Βγήκαν… μαχαίρια στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Βγήκαν… μαχαίρια στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

ΑΝΑΨΑΝ ΤΑ… ΑΙΜΑΤΑ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΕΝΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ

–Κόντρα των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης με τον εκτελεστικό διευθυντή, ο οποίος στη Σύνοδο των Πρυτάνεων κατήγγειλε δημοσίως ότι λειτουργούν εις βάρος των συμφερόντων του ιδρύματος


Γράφει ο
Νίκος Παρασκευάς


Απίστευτα πράγματα συμβαίνουν στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, όπου ο εκτελεστικός διευθυντής, ο οποίος έχει υπαλληλική σχέση με το Ίδρυμα και έχει διοριστεί από το Συμβούλιο Διοίκησης (ΣΔ), επιτέθηκε στα εσωτερικά μέλη του συ­γκεκριμένου ΣΔ, τα οποία είναι τα μόνα εκλεγμένα από το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας, κατηγορώντας τα ότι υπονομεύουν τα συμφέροντα του Πανεπιστημίου επειδή, ούτε λίγο ούτε πολύ, αντιπολιτεύο­νται τον πρύτανη.

Την καταγγελία αυτή, που υπέχει και θέση συκοφαντικής δυσφήμισης για τα εσωτερικά μέλη του ΣΔ, ο εκτελεστικός διευθυντής δεν την έκανε σε κάποια ομήγυρη ασχέτων περί τα πανεπιστημιακά δρώμενα ή τυχαίων συζητήσεων, αλλά στη Σύνοδο των Πρυτάνεων, δηλαδή σε ανθρώπους που έχουν γνώσεις περί του αντικειμένου αλλά και κορυφαίες θέσεις ευθύνης στα ΑΕΙ. Εκεί που ακούστηκαν δηλαδή αυτές οι καταγγελίες προκάλεσαν σχόλια και εντυπώσεις, που σίγουρα δεν μπορεί να λειτουργήσουν υπέρ των καταγγελλομένων. Ως εκ τούτου, τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρηθεί περιστασιακό.

Προκαλεί εντύπωση, ωστόσο, το ότι, ενώ οι θιγόμενοι κορυφαίοι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι απάντησαν αναλόγως, ο πρύτανης δεν πήρε θέση, αφήνοντάς τους ακαλύπτους και ταυτιζόμενος ουσιαστικά με τον εκτελεστικό διευθυντή. Από εκεί και μόνο φαίνεται ότι σοβεί ένας ακήρυκτος εμφύλιος πόλεμος στο Πανεπιστήμιο, κάτι που πρέπει να προβληματίσει ιδιαιτέρως το υπουργείο Παιδείας, γιατί αν το φαινόμενο πάρει διαστάσεις, θα οδηγήσει σε απρόβλεπτες καταστάσεις.

Και βέβαια ο εμφύλιος αυτός πόλεμος δεν είναι ούτε συμπτωματικός ούτε τυχαίος. Υπάρχει αιτία και θα πρέπει να αναζητηθεί στην απάντηση των πέντε εσωτερικών μελών του ΣΔ, που επισημαίνουν τις αντιρρήσεις τους για την αγορά ενός ξενοδοχείου που θέλει να κάνει το Πανεπιστήμιο, με πρωτοβουλία του πρύτανη και των μελών του ΣΔ που ελέγχει.

Ο εκτελεστικός διευθυντής, μιλώντας στη Σύνοδο, πέραν των άλλων τόνισε ότι το ΣΔ δυσλειτουργεί, τα εσωτερικά μέλη κάνουν αντιπολίτευση στον πρύτανη, ζηλεύουν τις αρμοδιότητες των αντιπρυτάνεων κ.λπ. Επίσης πρότεινε τροπολογία για να αποκατασταθεί, όπως είπε, το επιτελικό έργο του ΣΔ, με τη συγκρότηση Επιτροπής Διαχείρισης, η οποία θα αποτελείται από τους αντιπρυτάνεις και τον ίδιο και θα ασχολείται με οικονομικά θέματα.

