Κ. Μητσοτάκης στην ΠτΔ για λειψυδρία: Θα χρειαστούν πιο δομικές παρεμβάσεις, διαρθρωτικού χαρακτήρα – Σύντομα εξαγγελίες
Στο πλαίσιο της μηνιαίας καθιερωμένης συνάντησης της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη συζητήθηκαν θέματα επικαιρότητας.
“…η κυβέρνηση παρακολουθεί με πολύ μεγάλη προσοχή τις εξελίξεις στην αγορά της ενέργειας. Όπως γνωρίζετε, τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξε μια πολύ απότομη αύξηση των τιμών της χονδρικής ενέργειας σε όλη την Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Το αποτέλεσμα ήταν ότι οι παραγωγοί ενέργειας έβγαλαν σαφέστατα ουρανοκατέβατα κέρδη. Η κυβέρνηση αυτά τα κέρδη θα τα φορολογήσει επιβάλλοντας ένα έκτακτο τέλος, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν, στέλνοντας ένα μήνυμα ότι δεν μπορεί ο Έλληνας καταναλωτής να πληρώνει τις όποιες δυσλειτουργίες σε μία αγορά ενέργειας που, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δεν έχει φτάσει ακόμα στο σημείο της λειτουργίας που θα θέλαμε” ανέφερε ο Πρωθυπουργός.
“…κυρία Πρόεδρε, ολοκλήρωσα πριν από λίγο μια σύσκεψη για τα ζητήματα της λειψυδρίας τα οποία αντιμετωπίζουν κάποιες περιοχές της χώρας μας. Ένα πρόβλημα το οποίο ενδεχομένως να αποκτά δομικά χαρακτηριστικά λόγω της κλιματικής κρίσης. Πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε έκτακτες καταστάσεις που προέκυψαν φέτος το καλοκαίρι. Όμως να είστε βέβαιη ότι θα χρειαστούν πιο δομικές παρεμβάσεις, διαρθρωτικού χαρακτήρα, στα ζητήματα τα οποία αφορούν τη διαχείριση του νερού, και για την ύδρευση και για την άρδευση, και σύντομα η κυβέρνηση θα κάνει επιπρόσθετες εξαγγελίες γύρω από τα κρίσιμα αυτά ζητήματα” σημείωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταρχάς, κυρία Πρόεδρε, θα ήθελα να ξεκινήσω από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και να εκφράσω τη βαθιά μου οδύνη για τον θάνατο αθώων παιδιών στα Υψώματα του Γκολάν, που αποδεικνύει για ακόμα μία φορά την ανάγκη να υπάρξει στην Λωρίδα της Γάζας μια άμεση κατάπαυση του πυρός, η οποία προφανώς και θα συμπαρασύρει και το βόρειο μέτωπο, μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου.
Νομίζω ότι δεν μπορεί η διεθνής κοινότητα να παραμένει απαθής σε αυτήν την ανθρωπιστική τραγωδία η οποία συντελείται στη Λωρίδα της Γάζας και η οποία δυστυχώς έχει και πολλές, πια, παράπλευρες απώλειες. Και θέλω να γνωρίζετε ότι η Ελλάδα εργάζεται συστηματικά προς αυτήν την κατεύθυνση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Λειψυδρία: Σπαταλάμε ασυλλόγιστα το νερό, τη στιγμή που ο εφιάλτης είναι προ των πυλών
Τώρα, στα θέματα της εσωτερικής επικαιρότητας, και καθώς πια αρκετοί συμπολίτες μας προετοιμάζονται για τις καθιερωμένες διακοπές του Αυγούστου, θέλω να γνωρίζετε ότι η προσοχή της κυβέρνησης παραμένει στραμμένη στο μέτωπο της τιθάσευσης των τιμών. Είναι ενθαρρυντικές οι ενδείξεις που έχουμε ότι και τον μήνα Ιούνιο υπήρξε μία σχετική αποκλιμάκωση των τιμών στα σούπερ μάρκετ.
Πιστεύω ότι το συνολικό πλέγμα των μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση έχει αρχίσει και αποδίδει. Και βέβαια, συνεχίζουμε και με ελέγχους από πλευράς ΔΙΜΕΑ σε όλο το πλαίσιο της εφοδιαστικής αλυσίδας, αλλά και ενισχύοντας περισσότερο την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία είναι και κατά τους νόμους επιφορτισμένη με τον εντοπισμό φαινομένων συγκέντρωσης στην αγορά, τα οποία οδηγούν σε ολιγοπωλιακές καταστάσεις, που με τη σειρά τους μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση των τιμών.
