«Εκβιάζουν» τους γιατρούς με άρση της συνταγογράφησης

«Εκβιάζουν» τους γιατρούς με άρση της συνταγογράφησης

ΣΤΑ ΚΑΓΚΕΛΑ ΟΙ ΙΑΤΡΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΣΤΙΣ ΑΓΟΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

–Ο ΠΙΣ προαναγγέλλει προσφυγή στη δικαιοσύνη και κινητοποιήσεις

Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ


Σε μια ύστατη προσπάθεια να καλυφθούν οι ελλείψεις που υπάρχουν στα νοσοκομεία –κυρίως νησιωτικών περιοχών–, μετά τις εκκλήσεις του και την αδιαφορία που συνάντησε το προηγούμενο διάστημα, ο υπουργός Υγείας Ά­δωνης Γεωργιάδης κατέθεσε τροπολογία στο σχέδιο νόμου για την ψυχική υγεία, η οποία προβλέπει αυστηρές ποινές (αφαίρεση του δικαιώματος της συνταγογράφησης κ.λπ.) για τους ιδιώτες γιατρούς οι οποίοι δεν θα δεχθούν να κάνουν δύο με τρεις εφημερίες τον μήνα.

Θυμίζουμε ότι τις προηγούμενες ημέρες είχαν ανακοινωθεί επιπλέον μισθολογικά κίνητρα από το υπουργείο Υ­γείας, σύμφωνα με τα οποία θα δοθεί αύξηση 2.100 ευρώ τον μήνα μεικτά (1.800 ευρώ καθαρά) στους γιατρούς που θα καλύψουν θέσεις στα νησιά τους δύο μήνες της καλοκαιρινής περιόδου, ενώ στις άγονες περιοχές το μόνιμο επίδομα από τα 100 ευρώ θα πάει στα 300 ευρώ και σε συγκεκριμένες ειδικότητες θα φτάσει στα 500 – 600 ευρώ.

Παράλληλα και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος αποφάσισε «από το ταμείο του να χορηγήσει επίδομα 1.000 ευρώ σε κάθε συνάδελφο που θα συνδράμει, ποσό που ξεπερνά τα χρήματα που θα λάβει για δύο εφημερίες επί τρεις μήνες, ενώ, με τη συνεργασία των Επιστημονικών Εταιρειών, θα χορηγήσει τη δωρεάν συνδρομή για τρία πανελλήνια συνέδρια σε κάθε συνάδελφο». Παρ’ όλα αυτά, δεν υπήρξε η αναμενόμενη ανταπόκριση, αφού από τους περίπου 150 γιατρούς στους οποίους απευθύνθηκε κάλεσμα αυτοί που δέχθηκαν να συνεργαστούν δεν υπερέβησαν τους 20.

Έντονη ήταν η αντίδραση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), που καταγγέλλει ως «επαίσχυντη τη ρύθμιση αυτή που επιτρέπει την επίταξη των ιδιωτών γιατρών προκειμένου να καλύπτουν τα κενά στη στελέχωση του ΕΣΥ», ενώ επιρρίπτει ευθύνες στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας για το ότι δεν θεσμοθέτησε έγκαιρα «τα κίνητρα για τις άγονες και προβληματικές περιοχές που είναι νομοθετημένα από έτους» και την καταγγέλλει για ανικανότητα και αυταρχισμό. Η αντιπαράθεση αυτή έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στο Μέγαρο Μαξίμου, αφού ο πρόεδρος του ΠΙΣ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής με το κυβερνητικό κόμμα στις τελευταίες ευρωεκλογές, ενώ σημαντική μερίδα των ιδιωτών γιατρών επίσης είναι φίλα προσκείμενη στη Νέα Δημοκρατία. Ωστόσο, τα πραγματικά θύματα της διαμάχης αυτής στην ουσία θα είναι οι ασθενείς, αφού αν προσφύγουν στα δημόσια νοσοκομεία είναι πιθανόν να μη βρουν τον γιατρό της ειδικότητας που θα χρειαστούν, ενώ αν καταφύγουν σε ιδιωτικό ιατρείο δεν θα είναι εφικτό να τους συνταγογραφήσουν τα φάρμακά τους.

