Τάκης Θεοδωρικάκος: Συνεχής μάχη με αποτελέσματα – Οι τιμές στα σούπερ μάρκετ αποκλιμακώνονται

Τάκης Θεοδωρικάκος: Συνεχής μάχη με αποτελέσματα – Οι τιμές στα σούπερ μάρκετ αποκλιμακώνονται

• Στηρίζουμε με πράξεις τη μεσαία τάξη

Συνέντευξη του υπουργού Ανάπτυξης  Τάκη Θεοδωρικάκου στην εφημερίδα «Το Manifesto»

«Με τη συνεργασία όλων, οι τιμές αποκλιμακώνονται», επισημαίνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Μανιφέστο». Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος. Τονίζει ότι έχουν ενταθεί οι έλεγχοι σε όλη την αγορά για την εφαρμογή της νομιμότητας και του υγιούς ανταγωνισμού, ζητώντας μάλιστα και την στήριξη των Περιφερειών σε αυτή τη μάχη. Επίσης, αναφέρει πως τα ανώτερα πρόστιμα έχουν πενταπλασιαστεί για όσους παραβιάζουν το νόμο και ξεκαθαρίζει πως η προσπάθεια είναι καθημερινή και συνεχής για την περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού των τροφίμων και των ειδών πρώτης ανάγκης που είναι στην αρμοδιότητα της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου. Επισημαίνει επίσης ότι οδεύουμε στον τρίτο μήνα με αρνητικό πληθωρισμό τροφίμων και πως η αντιμετώπιση συνολικά του πληθωρισμού αφορά το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής.

Κύριε Υπουργέ ποια μέτρα εξετάζετε να λάβετε επιπλέον για την αγορά και την μείωση του πληθωρισμού στα τρόφιμα;

Τα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί από το Υπουργείο Ανάπτυξης για την διόρθωση χρόνιων δομικών στρεβλώσεων στην αγορά και την αποκλιμάκωση των τιμών σε βασικά είδη διαβίωσης είναι δραστικά και δείχνουν τα πρώτα σημαντικά αποτελέσματα. Γι’ αυτό άλλωστε έχουν πάρει παράταση μέχρι το τέλος του έτους.

Έχουμε αυξήσει τα ανώτατα όρια προστίμων, από 1 εκατ. ευρώ σε 5 εκατ. ευρώ για την παράβαση των διατάξεων του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους και από 2 εκατ. ευρώ σε 6 εκατ. ευρώ για παράβαση των διατάξεων περί απαγόρευσης προωθητικών ενεργειών όταν έχει προηγηθεί ανατίμηση.

Όπως αποτυπώθηκε μάλιστα στην πρόσφατη ανακοίνωση της Eurostat, ο πληθωρισμός στα τρόφιμα σταδιακά αποκλιμακώνεται (είναι στο 1%) και αυτή τη στιγμή είναι αρκετά κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Επίσης, το ΙΕΛΚΑ σε έρευνά του έδειξε ότι υπάρχει μείωση των τιμών τους τελευταίους μήνες εντός των καταστημάτων σούπερ μάρκετ που φτάνει και το 2% σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Σε άλλη έρευνά του απέδειξε πως ένα τυπικό ελληνικό καλάθι είναι 26% πιο φθηνό σε σχέση με ένα αντίστοιχο γερμανικό, συγκρίνοντας προϊόντα από 44 κατηγορίες.

Προφανώς δεν εφησυχάζουμε και η προσπάθειά μας είναι συνεχής και ακατάπαυστη. Όμως, όλα αυτά αποτελούν μια θετική ένδειξη κάμψης των τιμών και δείχνουν ότι κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση. Όσο για την αντιμετώπιση συνολικά του πληθωρισμού, αφορά το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής. Φυσικά, κύριο μέλημά μας είναι η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών. Θέλουμε στο τέλος της τετραετίας ο κατώτατος μισθός να έχει φτάσει στα 950 ευρώ και ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ.

Από την πρώτη ημέρα που ανέλαβα τα υπεύθυνα καθήκοντα του Υπουργού Ανάπτυξης, έχω περιγράψει ότι πιστεύω σε ένα τρίπτυχο, που μπορεί να συμβάλλει στην αποκλιμάκωση των τιμών:

  • Πρώτη βασική προϋπόθεση είναι η λειτουργία του ανταγωνισμού. Είναι απόλυτη προτεραιότητα η ενίσχυση της δράσης της Επιτροπής Ανταγωνισμού την οποία στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις.
  • Η δεύτερη προϋπόθεση είναι ο ενημερωμένος καταναλωτής, ο οποίος οφείλει να αξιοποιήσει τη δύναμή του και τη γνώση του και γι’ αυτό αναβαθμίσαμε την πλατφόρμα e-katanalotis.
  • Η τρίτη είναι η κοινωνική ευθύνη της υγιούς επιχειρηματικότητας, η οποία οφείλει να ανταποκριθεί στην ανάγκη της κοινωνικής συνοχής και της αξιοπρέπειας κάθε καταναλωτή και κάθε πολίτη, που εμπιστεύεται αυτές τις εταιρείες για υπηρεσίες και προϊόντα που έχει ανάγκη για τη διαβίωση και την καθημερινότητά του.

