Η αποστολή όπλων και F-16 στην Ουκρανία αποτελεί κίνδυνο για την Ευρώπη

Η αποστολή όπλων και F-16 στην Ουκρανία αποτελεί κίνδυνο για την Ευρώπη

–Ιδίως για τους γερμανικούς και τους ελληνικούς πληθυσμούς σε Ουκρανία και Ρωσία


Του
Δρος ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΓΟΥΝΑΡΗ
Εμπειρογνώμονος, Πρεσβευτού ε.τ.,
Διδάκτορος του Πανεπιστημίου του Βερολίνου (FU Berlin)


Η αποστολή όπλων στην Ουκρανία από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ για την προστασία των συνόρων της από τον «κίνδυνο» της Ρωσίας είναι ακόμα και μόνο για τον σκοπό αυτό λίαν επικίνδυνη για τα ευρωπαϊκά κράτη, που εξακολουθούν να στέλνουν πάσης φύσεως όπλα, συμβατικά και μοντέρνα αεροπλάνα, άρματα, πλοία, πυραύλους, ελαφρά πυρηνικά όπλα, όπως και η εφαρμογή οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. Οι χώρες που πρωτοστατούν στην αποστολή όπλων είναι η Δανία, η Σουηδία, οι Βαλτικές Χώρες, η Μεγάλη Βρετανία, η Πολωνία, η Γαλλία, η Γερμανία και βέβαια η Ελλάδα.

Τα αρχικά σύνορα της Ουκρανίας πριν από την απαρχή του πολέμου μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, τα οποία δέχονται και αναγνωρίζουν τα ευρωπαϊκά κράτη, η Αμερική, ο Καναδάς και άλλα κράτη της Ασίας, της Αφρικής και της Αυστραλίας, παρά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας των ρωσόφωνων περιοχών της Ουκρανίας Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ και την προσάρτηση αυτών στη Ρωσία αλλά και την προσάρτηση από τη Ρωσία της Κριμαίας, είναι, τώρα τουλάχιστον, de facto. Αν Πρόεδρος της Αμερικής αναδειχθεί ο Τραμπ στις προσεχείς εκλογές του Νοεμβρίου, φαίνεται ότι θα γίνουν de jure. Οι πρωθυπουργοί των 32 χωρών-μελών του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον αποφάσισαν να στείλουν εκατοντάδες πολεμικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία (κυρίως από Αμερική, Καναδά, Δανία και Ολλανδία) προκειμένου να διαφυλάσσουν τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας και εκ των πραγμάτων και τον εναέριο χώρο των ρωσικών περιοχών της που έχουν προσχωρήσει στη Ρωσία. Ωστόσο, αν αυτά καταρριφθούν από τη Ρωσία, θα οδηγηθούμε σε έναν Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο στην Ευρώπη, με τη συμμετοχή βέβαια και της Ελλάδος και ιδίως της Γερμανίας, της Μεγάλης Βρετανίας, της Ιταλίας και της Γαλλίας, με τις τελευταίες να κατασκευάζουν πάσης φύσεως όπλα.

Και όλα αυτά επειδή ο ουκρανός Πρόεδρος αρνείται να εφαρμόσει τους όρους δημιουργίας ανεξάρτητου ουκρανικού κράτους, με την αναγνώριση αυτονομίας στις ρωσόφωνες περιοχές της Ανατολικής Ουκρανίας, και θέλει να κάνει την Ουκρανία μέλος του ΝΑΤΟ. Αυτό βέβαια οδήγησε τη Ρωσία στην προσάρτηση της ρωσόφωνης Κριμαίας και της Μαριούπολης και στην αποδοχή της προσάρτησης των νέων ρωσόφωνων περιοχών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.

Η Ελλάδα, αν και δυτικό κράτος, πάντα κρατούσε ένα ισοζύγιο με τη Ρωσία, ακόμη και όταν υπήρχε η Σοβιετική Ένωση, λόγω της υποστήριξης της Ρωσίας στη δημιουργία του ελληνικού κράτους.

Δυστυχώς, ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, παρασυρόμενος από τις εντολές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, δεν σεβάστηκε το ισοζύγιο αυτό στις ελληνορωσικές σχέσεις, το οποίο κρατούσαν όλοι οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί, και έστειλε όπλα στην Ουκρανία, τα οποία προηγουμένως είχε αποσύρει από τα νησιά του Αιγαίου.

Μερικοί πολιτικοί ισχυρίζονται ότι καλώς πράττει η ελληνική κυβέρνηση και υποστηρίζει την Ουκρανία, διότι η «εισβολή» της Ρωσίας στις ρωσόφωνες ουκρανικές περιοχές είναι ίδια με την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο. Πλην όμως, η περίπτωση αυτή είναι εντελώς διαφορετική. Με τις συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου, του 1959 και του 1960, δημιουργήθηκε ένα ανεξάρτητο κυπριακό κράτος με τη συναίνεση της Ελλάδος, της Τουρκίας και της Μεγάλης Βρετανίας, οι οποίες ανακηρύχθηκαν εγγυήτριες δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, με ίσα δικαιώματα για Ελληνοκυπρίους, Τουρκοκυπρίους, Λατίνους, Αρμενίους και Μαρωνίτες. Η Τουρκία, όμως, βομβάρδισε την Κύπρο το 1963, και μάλιστα εκεί που κατοικούσαν Έλληνες Κύπριοι, το δε 1974 εισέβαλε στην Κύπρο, κυριεύσασα το 48% του νησιού, δήθεν λόγω του ελληνικού χουντικού πραξικοπήματος, ζητήσαντος του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου από την Τουρκία, ως εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο, την αποκατάσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο έλληνας πρωθυπουργός, αντί να αποστείλει όπλα στην Ουκρανία, και μάλιστα αποσύροντας αυτά από τα νησιά του Αιγαίου, θα μπορούσε να στείλει φάρμακα, ρουχισμό, στρατιωτικά οχήματα και όχι όπλα, άρματα και πυροβόλα! Αυτό του εισηγήθηκαν βέβαια οι ισχυροί του ΝΑΤΟ και η Ελλάδα, ως μέλος του ΝΑΤΟ, αναγκάστηκε να το κάνει. Θα μπορούσε, όμως, να αρνηθεί, επικαλούμενη την ύπαρξη στην Ουκρανία και στη Ρωσία πολλών Ελλήνων, εδώ και χιλιάδες χρόνια, και τις φιλικές πάντα σχέσεις που είχε η χώρα μας με τη Ρωσία.

