B. Κεχαγιά: Η κυβέρνηση «να πάρει θέση και να διαψεύσει τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου»

B. Κεχαγιά: Η κυβέρνηση «να πάρει θέση και να διαψεύσει τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου»

Σχολιάζοντας ότι «η κυβέρνηση δια του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη αναγκάστηκε να κάνει πίσω σε ό,τι αφορά την ΚΥΑ περί επίταξης των ιδιωτών γιατρών και αποκλεισμού τους από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση», τόνισε πως «πάντως στο νομοσχέδιο για την Ψυχική Υγεία περιλαμβάνεται σχετική ρύθμιση που δίνει ανά πάσα στιγμή τη δυνατότητα να ενεργοποιηθεί η επίταξη των ιδιωτών γιατρών».

Σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, απηύθυνε νέο κάλεσμα στην κυβέρνηση «να πάρει θέση και να διαψεύσει τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου τα οποία επικαλούμενα και το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ισχυρίζονται ότι ”οι ελληνικές αρχές ζήτησαν άδεια από την Άγκυρα για τις δραστηριότητες του πλοίου πόντισης καλωδίων στην Κάσο” κι ως εκ τούτου η Ελλάδα ”αποδέχεται τα όσα περιλαμβάνονται στο τουρκολιβυκό μνημόνιο”».

«Η τουρκική πλευρά επιδιώκει για άλλη μια φορά να επαναφέρει το νέο-οθωμανικό αναθεωρητικό αφήγημα της Γαλάζιας Πατρίδας και της επίκλησης του άκυρου και νομικώς ανυπόστατου τουρκολιβυκού Μνημονίου σε μια απόπειρα αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου», ανέφερε, τονίζοντας ότι « πρέπει να υπάρξει ξεκάθαρη απάντηση από την κυβέρνηση άμεσα και να καταστεί σαφές στην τουρκική πλευρά ότι η συνέχιση των παράνομων ενεργειών της, θα έχει ως αποτέλεσμα σοβαρότατες συνέπειες τόσο στις ελληνοτουρκικές όσο και στις ευρωτουρκικές σχέσεις».

Εξάλλου, σημείωσε ότι «εξηγήσεις καλείται να δώσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη και για την αιφνιδιαστική νομοθετική ρύθμιση Φλωρίδη σε σχέση με το πόθεν έσχες που δίνει συγχωροχάρτι στα εγκλήματα διαφθοράς και που αναμένεται να ψηφιστεί αύριο Τρίτη στη Βουλή».

Αναλυτικά η εισήγηση της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Βούλας Κεχαγιά, κατά ενημέρωση των διαπιστευμένων πολιτικών συντακτών

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ καταδικάζει απερίφραστα την πολύνεκρη επίθεση εναντίον αμάχων στα υψίπεδα του Γκολάν η οποία παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων.
Εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την συνεχιζόμενη κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή και καλεί τον ΟΗΕ, την ΕΕ και τους διεθνείς δρώντες να εγκαταλείψουν την άβουλη στάση των παρατηρητών αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για τον άμεσο τερματισμό των επιθετικών ενεργειών και την επίδειξη της απαιτούμενης αυτοσυγκράτησης από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

***Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητείται σήμερα το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που φέρει τον τίτλο «Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης».
Το εν λόγω νομοσχέδιο- έκτρωμα εντάσσεται στο συνολικό σχέδιο απορρύθμισης και απαξίωσης του ΕΣΥ με ταυτόχρονη πριμοδότηση και μεροληψία υπέρ του ιδιωτικού τομέα στην υγεία.
Με το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση Μητσοτάκη υλοποιεί στην πράξη το σχέδιο διάλυσης και καταρράκωσης των δύο πιο ευαίσθητων και σημαντικών τομέων για την υγεία και ευεξία των πολιτών, δηλαδή της ψυχικής υγείας και της απεξάρτησης. Οι δημόσιες δομές ψυχικής υγείας αφήνονται στο έλεος της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης με στόχο την κοινωνική απαξίωση ανοίγοντας διάπλατα τον δρόμο στους ιδιώτες.
Το νομοσχέδιο εμπεριέχει σειρά απαράδεκτων διατάξεων με αποκορύφωμα αυτήν περί rebate στις εταιρείες που προμηθεύουν τα νοσοκομεία του ΕΣΥ με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στέκεται απέναντι σ’ αυτό το νομοθέτημα και θα υποβάλει ένσταση αντισυνταγματικότητας