Απαιτείται η συνεργασία όλων. Της πολιτείας, των πολιτών, των καταναλωτικών οργανώσεων, των ανεξάρτητων αρχών, μαζί με τη υγιή επιχειρηματικότητα ώστε να πέσουν οι τιμές προς όφελος των καταναλωτών. Η ακρίβεια δεν αντιμετωπίζεται με έναν νόμο και ένα άρθρο. Η αγορά δεν ρυθμίζεται με κουμπιά και απαιτείται συνεχής προσπάθεια απ’ όλους μας ώστε να λειτουργεί σύννομα. Όλοι μαζί, με πνεύμα ειλικρινής συνεργασίας, μπορούμε να συμβάλλουμε για να έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

 

Έχει βγει κάποιο συμπέρασμα για τους όρους λειτουργίας των πολυεθνικών στη χώρα μας σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές; Γιατί τα ίδια προϊόντα πωλούνται εδώ ακριβότερα αν και τα εισοδήματα είναι χαμηλότερα;

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, πρώτος έθεσε το θέμα της τιμολογιακής πολιτικής των πολυεθνικών εταιρειών σε ευρωπαϊκό επίπεδο και θα συνεχίσει να το πράττει. Στην πρώτη συνάντηση που είχα κάνει ως Υπουργός Ανάπτυξης με την πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, την κα Σαρπ, είχα ζητήσει να υπάρξει έλεγχος στις πολυεθνικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα που εμπορεύονται προϊόντα για το αν τηρούνται οι κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού και η νομιμότητα.

Ταυτόχρονα, έχω ζητήσει από αυτές τις εταιρείες να πειθαρχήσουν στους νόμους και τους κανόνες της αγοράς και γι’ αυτό τον λόγο έχουμε επιλέξει τα 100 βασικότερα προϊόντα, αυτά που είναι είδη καθημερινής χρήσης, για τα οποία υπάρχει διαρκής έλεγχος. Ανάμεσα σε αυτά είναι και προϊόντα πολυεθνικών.

Πιστεύω ότι μέσα από αυτήν τη συνδυαστική και επίμονη πολιτική η οποία αφορά και τον καταναλωτή και τα μέτρα της Κυβέρνησης και την κοινωνική ευθύνη που πρέπει να επιδείξουν οι εκπρόσωποι της επιχειρηματικότητας, θα έχουμε το αποτέλεσμα που επιθυμούμε προς όφελος όλης της κοινωνίας.

 

Θα ενταθούν οι έλεγχοι στην αγορά; 

 Οι έλεγχοι στην αγορά είναι πολύ σοβαροί πλέον σε καθημερινή βάση, έχουν ενταθεί και αφορούν όλη την εφοδιαστική αλυσίδα. Όλοι ελέγχονται και κανείς δεν πρόκειται να μείνει ατιμώρητος αν πιαστεί να παραβιάζει τους νόμους που έχουν ψηφιστεί. Η αγορά έχει κανόνες και όλοι οφείλουν να τους σέβονται.

Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις και πλήρως το έργο της ανεξάρτητης αρχής Ανταγωνισμού που έχει στην ευθύνη της θεσμικά τον έλεγχο της σωστής λειτουργίας του ανταγωνισμού στην αγορά. Γι’ αυτό και ανακοινώσαμε ότι θα τρέξουν οι διαδικασίες για 50 νέες προσλήψεις στελεχών, ώστε η Επιτροπή να γίνει πιο αποτελεσματική στο έργο της.

Επίσης, ενισχύουμε περαιτέρω την ΔΙΜΕΑ, η οποία πρέπει να θυμίσουμε πως είναι ένας ελεγκτικός μηχανισμός που συστάθηκε από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και κάνει επίσης πολύ καλά τη δουλειά της. Θέλουμε όμως ακόμη πιο εντατικούς ελέγχους το επόμενο διάστημα.