Η επίμαχη τροπολογία
Την προηγούμενη Δευτέρα, ο υπουργός Υγείας κατέθεσε στο σχέδιο νόμου για την ψυχική υγεία τροπολογία που καθορίζει τα ακόλουθα:

«Άρθρο 56. Ενίσχυση των δημοσίων δομών υγείας από ιδιώτες παρόχους και ιδιώτες ιατρούς για την αντιμετώπιση αναγκών που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

1. Ιδιώτες ιατροί και ιδιώτες πάροχοι δύνανται να συμβάλλονται με δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) για την κάλυψη αναγκών του.

2. Οι ιδιώτες ιατροί που απασχολούνται με οιανδήποτε σχέση εργασίας σε Μονάδες Υγείας που είναι συμβεβλημένες με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) ή οι ίδιοι είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, αναλαμβάνουν μέσω των ως άνω συμβάσεων την υποχρέωση να προσφέρουν υπηρεσίες υγείας για την αντιμετώπιση αναγκών που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, εφόσον τους ζητηθεί και μόνο για τον απολύτως απαραίτητο χρόνο.

Η παροχή των υπηρεσιών αυτών γίνεται με μερική απασχόληση, εφόσον έχουν αποβεί άγονες οι προκηρύξεις κάλυψης των θέσεων, άκαρπη η εκδήλωση ενδιαφέροντος των ιδιωτών ιατρών για την κάλυψη των κενών θέσεων και αφού έχει ζητηθεί προηγούμενη εισήγηση του οικείου ιατρικού συλλόγου, η οποία υποβάλλεται υποχρεωτικά στην αρμόδια ΥΠΕ εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριών (3) εργασίμων ημερών. Η δυνατότητα αυτή μπορεί να επεκταθεί και στους ιδιώτες ιατρούς που έχουν ενταχθεί στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία ‘‘Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης’’ (ΗΔΙΚΑ ΑΕ) και συνταγογραφούν φάρμακα και εξετάσεις που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ, μόνο εφόσον δεν επαρκούν οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ ιατροί για την κάλυψη των ως άνω ελλείψεων.

3. Οι ιδιώτες πάροχοι, όπως δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και κλινικές που συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ, οφείλουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους και τις δομές τους για την ενίσχυση του ΕΣΥ, αν απαιτείται για την αντιμετώπιση αναγκών που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και για τον απολύτως απαραίτητο χρόνο.

4. Αν οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ ιδιώτες πάροχοι ή ιδιώτες ιατροί αρνηθούν την παροχή υπηρεσιών κατ’ εφαρμογή των παρ. 2 και 3, καταγγέλλεται η σύμβασή τους με τον ΕΟΠΥΥ. Επιπλέον, στους ιδιώτες ιατρούς που αρνούνται την παροχή υπηρεσιών κατ’ εφαρμογή των ως άνω παραγράφων, είτε είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ είτε όχι, αποκλείεται η πρόσβαση στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (ΣΗΣ) της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία ‘‘Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης» (ΗΔΙΚΑ ΑΕ)’’».

ΠΙΣ: Χρησιμοποιούνται μέθοδοι που προσιδιάζουν σε αυταρχικά καθεστώτα
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), με ανακοίνωσή του, στηλιτεύει τις ενέργειες του υπουργού Υγείας, κάνει λόγο για ανικανότητα διαχείρισης του προβλήματος, προαναγγέλλει προσφυγή στη δικαιοσύνη και καλεί όλους τους ιατρικούς συλλόγους της χώρας να διαμαρτυρηθούν. Αναλυτικότερα, στην ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής:

«Κατατέθηκε στη Βουλή, ως πρόσθετη διάταξη στο νομοσχέδιο περί ψυχικής υγείας, η επαίσχυντη ρύθμιση του υπουργείου Υγείας που επιτρέπει την επίταξη των ιδιωτών γιατρών προκειμένου να καλύπτουν τα κενά στη στελέχωση του ΕΣΥ.

