υποψηφιότητα με αμιγώς κομματικά χαρακτηριστικά. Ασαφές παραμένει, στην παρούσα φάση τουλάχιστον, αν στις προθέσεις του πρωθυπουργού είναι να προτείνει την ανανέωση της θητείας της Κατ. Σακελλαροπούλου ή, όπως αναφέρουν ορισμένες πληροφορίες, βρίσκεται σε αναζήτηση άλλου προσώπου, πέρα και έξω από τα όρια της Νέας Δημοκρατίας.

Πρόθεση που δεν βρίσκει σύμφωνους άπαντες στην κυβερνητική παράταξη, το αντίθετο, αφού 15 – 20 βουλευτές, προεξάρχοντος του Αντ. Σαμαρά, δεν πρόκειται να ψηφίσουν ξανά την Κατ. Σακελλαροπούλου καθώς και οποιονδήποτε υποψήφιο δεν θα προέρχεται από τον χώρο της Δεξιάς. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί σε ένα σταυροδρόμι: Είτε θα εκλέξει Πρόεδρο με τις ψήφους των κομμάτων της αντιπολίτευσης, έχοντας ωστόσο υποστεί ένα ισχυρό πολιτικό πλήγ­μα, είτε θα θεωρήσει την εξέλιξη αυτή ως δείγμα αμφισβήτησης της κοινοβουλευτικής του πλειοψηφίας και θα προχωρήσει στην προκήρυξη εθνικών εκλογών την άνοιξη του 2025.

Όπως και να έχει, οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι, ίσως και καθοριστικοί για το μέλλον της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού. Καθότι, εκτός από το διπλό μέτωπο «εθνικά θέματα – προεδρική εκλογή», υπάρχουν και άλλα ανοιχτά ζητήματα που προκαλούν σημαντική φθορά. Η ακρίβεια σε βασικά είδη και προϊόντα… παρέα με την αισχροκέρδεια συνεχίζουν να σαρώνουν τη χώρα, δοκιμάζουν τις αντοχές των πολιτών και ωθούν χιλιάδες νοικοκυριά στα όρια της φτώχειας και της ανέχειας.

Παράλληλα, τρέχει με… χίλια η «ληστεία» που υφίστανται οι πολίτες από τις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς αυξάνουν τις τιμές σε μηνιαία βάση. Το κλίμα οργής που επικρατεί στην κοινωνία διογκώνεται συνεχώς και είναι βέβαιο ότι, όταν έρθει η ώρα της κάλπης, θα εκφραστεί ανάλογα.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