Δημήτρης Κούβελας: Η υπόθεση Μπελέρη δεν αποτελεί διμερή διαφορά, αλλά ζήτημα ευρωπαϊκό

Δημήτρης Κούβελας: Η υπόθεση Μπελέρη δεν αποτελεί διμερή διαφορά, αλλά ζήτημα ευρωπαϊκό

Ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Δημήτρης Κούβελας εκπροσώπησε το Ελληνικό Κοινοβούλιο στη Διάσκεψη των Προέδρων των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της Ε.Ε. στη Βουδαπέστη, η οποία σηματοδότησε την έναρξη της κοινοβουλευτικής διάστασης της Ουγγρικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε..

Κατά τη διάρκεια των εργασιών, στην πρώτη ενότητα, με θεματική τις προτεραιότητες της ουγγρικής προεδρίας στην Ε.Ε., ο Δημήτρης Κούβελας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της Ε.Ε. με το σχετικό «New Deal», καθώς και στην περαιτέρω στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προς όφελος των καταναλωτών. «Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης τιμών των προϊόντων, στηρίζουμε κάθε σχετική πρωτοβουλία στο πλαίσιο της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς», τόνισε.

Ο κ. Κούβελας μίλησε ακόμη για την ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της Ε.Ε., επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι απαραίτητες πρωτοβουλίες που επικεντρώνονται στην ευρωπαϊκή άμυνα και την αναγέννηση της αμυντικής βιομηχανίας». Επιπλέον, αναφέρθηκε ξεχωριστά στη δράση της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος, που, όπως εξήγησε, αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της.

Στην παρέμβασή του στη δεύτερη ενότητα, με θέμα την ευρωπαϊκή πολιτική διεύρυνσης, ο βουλευτής υπογράμμισε τη σταθερή στήριξη της Ελλάδας στις προοπτικές διεύρυνσης της Ε.Ε.. Ο Δημήτρης Κούβελας δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «ως βουλευτής Θεσσαλονίκης, εμπνέομαι προσωπικά από την παρακαταθήκη που άφησε η Διάσκεψη Κορυφής της Θεσσαλονίκης του 2003 για τα Δυτικά Βαλκάνια».

Ο κ. Κούβελας σημείωσε ωστόσο ότι τα υποψήφια κράτη μέλη θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την προώθηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, κυρίως στον τομέα του Κράτους Δικαίου. Ειδικότερα εξήγησε πως πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος και να μην επιτραπεί καμία έκπτωση σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα των μειονοτήτων και της ιδιοκτησίας, πάντα με σεβασμό στην αρχή των ιδίων επιδόσεων και της δίκαιης και αυστηρής αιρεσιμότητας.

Ο Δημήτρης Κούβελας υπενθύμισε στους Ευρωπαίους ομολόγους του την υπόθεση Μπελέρη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η υπόθεση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας και σήμερα εκλεγμένου ευρωβουλευτή κ. Μπελέρη, δεν αποτελεί διμερή διαφορά, αλλά ζήτημα Κράτους Δικαίου που τελεί υπό τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».


Σχολιάστε εδώ