**Υπό την πίεση της αντιπολίτευσης και μετά τις σφοδρές αντιδράσεις των ιατρικών συλλόγων της χώρας συμπεριλαμβανομένου και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) η κυβέρνηση δια του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη αναγκάστηκε να κάνει πίσω σε ό,τι αφορά την ΚΥΑ περί επίταξης των ιδιωτών γιατρών και αποκλεισμού τους από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ώστε να καλύψουν τα κενά στα δημόσια νοσοκομεία που η ίδια η κυβέρνηση δημιούργησε. Πάντως στο νομοσχέδιο για την Ψυχική υγεία περιλαμβάνεται σχετική ρύθμιση που δίνει ανά πάσα στιγμή τη δυνατότητα να ενεργοποιηθεί η επίταξη των ιδιωτών γιατρών. Το παρακολουθούμε και δεν θα επιτρέψουμε την περαιτέρω απαξίωση του τομέα της υγείας. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θεωρεί απολύτως υποκριτική την χθεσινή αναφορά του κ. Μητσοτάκη στο κυριακάτικο «κήρυγμά» του πως η κυβέρνησή του δίνει μεγάλο αγώνα με όλες της τις δυνάμεις για την εύρυθμη λειτουργία του ΕΣΥ.

***
Έχουν περάσει τρία ολόκληρα 24ωρα και η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξακολουθεί να σωπαίνει εκκωφαντικά σε σχέση με τις τελευταίες αποκαλύψεις γύρω από το σκάνδαλο των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων. Τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας μέσα από τη δημοσιογραφική έρευνα δεν αφήνουν κανένα ίχνος αμφιβολίας για τον ύποπτο, σκοτεινό και κυρίως πρωταγωνιστικό ρόλο που είχε το σύστημα Μαξίμου στο σκάνδαλο των υποκλοπών. Οι αποκαλύψεις που συνεχίζονται δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου που αγγίζει τον πυρήνα ενός δημοκρατικού κράτους δείχνουν ότι ένας στους 3 στόχους του κακόβουλου λογισμικού Predator, δηλαδή τουλάχιστον 28 πρόσωπα παρακολουθούνταν συγχρόνως και από την ΕΥΠ. Είναι κι αυτό ακόμη μία σύμπτωση για την κυβέρνηση Μητσοτάκη την ώρα που γνωρίζουμε το ρόλο που είχε ο πρωθυπουργικός ανιψιός στο Μαξίμου κι ενώ από την πρώτη στιγμή της διακυβέρνησης της ΝΔ ο κ. Μητσοτάκης φρόντισε να πάρει την ΕΥΠ υπό την εποπτεία του; Είναι πασιφανές ότι για τις παρακολουθήσεις πολιτικών ακόμη και υπουργών, επιχειρηματιών, δημοσιογράφων, στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και ενός εισαγγελέα λειτουργούσε ενιαίο κέντρο με σημείο αναφοράς το Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός που στο κυριακάτικο μήνυμά του επιχαίρει γιατί τάχα η Ελλάδα καταγράφει από μερική έως σημαντική πρόοδο στις συστάσεις της ΕΕ για την κατάσταση του Κράτους Δικαίου στη χώρα μας θα λογοδοτήσει γι’ αυτήν την αντιδημοκρατική εκτροπή

