Ρ. Θρασκιά: «Η κυβέρνηση βλάπτει σοβαρά (και) την ψυχική υγεία» – Σημεία τοποθέτησης στην Ολομέλεια

Ρ. Θρασκιά: «Η κυβέρνηση βλάπτει σοβαρά (και) την ψυχική υγεία» – Σημεία τοποθέτησης στην Ολομέλεια

Μια μαύρη σελίδα στην ιστορία της ψυχικής υγείας και της απεξάρτησης στη χώρα μας έγραψε σήμερα με το νομοσχέδιο που ψήφισε η κυβέρνηση, αγνοώντας το πλήθος των αντιδράσεων και το καθολικό αίτημα για την απόσυρσή του.

Ένα νομοσχέδιο που με τις διατάξεις του τεμαχίζει τα θεραπευτικά προγράμματα, καταργεί το δικαίωμα των χρηστών να επιλέξουν τη θεραπεία τους και βάζει σε μεγάλη εργασιακή επισφάλεια τους εργαζόμενους.

Ειδικότερα, προβλέπεται ένα μονοδιάστατο ιατροκεντρικό μοντέλο που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ιδιαίτερες ανάγκες που απορρέουν από την χρήση ουσιών και δεν αποτελεί λύση ούτε για τον χρήστη ούτε για την οικογένειά του ούτε για την κοινωνία. Αφήνει ανοιχτές τόσο τις διαδικασίες και την ουσία της θεραπείας όσο και τις εργασιακές σχέσεις, ενώ ο νέος Εθνικός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων (ΕΟΠΑΕ) που προωθείται καταργεί το δικαίωμα του χρήστη να επιλέξει τη θεραπεία που θέλει να ακολουθήσει, αν δηλαδή αυτή θα είναι “στεγνή” ή “μείωσης της βλάβης”, δηλαδή πρόγραμμα υποκατάστασης.

Αντί λοιπόν να δοθεί έμφαση στον τομέα της πρόληψης και να ενισχυθούν οι Ψυχολογικές Υπηρεσίες των Προγραμμάτων Πρόληψης, τα υφιστάμενα προγράμματα που λειτουργούν επί δεκαετίες και τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία Αθήνας και Θεσσαλονίκης, η κυβέρνηση τα καταργεί με έναν νόμο, ολοκληρώνοντας το ξήλωμα του ΕΣΥ, αποκόπτοντας και τη ψυχική υγεία από τις υπηρεσίες του και πριμοδοτώντας με αυτόν τον τρόπο τις ιδιωτικές κλινικές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ως αξιόπιστη αξιωματική αντιπολίτευση, δηλώνει την αμέριστη  στήριξη, εντός και εκτός Βουλής, στον δίκαιο αγώνα των εργαζόμενων σε αυτό τον ευαίσθητο τομέα, για να μπορούν να έχουν οι εξαρτημένοι από ουσίες και οι οικογένειές τους ένα παράθυρο στο μέλλον.

Η κυβέρνηση βλάπτει σοβαρά (και) τη ψυχική υγεία. Πρέπει να αρχίσει επιτέλους ένας εθνικός διάλογος για μια μακρόπνοη πολιτική για την ολιστική αντιμετώπιση των εξαρτήσεων, στο πλαίσιο ενός δημόσιου συστήματος υγείας. Για μια πραγματική ψυχιατρική μεταρρύθμιση, που θα έχει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο και τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας και θα διαπνέεται από ενσυναίσθηση και φροντίδα.


Σχολιάστε εδώ