Η εισήγηση αυτή προκάλεσε, όπως προαναφέραμε, την έντονη α­ντίδραση των πέντε εσωτερικών μελών του ΣΔ, τα οποία ανέφεραν ότι προσβάλλει καίρια και άμεσα το ήθος και την ακεραιότητά τους και πάνω απ’ όλα το κύρος του Πανεπιστημίου.

Στην απάντηση που εξέδωσαν εκφράζουν την απορία τους για την πρωτοβουλία του εκτελεστικού διευθυντή να αξιώσει νομοθετικές ρυθμίσεις ως αυτόκλητος νομικός γνωμοδότης και μάλιστα να θέλει να μεταβιβάζει σημαντικές οικονομικές αρμοδιότητες του Συμβουλίου σε όργανα που ελέγχονται από τον πρύτανη ή από διορισμένα μέλη και τον ίδιο.

Σημειώνουν, δε, ότι, ενώ το ΣΔ λειτουργεί απρόσκοπτα και δημοκρατικά και οι αποφάσεις ήταν σε ποσοστό 95% ομόφωνες, σε μία περίπτωση παρατηρήθηκε ισχυρή αντίδραση στις συνεδριάσεις του οργάνου, με αποτέλεσμα να παρέμβει το Ελεγκτικό Συνέδριο και να έχει παγώσει ως εκ τούτου η διαδικασία. Εδώ μάλλον κρύβεται το μυστικό του… εμφυλίου. Προφανώς, η πλευ­ρά του πρύτανη, με τον οποίο ταυτίζεται ο εκτελεστικός διευθυντής, θέλει να ολοκληρωθεί ταχύτατα η εξαγορά του ξενοδοχείου, ενώ τα αιρετά μέλη κάτι… βλέπουν και μπλοκάρουν τη διαδικασία, προκαλώντας την μήνιν του.

Εδώ λοιπόν εγείρονται βασικά και κρίσιμα ερωτήματα:
Ποιο είναι το ξενοδοχείο, που αποτιμάται στα 8,5 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρουν τα αιρετά μέλη;
Ποιες επιφυλάξεις διατυπώθηκαν για την αναγκαιότητα της εξαγοράς, τη στατική επάρκεια του κτιρίου, την ανυπαρξία διαπραγμάτευσης της τιμής με τον υποψήφιο ανάδοχο κ.λπ.;

Γιατί παρενέβη το Ελεγκτικό Συνέδριο; Διαπιστώθηκε κάτι… περίεργο;

Αληθεύει ότι το ξενοδοχείο, που υποτίθεται θα χρησιμεύσει ως κτίριο προσομοίωσης για την εκπαίδευση φοιτητών που ακολουθούν σχετικούς κλάδους σπουδών, βρίσκεται στον Σκαραμαγκά, σε μια περιοχή που παραδοσιακά τα ξενοδοχεία που λειτουργούν εκεί είναι κακόφημα και στεγάζουν ως επί το πλείστον τους οπαδούς του αγοραίου έρωτα και παράνομα ζευγάρια;

Ένα τέτοιο θέλει να αγοράσει το Πανεπιστήμιο; Θεωρεί ότι είναι ο κατάλληλος χώρος και η κατάλληλη περιοχή για φοιτητές;

Έγινε έρευνα για να βρεθούν άλλα ξενοδοχεία, που να βρίσκονται μέσα στον αστικό ιστό και να είναι κανονικά ξενοδοχεία, για να μη δημιουργούνται και περίεργοι συνειρμοί στους φοιτητές; Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στο κέντρο του Πειραιά υπάρχουν δύο ξενοδοχεία των 120 κλινών, που πωλούνται στο ένα τρίτο της τιμής που αναφέρθηκε. Γιατί αυτή η επιμονή στο συγκεκριμένο, σε σημείο που ο εκτελεστικός διευθυντής να ζητήσει να αλλάξει ο νόμος για να το εξαγοράσει το Πανεπιστήμιο;

Αν οι αρμόδιοι δεν απαντήσουν στα ερωτήματα αυτά, θα ψάξουμε εμείς τις απαντήσεις, και σίγουρα κάτι θα βρούμε. Πάντως, το θέμα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον και θα επανέλθουμε.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