ΝΙΚΗ: “Ώρα μηδέν” για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα – Έχουμε Ελληνική ΑΟΖ στην Κάσο;  Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει επίσημες εξηγήσεις

ΝΙΚΗ: “Ώρα μηδέν” για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα – Έχουμε Ελληνική ΑΟΖ στην Κάσο; Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει επίσημες εξηγήσεις

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αντιπροσωπεία της ΝΙΚΗΣ συμμετείχε σε πρόσφατη ημερίδα που διοργάνωσε το Σωματείο εργαζομένων στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) σε ξενοδοχείο των Αθηνών.

Διαπιστώσαμε άλλη μια φορά την ακολουθούμενη πολιτική απαξίωσης της αμυντικής βιομηχανίας, η οποία οδηγεί σε ολοένα μεγαλύτερη εξάρτηση από το εξωτερικό και επιφέρει την αποδυνάμωση της εθνικής μας κυριαρχίας.

Η περίπτωση των ΕΑΣ είναι χαρακτηριστική. Πριν από μερικά χρόνια, η εταιρεία παρήγαγε μεγάλον αριθμό πυρομαχικών υψηλής ποιότητας. Λόγω κυβερνητικών επιλογών, η εταιρεία εγκαταλείφθηκε, ο Πρωθυπουργός το 2021 ανακοίνωσε την δημιουργία «κυβερνητικού πάρκου» στον χώρο του εργοστασίου των ΕΑΣ στον Υμηττό, και έκτοτε δεν έχει πραγματοποιηθεί καμμία ενέργεια για επανεργοποίηση της γραμμής παραγωγής. Όλα αυτά σε μία περίοδο που, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, υπάρχει μεγάλη ανάγκη σε συμβατικά πυρομαχικά, όπως βλήματα Πυροβολικού 155 χιλιοστών.

Πρόσφατα αποφασίσθηκε συνεργασία με την τσέχικη εταιρεία MSM, στην οποία όμως τα ΕΑΣ, αντί για ισότιμος συνεργάτης, γίνονται βοηθητική μονάδα. Έτσι σε βλήμα που κοστολογείται πάνω από 2.000 ευρώ, τα ΕΑΣ θα παράγουν μόνο την γόμωση (κοστολόγιο περί τα 90 ευρώ) ενώ το μεταλλικό μέρος θα παράγεται από την ξένη εταιρεία. Με τέτοια δεδομένα ποια προοπτική μπορεί να έχει η ελληνική εταιρεία; Να αναφερθεί ότι σύμφωνα με δήλωση των εργαζομένων, με μία επένδυση της τάξεως των 5 εκατομμυρίων, τα ΕΑΣ θα μπορούσαν να έχουν πλήρη γραμμή παραγωγής.

Η κυβέρνηση με τις αποφάσεις της και την ιδεοληψία της στις ιδιωτικοποιήσεις, δεν υπονομεύει μόνο το μέλλον μιας πολύ σημαντικής εταιρίας, αλλά ζημιώνει  και την εθνική μας άμυνα.

Η ΝΙΚΗ έχει επανειλημμένως εκφράσει την ανάγκη στήριξης της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, κρατικής και ιδιωτικής, προκειμένου να έχουμε αμυντική αυτάρκεια. Όπως είχε πει και ο ιστορικός και στρατηγός Θουκυδίδης, «Οἱ καιροὶ οὐ μενετοί» (οι καιροί δεν περιμένουν, πρέπει να δράσουμε).

Σε πρηγούμενη ανακοινωση το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα ”ΝΙΚΗ” αναφέρει: 

Αποτελεί πολιτικό όνειδος η επίσημη αφωνία της κυβέρνησης της ΝΔ και των συναρμόδιων Υπουργείων ΥΠΕΞ και ΥΠΕΘΑ στην έμπρακτη αμφισβήτηση της ελληνικής ΑΟΖ από πλευράς Τουρκίας με πολεμικά πλοία, κατά την διαδικασία ερευνητικών δραστηριοτήτων πόντισης υποβρύχιων καλωδίων πλησίον της νήσου Κάσου.

Θα μάθει ο ελληνικός λαός εάν ζητήθηκε άδεια από την Τουρκία, για την εκτέλεση των ερευνών του ιταλικού πλοίου, όπως ισχυρίζονται τουρκικά ΜΜΕ;

Η κυβέρνηση δεν έχει εξουσιοδότηση από τον ελληνικό λαό να απεμπολεί κυριαρχικά δικαιώματα και αποτελεί φυγή από την πραγματικότητα όταν κρύβεται πίσω από ανώνυμες πηγές και δημοσιεύματα. Είναι δημοκρατική υποχρέωση να ενημερώσει επίσημα τον ελληνικό λαό για τις συνθήκες της προκλητικής τουρκικής ενέργειας.

Η αναβαθμισμένη γεωπολιτική θέση της Ελλάδος, όπως αυτάρεσκα δηλώνει ο κ Μητσοτάκης, επιβάλλει να συμπεριφερόμαστε και ανάλογα στις σχέσεις μας με την Τουρκία. Η Ελλάδα στήριξε τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ στον πόλεμο της Ουκρανίας υπέρ το δέον. Είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή για να απαιτήσει η Ελλάδα την υποστήριξή τους στην πλήρη επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ν.μ. και στην  πλήρη οριοθέτηση ΑΟΖ με Κύπρο, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.



Σχολιάστε εδώ