Η Τουρκία, παρότι μέλος του ΝΑΤΟ, αρνήθηκε να αποστείλει όπλα στην Ουκρανία, για τη χρησιμοποίησή τους εναντίον της Ρωσίας, αρκεσθείσα να στείλει στην Ουκρανία τούρκους στρατιωτικούς εκπαιδευτές σχετικά με την εκπαίδευση ουκρανών στην χρήση των νέων οπλικών συστημάτων, χωρίς να υποστεί συνέπειες από το ΝΑΤΟ. Εμείς βέβαια έχουμε ήδη στείλει έλληνες εκπαιδευτές για τον σκοπό αυτό στην Πολωνία. Ενώ θα έπρεπε να περιοριστούμε στην αποστολή φαρμάκων και ρούχων κ.λπ.

Όσον αφορά τη Γερμανία, αυτή θα πρέπει να αλλάξει τακτική στο Ουκρανικό και να σταματήσει να παρασύρεται από την Αμερική, τη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία, αποστέλλοντας όπλα, και να τηρήσει ουδετερότητα. Ας μην ξεχνά τι έχει υποστεί από τους δυτικούς συμμάχους (Αμερική, Μεγάλη Βρετανία) σε όλες τις περιοχές της, με αποτέλεσμα την κατοχή της από τις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Σοβιετική Ένωση, τον βομβαρδισμό της Δρέσδης και του Βερολίνου, με θύματα αμάχους, και την καταστροφή των μουσείων και των καλλιτεχνικών γερμανικών αριστουργημάτων, ακόμη και του περίφημου καθεδρικού ναού του Βερολίνου αλλά και άλλων εκκλησιών, και την κατοχή και τη διαίρεση της Γερμανίας και του Βερολίνου σε τέσσερις τομείς, αμερικανικό, βρετανικό, γαλλικό και σοβετικό.

Εδώ, βέβαια, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ο ρώσος στρατάρχης Ζούκοφ, ελληνικής καταγωγής, σεβάστηκε τα μουσεία, τις εκκλησίες και τα καλλιτεχνικά δημιουργήματα της Γερμανίας, παρόλο που ήταν ο τιμωρός της Ναζιστικής Γερμανίας, για τα εγκλήματά της ιδίως στη Ρωσία, στη Σερβία και στην πατρίδα του την Ελλάδα. Αναφέρουμε ενδεικτικώς εδώ τα Καλάβρυτα, το Δίστομο, το Μακρό, τη Βιάνο, τα Δράκια και το Κούνδουρο, ωστόσο εγκλήματα έγιναν σε εκατοντάδες άλλα ελληνικά χωριά. Το άγαλμα του στρατάρχη Ζούκοφ, που βρίσκεται στο πλέον κεντρικό σημείο της Ερυθράς Πλατείας στη Μόσχα, ακόμη περιμένει ένα ελληνικό στεφάνι.

Βέβαια, η Γερμανία είναι πλέον μια ελεύθερη χώρα και υπόδειγμα δημοκρατίας. Γιατί λοιπόν, εξαιτίας του αλλόφρονος ουκρανού Προέδρου, να αρχίσει ένας Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος, με εκατομμύρια νεκρούς μέσα σε μία μέρα; Ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος στοιχειώνει 8 εκατομμύρια, ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος 100 εκατομμύρια, ένας πυρηνικός Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος θα στοιχειώσει, τουλάχιστον στην Ευρώπη, 500 εκατομμύρια! Αν συμμετάσχει σε αυτόν η Κίνα και η Ινδία, ας μην αναφέρουμε αριθμό!

Στην επέτειο του εορτασμού της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους, εφόσον βέβαια σταματήσει η Ελλάδα να στέλνει όπλα στην Ουκρανία, θα μπορούσαν να κληθούν ο ελληνοβρετανός Βασιλιάς Κάρολος, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. Το ελληνικό ΥΠΕΞ φρόντισε να παραστεί στην ορκωμοσία του Προέδρου Πούτιν η πρέσβης της Ελλάδος στη Μόσχα, στην οποία παρέστησαν μόνο οι πρέσβεις της Γαλλίας, της Ουγγαρίας, της Σλοβακίας, της Μάλτας και της Κύπρου. Μόνο έτσι θα μπορούσε η Ελλάδα να πράξει κάτι για την αποκατάσταση των ελληνορωσικών σχέσεων.

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας θα μπορούσε να το ζητήσει αυτό από τον έλληνα πρωθυπουργό! Όπως επίσης την επιστροφή στην Ελλάδα των αποσταλθέντων εκπαιδευτών στην Πολωνία για τους ευρισκόμενους εκεί ουκρανούς στρατιωτικούς.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: @EPA/ROMAN PILIPEY



Σχολιάστε εδώ