Η λίστα EGAYDAAK και η Αθήνα που κοιμάται

Η λίστα EGAYDAAK και η Αθήνα που κοιμάται

|
Του
ΒΑΣΙΛΗ ΤΑΛΑΜΑΓΚΑ


Οι σοβαροί αναλυτές για τα γεωπολιτικά γνωρίζουν πως μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί το επεισόδιο που σημειώθηκε πρόσφατα, κοντά στη βραχονησίδα Ζουράφα.

Οι Τούρκοι εδώ και μήνες επιχειρούν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τη στρατηγικής σημασίας βραχονησίδα, αναγγέλλοντας επισήμως, διεθνώς και εγγράφως ότι η βραχονησίδα Ζουράφα βρίσκεται αποκλειστικά και μόνο μέσα στο FIR Κωνσταντινούπολης, εντός του οποίου η Τουρκία έχει αποκλειστικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Είναι ευρύτερα γνωστή στους διπλωμάτες η πρόκληση-κίνηση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, με τη μακροσκελή λίστα με την περίεργη ένδειξη EGAYDAAK. Η συγκεκριμένη λίστα έχει συνταχθεί από τις τουρκικές υπηρεσίες από το 1996, χρονιά που επίσημα η Τουρκία, στο πλαίσιο του αναθεωρητισμού στο Αιγαίο, έθεσε για πρώτη φορά επίσημα ζήτημα «γκρίζων ζωνών», προκαλώντας το γνωστό επεισόδιο στις βραχονησίδες Ίμια, ανατολικά της Καλύμνου.

Το συγκεκριμένο αρκτικόλεξο EGAYDAAK αποτελεί ξεχωριστό κεφάλαιο στην εκπαίδευση των τούρκων αξιωματικών. Διανέμεται συνεχώς από την κεντρική υπηρεσία του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στα υπουργεία Εξωτερικών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, και όχι μόνο.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έχει κατ’ επανάληψη μπερδέψει σκόπιμα τις συνθήκες, ερμηνεύοντάς τες κατά το δοκούν. Σε πρόσφατη ανακοίνωσή του ανέφερε: «Η Ελλάδα παραβιάζει τις Συνθήκες Λωζάννης και Παρισίων που αποστρατιωτικοποιούν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, διότι εκτελεί στρατιωτικές ασκήσεις στα νησιά Σαμοθράκη, Άη Στράτη, Ψαρά, Χίο, Ικαρία, Λήμνο, Λέσβο, Σάμο, Τήλο, Χάλκη, Καστελλόριζο και Πάτμο. Επειδή τα νησιά αυτά έχουν, βάση των Συνθηκών, καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης, απαγορεύεται να περιλαμβάνονται σε στρατιωτικές ασκήσεις ή εκπαίδευση».

Οι τουρκικοί ισχυρισμοί, ωστόσο, απορρίπτονται από τις ίδιες τις συνθήκες, για τις οποίες μάλιστα το τελευταίο διάστημα ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θέτει ευθέως ζήτημα αναθεώρησης. Σύμφωνα με το άρθρο 12 της Συνθήκης της Λωζάννης, «η Ελλάδα αποκτά την κυριαρχία όλων των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, εκτός της Ίμβρου, Τενέδου και Λαγουσώv νήσων». Ενώ στο άρθρο 16 της ίδιας Συνθήκης ρητά αναφέρεται ότι «η Τουρκία παραιτείται από οποιαδήποτε αξίωση από τα προαναφερθέντα νησιά και συνεπώς δεν επιτρέπεται καμία αμφισβήτηση από καvέvαν της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας επί των νήσων του Αιγαίου».

Οι τουρκικές κινήσεις πάντως, με την προώθηση ανιστόρητων λιστών, θα πρέπει να προσεχθούν ιδιαίτερα από την ελληνική διπλωματία. Αυτές οι κινήσεις δείχνουν μεθοδεύσεις με επικοινωνιακά χαρακτηριστικά, που μπορούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις στους μη γνωρίζοντες. Η ελληνική πλευρά, 28 χρόνια μετά την κρίση των Ιμίων, πρέπει οπωσδήποτε να προχωρήσει σε αντίστοιχες κινήσεις ενημέρωσης, και όχι μόνο…


ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Φωτο αρχειου/Λιμενικό


Σχολιάστε εδώ