Ρένα Δούρου: Αντιμεταρρύθμιση της κυβέρνησης για την απορρύθμιση και ιδιωτικοποίηση της ψυχικής υγείας

Ρένα Δούρου: Αντιμεταρρύθμιση της κυβέρνησης για την απορρύθμιση και ιδιωτικοποίηση της ψυχικής υγείας

Αντιμεταρρύθμιση της κυβέρνησης για την απορρύθμιση και ιδιωτικοποίηση της ψυχικής υγείας

Ομιλία της Ρένας Δούρου στην Ολομέλεια της Βουλής:

 

“Με αυτό το κάκιστο νομοσχέδιο για την πλήρη απορρύθμιση και ιδιωτικοποίηση της δημόσιας Ψυχικής Υγείας και της Απεξάρτησης καταφέρατε να συσπειρώσετε απέναντί σας ούτε λίγο ούτε πολύ, 150 ομοσπονδίες, σωματεία, μαζικούς φορείς σε όλη τη χώρα, σύσσωμη την επιστημονική κοινότητα, τους ωφελούμενους, τις οικογένειές τους”. Αυτό παρατήρησε, μεταξύ άλλων, η Ρένα Δούρου σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας για την “Ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης”.

“Την αντίληψη ότι ο ιδιωτικός τομέας έχει τον πρώτο λόγο λόγο σε βάρος των ασθενών, υπηρετεί και αυτό το σχέδιο νόμου – αντιμεταρρύθμιση της κυβέρνησης που “διαλύει το μέλλον των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας”. Ένα νομοσχέδιο το οποίο “μεγαλώνει την πίτα για τον ιδιωτικό τομέα, υπονομεύοντας τις δημόσιες δομές ψυχικής υγείας, τις οποίες η κυβέρνηση εγκαταλείπει στο έλεος της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης. Ένας νόμος που “άρον, άρον φέρνει η κυβέρνηση μέσα στο κατακαλόκαιρο”, στοχεύοντας “στη συγκέντρωση και την εκμετάλλευση των εθνικών πόρων και των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, προς εξυπηρέτηση ημετέρων”, διαιωνίζοντας και βαθαίνοντας την υποστελέχωση και τις μετακινήσεις νοσηλευτικού, διοικητικού, τεχνικού προσωπικού των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και απεξάρτησης.

 

Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία είναι οι πολιτικές της κυβέρνησης εδώ και 5 χρόνια

 

Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία είναι οι πολιτικές σας εδώ και 5 χρόνια”, είπε η Ρ. Δούρου υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση, “μέσω του Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων, καταργεί το δικαίωμα του χρήστη να επιλέξει τη θεραπεία που θέλει να ακολουθήσει, αν αυτή θα είναι “στεγνή” ή “μείωσης της βλάβης””.

“Με συνοπτικές διαδικασίες καταργείτε το ΨΝΑ – ΔΑΦΝΙ και το ΨΝΘ”. “Ακυρώνετε τα κεκτημένα 30 ετών το σπουδαίο έργο που σώζει ζωές, οργανισμών όπως το ΚΕΘΕΑ, τα σπουδαία προγράμματα απεξάρτησης του ΕΣΥ, 18ΑΝΩ, Ιανός, Αργώ…”

Η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ στηλίτευσε παράλληλα την απουσία της πρόληψης από το σχέδιο νόμου. Μια παράλειψη “όχι τυχαία γιατί η πρόληψη βρίσκεται πάντα στην καρδιά πολιτικών που θέτουν στο επίκεντρο τον άνθρωπο και όχι το χρήμα – κάτι που δεν ισχύει στη δική σας περίπτωση”.

 

Η Δύναμη Ζωής στην Περιφέρεια Αττικής στήριξε το ΕΣΥ, τα Κέντρα Ψυχικής Υγείας

 

“Με την κυβέρνηση μας χωρίζει άβυσσος. Για εμάς η ανθρώπινη ζωή ήταν, είναι και παραμένει πολύτιμη, μοναδική, απαράγραπτη. Και αυτό το έχουμε δείξει έμπρακτα στη διακυβέρνηση 2015 – 2019”, συνέχισε η Ρ. Δούρου, υπογραμμίζοντας το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για ισχυρό ΕΣΥ και θυμίζοντας το έργο της Διοίκησης της Δύναμης Ζωής στην Περιφέρεια Αττικής, με τη χρηματοδότηση αγοράς σύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, την ένταξη σε προγράμματα ΕΣΠΑ των δύο ψυχιατρικών νοσοκομείων του ΨΝΑ, Δρομοκαϊτειο και Δαφνί, τη στήριξη υπηρεσιών κατ’ οίκον νοσηλείας και ειδικής φροντίδας ψυχικής υγείας από το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Περιστερίου. Ή την έμπρακτη στήριξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, των Τοπικών Μονάδων Υγείας, για τις οποίες σήμερα η “κυβέρνηση τηρεί σιγή ιχθύος”. “Έχετε πάντως δώσει δείγμα γραφής με την εγκατάλειψη Κέντρων Υγείας και ΤΟΜΥ σε Περιστέρι, Αιγάλεω, Χαϊδάρι,  Πετρούπολη”…

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ δεσμεύεται ότι ο νόμος αυτός θα μείνει στα χαρτιά, δείγμα αντιεπιστημονικού Μεσαίωνα

 

“Η κυβέρνηση θα ψηφίσει μόνη της και αυτόν το νόμο αγνοώντας όχι απλά τις δικές μας προτάσεις αλλά τις προτάσεις του… Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, για το στίγμα, για την προστασία των ωφελουμένων των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, όσων παλεύουν με τις εξαρτήσεις, για τα δικαιώματά τους και την αξιοπρέπειά τους”.

“Μου έρχεται στο νου ένα πρόσωπο, εκείνο της τραγικής Δήμητρας από τη Μυτιλήνη, που δεν ζητούσε άλλο πέρα από αποδοχή και αξιοπρέπεια. Λέξεις άγνωστες στο κακό, κάκιστο νομοθέτημά σας που βάζει πάνω από όλα τα κέρδη. Για αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται ότι θα μείνει στα χαρτιά ως δείγμα αντιεπιστημονικού, αντιδημοκρατικού Μεσαίωνα νεοδεξιάς κυβέρνησης στον 21ο αιώνα.


Σχολιάστε εδώ