ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ: Μπουζουκοτράγουδα στην Αθήνα και στην ΕΛΔΥΚ άγριες μάχες: Ο Ανθυπασπιστής Κώστας Κέντρας πήγε κοντά στους σκοτωμένους άνδρες του… Από τότε είναι αγνοούμενος

ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ: Μπουζουκοτράγουδα στην Αθήνα και στην ΕΛΔΥΚ άγριες μάχες: Ο Ανθυπασπιστής Κώστας Κέντρας πήγε κοντά στους σκοτωμένους άνδρες του… Από τότε είναι αγνοούμενος

Του ΚΩΣΤΑ ΜΑΥΡΙΔΗ
Ευρωβουλευτή του ΔΗΚΟ (S και D), και Πρόεδρος Πολιτικής Επιτροπής για την Μεσόγειο – [email protected]
Άρθρο στο Hellas Journal


Υπό το βάρος του δίδυμου εγκλήματος, της χουντικής προδοσίας και της τουρκικής εισβολής,που επέφερε την κυπριακή τραγωδία του 1974, το χουντικό καθεστώς στην Αθήνα κατέρρευσε. Έκτοτε, η 24η Ιουλίου τιμάται στην Ελλάδα ως η μέρα της μεταπολίτευσης.

Οι εικόνες από τον προεδρικό κήπο στην Αθήνα, ίδιες και φέτος, με…χαμογελαστά και λαμπερά πρόσωπα. Στην εκδήλωση υπήρχαν και κάποιες φωτεινές παρουσίες, όπως η Χαρίτα Μάντολες, μέσα στο μαύρο του πένθους και με τις φωτογραφίες αγαπημένων προσώπων, δολοφονηθέντων από τον Αττίλα και άλλων αγνοουμένων του 1974.

Τέτοιες μέρες, 50 χρόνια από την εισβολή, αυτή η αντίθεση ανάμεσα στο πένθος για τους νεκρούς, αγνοούμενους, πρόσφυγες και χιλιάδες βιασμένων γυναικών -ανάμεσά τους κορίτσια 12-13 χρονών-, και στην μεταπολιτευτική γιορτή στην Αθήνα, φέρνει στη σκέψη μας συγκλονιστικά συμβάντα από το βιβλίο «Οι Άγνωστοι Στρατιώτες της ΕΛΔΥΚ 1974», του Αθανάσιου Χρυσάφη, κληρωτού λοχία στην ΕΛΔΥΚ το 1974, με μαρτυρίες κληρωτών Ελδυκάριων. Μαρτυρίες με πικρές αλήθειες προδοσίας κι εγκατάλειψης, μαζί με ασύλληπτες ιστορίες γενναιότητας εναντίον του Αττίλα, που «θάφτηκαν» κι αυτές από την μεταπολιτευτική Αθήνα.

Από τη λήξη της Α΄ φάσης της εισβολής, εν καιρώ εκεχειρίας, το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ, βορειοδυτικά της Λευκωσίας, βρέθηκε στο στόχαστρο αλλεπάλληλων επιθέσεων, νύχτα και μέρα.

Στις 14 Αυγούστου, ξεκίνησε οργανωμένα η Β΄φάση της τουρκικής εισβολής και στις προδομένες κυπριακές Θερμοπύλες, περί τους 300 στρατιώτες της ΕΛΔΥΚ μέσα σε ορύγματα, προασπίζονταν περιμετρικά το στρατόπεδό τους και κατ΄ επέκταση τη Λευκωσία.
Η ολιγάριθμη ΕΛΔΥΚ με ελαφρύ οπλισμό, είχε εγκαταλειφθεί στον πάνοπλο τουρκικό Αττίλα (αεροπορία, πυροβολικό, άρματα, ειδικές δυνάμεις και χιλιάδες στρατιώτες). Καθώς οι Ελδυκάριοι αμύνονταν μέσα στα ορύγματα, ένας τους με ραδιόφωνο τσέπης, «έπιασε» Αθήνα. Την ώρα που ο Αττίλας εξαπέλυε επίθεση, το ραδιόφωνο στην Αθήνα μετέδιδε ….μπουζουκοτράγουδα!

Διαβάστε τη συνέχεια του αρθρου στην πηγή: Hellas Journal
Φωτο: Τα οστά νεκρών και αγνοουμένων μελών της ΕΛΔΥΚ μεταφέρονται στη Ελλάδα. Φωτογραφία υπουργείο Άμυνας


Σχολιάστε εδώ