Πριν μερικές ημέρες συναντήθηκα και με τους Περιφερειάρχες και ζήτησα την συνδρομή των υπηρεσιών των περιφερειών στη μάχη ενάντια στην ακρίβεια. Στη μάχη για να μειωθεί το κόστος ζωής και να αποκλιμακωθούν οι τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών και στην από κοινού προσπάθεια για την εφαρμογή της νομοθεσίας, με την οποία αντιμετωπίζεται η αισχροκέρδεια σε μια σειρά προϊόντων και σε μια σειρά από, περίπου, ολιγοπωλιακές καταστάσεις. Αυτή τη μάχη πρέπει να τη δώσουμε όλοι μαζί και να πετύχουμε τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων.

 

Μιλάτε συνεχώς για την ανάγκη ενός νέου παραγωγικού μοντέλου στη χώρα. Πώς ακριβώς θα το υλοποιήσετε;

 Η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που θα κάνει ελκυστική τη χώρα για σημαντικές επενδύσεις και με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργηθούν νέες, ασφαλείς και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας.

Η πατρίδα μας διαθέτει σημαντικές παραγωγικές ικανότητες που πρέπει να ενισχυθούν. Η επαναβιομηχάνιση της χώρας και η επένδυση στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, για βιώσιμη ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή, καλύτερη ποιότητα ζωής και ασφάλεια αποτελεί στρατηγικό στόχο για την Κυβέρνηση.

Η επαναβιομηχάνιση δεν είναι απλά μια λέξη κενή περιεχομένου, αλλά αποτελεί όρο ασφάλειας και προοπτικής, καθώς μπορεί να συνδέσει την πατρίδα με τον ελληνισμό σε όλο τον κόσμο και να επαναπατριστούν οι επιστήμονες, οι νέες και οι νέοι που αποφάσισαν να φύγουν τα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης.

Προς αυτή την κατεύθυνση, λοιπόν, υλοποιούμε έργα αναβάθμισης και ανάπτυξης νέων πράσινων και έξυπνων βιομηχανικών πάρκων. Υλοποιούμε από τις επιχειρήσεις τα επενδυτικά σχέδια στο πλαίσιο του προγράμματος της «Έξυπνης Μεταποίησης», ενώ αναπτύσσουμε σχέδια δράσης για την στρατηγική αυτονομία της χώρας μας σε υγεία, διατροφή και πρώτες ύλες.

Θέλουμε μια βιομηχανία σύγχρονη, ανταγωνιστική, με αξιοποίηση της καινοτομίας και της εφαρμοσμένης έρευνας, πολλαπλασιάζοντας τις εξαγωγές μας. Μια βιομηχανία με ανάπτυξη στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας. Γιατί στόχος μας είναι η οικονομική ανάπτυξη να είναι όχι μόνο βιώσιμη, αλλά και ισόρροπη σε όλη τη χώρα.

Με την εφαρμογή της νέας Εθνικής Στρατηγικής για τη Βιομηχανία, στοχεύουμε στο να διπλασιαστεί η συμμετοχή της στο ΑΕΠ και την απασχόληση στα επόμενα χρόνια, με πρώτο βασικό σταθμό το 2030.

 

Πώς μπορεί η Ελλάδα να γίνει πιο ελκυστική για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων;

 Η Ελλάδα την τελευταία πενταετία έχει γίνει ξανά μια χώρα ελκυστική για επενδύσεις. Το ασφαλές πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον που έχει διασφαλίσει η Κυβέρνησή μας συμβάλλει αποφασιστικά στο να έρθουν μεγάλες ξένες επιχειρήσεις στην Ελλάδα και να επενδύσουν τα χρήματά τους. Χαρακτηριστικά, την περίοδο 2019- 2023, η χώρα μας προσέλκυσε 24,9 δισ. ευρώ από ξένους επενδυτές.

Σημαντικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση έχει παίξει η δραστική μείωση της γραφειοκρατίας, όπως επίσης η απλοποίηση και ψηφιοποίηση όλων των διαδικασιών ώστε να μπορεί κάποιος να ανοίξει γρήγορα μια επιχείρηση, αποφεύγοντας αγκυλώσεις του παρελθόντος.

Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμό τρεις και τέσσερις φορές μεγαλύτερο από τον μέσο όρο της Ευρώπης. Μάλιστα, ο έγκυρος Economist χαρακτήρισε την Ελλάδα χώρα της χρονιάς για το 2023, καθώς έχει τη μεγαλύτερη βελτίωση επιχειρηματικού περιβάλλοντος και τη μεγαλύτερη βελτίωση του δείκτη ποιότητας δημοκρατίας.

Η Ελλάδα διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, αξιοποιώντας τη θέση της ως μέλος της Ε.Ε. και τις στρατηγικές σχέσεις της με ισχυρούς συμμάχους, όπως είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες. Έχουμε πολλή δουλειά ακόμη να κάνουμε, όμως βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο. Η χώρα μας έχει επιστρέψει για τα καλά στην κανονικότητα.



Σχολιάστε εδώ