Είναι γνωστό στην ελληνική κοινωνία πως τα κενά δεν προέκυψαν ούτε αναίτια, ούτε αιφνιδιαστικά. Προέκυψαν εξαιτίας της απαξίωσης του ΕΣΥ και της ασυνέπειας του ίδιου του υπουργείου Υγείας να θεσμοθετήσει τα κίνητρα για τις άγονες και προβληματικές περιοχές που είναι νομοθετημένα από έτους. Προέκυψαν ως συνέπεια της άρνησης της πολιτείας να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας και του Αρείου Πάγου που επιτάσσουν την αποκατάσταση στους μισθούς των γιατρών ΕΣΥ στα προ μνημονίων επίπεδα. Προέκυψαν από τις μηδαμινές προκηρύξεις θέσεων, ενώ τα τελευταία χρόνια τα κενά ξεπερνούν τις 6.000 και οι κρίσεις γίνονται με τεράστιες και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις.

Είναι προφανές πως το υπουργείο Υγείας, με την επονείδιστη ρύθμιση που εισάγει προς ψήφιση, αποπειράται να συγκαλύψει τη δική του ανικανότητα, χρησιμοποιώντας μεθόδους που προσιδιάζουν μόνον σε αυταρχικά καθεστώτα. Αδιανόητα και προσβλητικά είναι όσα ακούστηκαν από τον υπουργό Υγείας περί δήθεν οφειλής των γιατρών έναντι του κράτους, όταν είναι γνωστή η αυτοθυσία την οποία επέδειξε η ιατρική κοινότητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, την οποία το υπουργείο ανταποδίδει τώρα με τρόπο περιφρονητικό στο ιατρικό λειτούργημα. Ως ευνόητο η κίνηση αυτή του υπουργείου ακυρώνει όλες τις καλόπιστες πρωτοβουλίες που έλαβε ο ΠΙΣ προκειμένου να λειτουργήσουν τα 14 Νοσοκομεία που παρουσίαζαν τα μεγαλύτερα προβλήματα στελέχωσης.

Δυστυχώς τα μέτρα δεν στρέφονται μόνον εναντίον των γιατρών. Στρέφονται επιπλέον σε βάρος των ασθενών, αφού χρησιμοποιείται ακόμη και η άρση της συνταγογράφησης ως μέτρο εξαναγκασμού των γιατρών που θα αρνηθούν να συμμορφωθούν στις αυταρχικές μεθοδεύσεις του υπουργείου Υγείας. Όμως η συνταγογράφηση αποτελεί ένα σύγχρονο μέσο για τη διεκπεραίωση της θεραπείας των ασθενών και όχι προνόμιο των γιατρών, όπως ισχυρίζεται παραπλανητικά ο υπουργός.

Δε χρειάζεται σκέψη πως το μέτρο θα επιδεινώσει συνολικά την κατάσταση, καθώς γιατροί ειδικοτήτων σε έλλειψη θα αποφεύγουν τα νησιά και τις άγονες περιοχές, ενώ οι ‘‘ανεπιθύμητες’’ ειδικότητες θα προσελκύουν ολοένα και λιγότερους νέους γιατρούς. Ο θεσμός του προσωπικού ιατρού θα οπισθοδρομήσει και εντέλει οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι οι ασθενείς της Κεντρικής Ευρώπης.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος:
• Δηλώνει πως θα εξαντλήσει όλα τα νομικά μέτρα, εντός και εκτός της χώρας, προκειμένου να ακυρώσει τις επαίσχυντες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου
• Καλεί τους ιατρούς βουλευτές να αναλογιστούν το μέγεθος της ευθύνης που επωμίζο­νται αποδεχόμενοι να υπερψηφίσουν διατάξεις που ισοπεδώνουν το ιατρικό λειτούργημα και δημιουργούν προηγούμενο επίταξης κάθε άλλου επαγγελματικού κλάδου που δεν αποδέχεται την επιβολή εξοντωτικών μέτρων.
• Καλεί τους Ιατρικούς Συλλόγους να συνεδριάσουν και ν’ αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλίες, προκειμένου οι γιατροί όλης της χώρας να μην προβαίνουν σε συνταγογράφηση και έκδοση ή εκτέλεση παραπεμπτικών από την Παρασκευή 26 Ιουλίου μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής.
• Καλεί τους Ιατρικούς Συλλόγους να ενημερώσουν φορείς και πολίτες της τοπικής κοινωνίας και να εκδώσουν ανακοινώσεις που θα παραδίδουν οι γιατροί στους ασθενείς, εξηγώντας τους λόγους κινητοποίησης της ιατρικής κοινότητας».


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: statusradio.gr



Σχολιάστε εδώ