Και βέβαια, η κυβέρνηση παρακολουθεί με πολύ μεγάλη προσοχή τις εξελίξεις στην αγορά της ενέργειας. Όπως γνωρίζετε, τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξε μια πολύ απότομη αύξηση των τιμών της χονδρικής ενέργειας σε όλη την Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Το αποτέλεσμα ήταν ότι οι παραγωγοί ενέργειας έβγαλαν σαφέστατα ουρανοκατέβατα κέρδη. Η κυβέρνηση αυτά τα κέρδη θα τα φορολογήσει επιβάλλοντας ένα έκτακτο τέλος, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν, στέλνοντας ένα μήνυμα ότι δεν μπορεί ο Έλληνας καταναλωτής να πληρώνει τις όποιες δυσλειτουργίες σε μία αγορά ενέργειας που, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δεν έχει φτάσει ακόμα στο σημείο της λειτουργίας που θα θέλαμε.
Χαίρομαι διότι τις τελευταίες μέρες, ενδεχομένως κι ως αποτέλεσμα των ανακοινώσεων της κυβέρνησης, οι τιμές επανήλθαν σε κανονικά επίπεδα, αλλά θα πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι ανά πάσα στιγμή η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη να παρέμβει, όποτε διαπιστώνονται στρεβλώσεις στην αγορά και κέρδη τα οποία δεν δικαιολογούνται από την ομαλή λειτουργία της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Θα ήθελα να κάνω μνεία και στα ζητήματα τα οποία αφορούν την υγεία και χαίρομαι γιατί τελικά, σε συνεννόηση του Υπουργείου Υγείας με τους κατά τόπους ιατρικούς συλλόγους, φαίνεται να βρέθηκε μια λύση με εθελοντική προσφορά ιδιωτών γιατρών για να καλύψουν κάποιες ανάγκες εφημεριών σε κάποια νοσοκομεία της χώρας. Αναγνωρίζουμε απόλυτα ότι αυτή είναι μια προσωρινή λύση και είμαι πεπεισμένος ότι και η σχετική διάταξη, η οποία ψηφίζεται στη Βουλή, δεν θα χρειαστεί ποτέ να ενεργοποιηθεί, διότι αυτού του είδους τα προβλήματα πρέπει να λύνονται πάντα συναινετικά και σε συνεργασία με τους τοπικούς ιατρικούς συλλόγους και με τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών.
Τονίζω, και πάλι, ότι αυτό είναι ένα προσωρινό μέτρο, καθώς το Υπουργείο νομοθετεί άμεσα μια καινούργια δέσμη κινήτρων για εκείνες τις ειδικότητες και εκείνα τα νοσοκομεία όπου αποδεδειγμένα έχουμε πρόβλημα προσέλκυσης μόνιμου ιατρικού προσωπικού για την κάλυψη μόνιμων αναγκών. Αλλά, τουλάχιστον σε προσωρινό επίπεδο, φαίνεται το πρόβλημα να αντιμετωπίζεται με καλή διάθεση απ’ όλες τις πλευρές, όπως εξάλλου επιβάλλει ένα κρίσιμο ζήτημα, το οποίο αφορά τη δημόσια υγεία.
Τέλος, κυρία Πρόεδρε, ολοκλήρωσα πριν από λίγο μια σύσκεψη για τα ζητήματα της λειψυδρίας τα οποία αντιμετωπίζουν κάποιες περιοχές της χώρας μας. Ένα πρόβλημα το οποίο ενδεχομένως να αποκτά δομικά χαρακτηριστικά λόγω της κλιματικής κρίσης. Πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε έκτακτες καταστάσεις που προέκυψαν φέτος το καλοκαίρι. Όμως να είστε βέβαιη ότι θα χρειαστούν πιο δομικές παρεμβάσεις, διαρθρωτικού χαρακτήρα, στα ζητήματα τα οποία αφορούν τη διαχείριση του νερού, και για την ύδρευση και για την άρδευση, και σύντομα η κυβέρνηση θα κάνει επιπρόσθετες εξαγγελίες γύρω από τα κρίσιμα αυτά ζητήματα.
Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Κύριε Πρόεδρε, πράγματι η κρίση στη Μέση Ανατολή, η όλη κατάσταση, είναι τραγική, πλήττονται νοσοκομεία, σχολεία και τώρα ένα γήπεδο που έπαιζαν παιδιά. Γενικότερα οι απώλειες στον άμαχο πληθυσμό είναι τραγικές και θα πρέπει να εξαντληθούν οι προσπάθειες, ώστε να επιτευχθεί η κατάπαυση του πυρός και η επιστροφή των ομήρων. Όλοι θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς η συνέχιση αυτής της κατάστασης δεν είναι ανθρωπιστικά αποδεκτή.
Στα εσωτερικά θέματα, πολύ σωστά αναφερθήκατε και στην ακρίβεια, αφού η αντιμετώπισή της είναι σημαντική για την κοινωνική συνοχή. Όπως είναι και η πρόσβαση στη δημόσια υγεία και γενικά σε τομείς που αφορούν τον πολίτη στην καθημερινότητά του. Και εκεί θα πρέπει κανείς με τις δημόσιες πολιτικές να μην μένει πίσω. Αυτό το χάσμα που δημιουργείται μεταξύ κερδισμένων και χαμένων της παγκοσμιοποίησης θα πρέπει όσο γίνεται να καλύπτεται ή έστω να μειώνεται, επομένως οποιαδήποτε προσπάθεια κινείται προς αυτή την κατεύθυνση είναι σωστή.
Ειδικότερα ως προς τη δημόσια υγεία, πιστεύω απόλυτα ότι το προσωπικό του ΕΣΥ, όλοι οι γιατροί και νοσηλευτές κάνουν ό,τι μπορούν. Το απέδειξαν και τον καιρό της πανδημίας και συνεχίζουν και τώρα. Προφανώς την περίοδο του καλοκαιριού πρέπει να δοθούν και άδειες, οι άνθρωποι έχουν εξαντλήσει τις προσπάθειές τους, άρα εύχομαι να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση, πάντα με γνώμονα και το συλλογικό καλό, γιατί και η υγεία προσφέρεται για τον πολίτη, για όλους εμάς.
Ως προς τα νησιά παρακολουθώ και εγώ όλη αυτή τη συζήτηση που γίνεται, τις επισημάνσεις και τα προβλήματα που τα ξέρουμε εδώ και χρόνια, και που ίσως τώρα έχουν μια όξυνση, γιατί έχουν να κάνουν και με την κλιματική κρίση, με τις βροχές που δεν είναι αρκετές και με όλες τις παρενέργειες που προκύπτουν. Ο τουρισμός είναι πολύ σημαντικός για τη χώρα μας, αλλά πρέπει να δούμε λίγο και τη φέρουσα ικανότητα των νησιών και πώς μπορούν τα ζητήματα αυτά να αντιμετωπιστούν και να τα συνειδητοποιήσουν και οι τοπικές κοινωνίες και όλοι μας. Αυτό έχει να κάνει και με την κεντρική πολιτική και τη στρατηγική που ακολουθείται, αλλά και με τη συνειδητοποίηση των τοπικών κοινωνιών, να βλέπουμε δηλαδή όλοι μακροπρόθεσμα τι είναι επωφελές για όλους.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Μια παρατήρηση, συμπληρωματική σε αυτό το οποίο είπατε, κυρία Πρόεδρε. Πράγματι πιστεύω ότι είναι και μεθοδολογικά σωστό να αντιμετωπίζουμε τα νησιά ενδεχομένως διαφορετικά από την ηπειρωτική Ελλάδα. Είναι άλλες οι ανάγκες τους, άλλη η δυνατότητα των υποδομών, άλλη η φέρουσα ικανότητά τους -και πάλι χρησιμοποιώ έναν όρο με επιφύλαξη, διότι μπορεί να επιδέχεται πολλών διαφορετικών ερμηνειών. Και βέβαια, όπως γνωρίζετε, υπάρχουν και αποφάσεις του Δικαστηρίου σχετικά με τα ζητήματα της εκτός σχεδίου δόμησης, στα οποία η κυβέρνηση σύντομα με κάποιο τρόπο οφείλει να προσαρμοστεί.