***
Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ καλεί ΚΑΙ σήμερα την κυβέρνηση να πάρει θέση και να διαψεύσει τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου τα οποία επικαλούμενα και το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ισχυρίζονται ότι «οι ελληνικές αρχές ζήτησαν άδεια από την Άγκυρα για τις δραστηριότητες του πλοίου πόντισης καλωδίων στην Κάσο» κι ως εκ τούτου η Ελλάδα «αποδέχεται τα όσα περιλαμβάνονται στο τουρκολιβυκό μνημόνιο». Πριν από λίγη ώρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα προς την κυβέρνηση και τον ΥΠΕΞ Γιώργο Γεραπετρίτη.
Η τουρκική πλευρά επιδιώκει για άλλη μια φορά να επαναφέρει το νέο-οθωμανικό αναθεωρητικό αφήγημα της Γαλάζιας Πατρίδας και της επίκλησης του άκυρου και νομικώς ανυπόστατου τουρκολιβυκού Μνημονίου σε μια απόπειρα αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι διαρροές από πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας σύμφωνα με τις οποίες η Τουρκία…»ευχαριστεί» τις ελληνικές και ιταλικές Αρχές «για τον σεβασμό και τη συνεργασία με τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες» της. Οι απαράδεκτες αυτές δηλώσεις, είναι προδήλως έωλες και αντιβαίνουν κάθε έννοια διεθνούς νομιμότητας.
Η απάντηση μέσω πηγών του υπουργείο Εθνικής Άμυνας ότι «ουδείς σεβασμός επεδείχθη ή θα επιδειχθεί στο μέλλον από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σε παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στη νομίμως οριοθετημένη ζώνη Ελλάδας-Αιγύπτου» δεν αρκεί και δεν συνιστά ξεκάθαρη απάντηση στο αν η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε άδεια για την πόντιση καλωδίων στην Κάσο.
Στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επαναλαμβάνουμε: Πρέπει να υπάρξει ξεκάθαρη απάντηση από την κυβέρνηση άμεσα και να καταστεί σαφές στην τουρκική πλευρά ότι η συνέχιση των παράνομων ενεργειών της, θα έχει ως αποτέλεσμα σοβαρότατες συνέπειες τόσο στις ελληνοτουρκικές όσο και στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Τα γεγονότα της Κάσου δείχνουν ότι η Άγκυρα παραμένει αμετακίνητη σε θέσεις που αντιβαίνουν το Διεθνές Δίκαιο

***
Εξηγήσεις καλείται να δώσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη και για την αιφνιδιαστική νομοθετική ρύθμιση Φλωρίδη σε σχέση με το πόθεν έσχες που δίνει συγχωροχάρτι στα εγκλήματα διαφθοράς και που αναμένεται να ψηφιστεί αύριο Τρίτη στη Βουλή.
Ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Αλέκος Αυλωνίτης έχει καταγγείλει ήδη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ως απαράδεκτο το άρθρο 13 του νομοσχεδίου που προβλέπει:
-Τη διαγραφή των στοιχείων και των δηλώσεων στα πέντε χρόνια από τα 15 που είναι σήμερα με την επισήμανση ότι θα έπρεπε να διατηρούνται μέχρι την ποινική παραγραφή σε κακουργηματικά αδικήματα δηλώσεων πόθεν έσχες με σκόπιμα ξεχασμένες «ιδιοκτησίες» ή ανακρίβειες
– Επίσης, η ίδια ρύθμιση προβλέπει τη μείωση στο ένα έτος από τα τρία που ισχύει σήμερα της υποχρέωσης υποβολής δήλωσης για πολιτικούς αρχηγούς, μέλη της κυβέρνησης, δικαστές και εισαγγελείς μετά τη λήξη της θητείας τους
-Δίνει τη δυνατότητα απόσυρσης χρημάτων από τραπεζικούς λογαριασμούς μία ημέρα πριν από την 31η Δεκεμβρίου ώστε αυτά να μη δηλωθούν.



Σχολιάστε εδώ