Μ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ: Έκανε άνω-κάτω και την Κύπρο: Αφού τελείωσε την Εκκλησία της Αμερικής και την Ομογένεια, τώρα θα επιχειρήσει να σπείρει ζιζάνια και στο ελληνικό πολιτικό σύστημα…

Μ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ: Έκανε άνω-κάτω και την Κύπρο: Αφού τελείωσε την Εκκλησία της Αμερικής και την Ομογένεια, τώρα θα επιχειρήσει να σπείρει ζιζάνια και στο ελληνικό πολιτικό σύστημα…


Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ*
Άρθρο που δημοσιέυθηκε στο Hellas Journal


Ο άνθρωπος δεν υπάρχει πραγματικά. Στη δημοσιογραφική μου καριέρα δεν έχω συναντήσει ποτέ τέτοιο …φαινόμενο. Σηκώνω τα χέρια μπροστά στο απύθμενο θράσος του.

Δεν υπολογίζει τίποτα και κανένα μπροστά στο προσωπικό του συμφέρον. Το πρόβλημα είναι ότι βρίσκει πάντα ασπόνδυλους, που τους χρησιμοποιεί και στη συνέχεια τους πετάει στα …σκουπίδια. Έχει συμβεί αρκετές φορές, αλλά μερικοί δεν βάζουν μυαλό. Βρίσκει πάντα χρήσιμους ηλίθιους.

Αναφέρομαι φυσικά στον Ελπιδοφόρο. Σε ποιον άλλο;

Όταν αποφάσισε να πάει στην Κύπρο για το συνέδριο της ΑΧΕΠΑ, της πολιτιστικής οργάνωσης της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας, απαίτησε να λάβει πρόσκληση από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου. Δεν τα κατάφερε αλλά συμβιβάστηκε με την πρόσκληση του κυπριακής καταγωγής προέδρου της ΑΧΕΠΑ.

Απ’ εκεί και πέρα, στην Κύπρο έγιναν μάρτυρες ενός φοβερού «μπούλιγκ» και μάλιστα εναντίον του κ. Νίκου Χριστοδουλίδη και του κ. Γεώργιου. Ο Πρόεδρος της Κύπρου και ο Αρχιεπίσκοπος βρέθηκαν σε δύσκολη θέση -αυτός ήταν ο στόχος άλλωστε του Ελπιδοφόρου- ο οποίος υλοποίησε το σχέδιο του.
Φορτώθηκε στην πλάτη της ΑΧΕΠΑ για να πετύχει τα ραντεβού, που ήθελε. Για να φανταστείτε η Προεδρία της Δημοκρατίας δεν ανέφερε στο πρόγραμμα της καμία συνάντηση του κ. Χριστοδουλίδη με τον Ελπιδοφόρο, και στη συνέχεια δεν έστειλε ανακοίνωση, ούτε φωτογραφικό υλικό, όπως κάνει πάντα.

Εκπρόσωπος της Προεδρίας, υπό καθεστώς ανωνυμίας, μας είπε ότι ήταν ένα δεκάλεπτο τετ-α-τετ και τίποτα άλλο, ως υποχρέωση καθώς μετά ακολουθούσε η εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο για την ΑΧΕΠΑ.

Ο Ελπιδοφόρος επέβαλε μέσω της ΑΧΕΠΑ και την συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου. Πηγή της Ιεράς Αρχιεπισκοπής μας εξήγησε πως δεν τηρήθηκε το εκκλησιαστικό πρωτόκολλο και δεν έγινε η παραδοσιακή τελετή υποδοχής, διότι η συνάντηση ήταν ανεπίσημη.

Ο Ελπιδοφόρος συνοδευόταν στο Προεδρικό Μέγαρο και στην Ιερά Αρχιεπισκοπή από τον προσωπικό του φωτογράφο, από τον προσωπικό του κάμεραμαν και από ένα ομογενή δημοσιογράφο, οι οποίοι έσπευσαν να στείλουν το υλικό στη Νέα Υόρκη. Την δουλειά τους κάνουν οι συνάδελφοι, κανένα πρόβλημα…

Το υίκό δημοσιεύθηκε στα κοινωνικά δίκτυα της Αρχιεπισκοπής και του Ελπιδοφόρου σε κλάσματα δευτερολέπτου. Αμέσως μετά, ο γνωστός και ακριβοπληρωμένος Στράτος Σαφιολέας ενημέρωνε τις ομάδες «πιστών» δημοσιογράφων για τα μεγάλα γεγονότα: Των (ανεπίσημων) συναντήσεων του με τον κ. Χριστοδουλίδη και τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου.

Ο λόγος ήταν να σταλεί το μήνυμα στο Μέγαρο Μαξίμου ότι Πρόεδρος της Κύπρου και ο κ. Γεώργιος είναι εναντίον της απόφασης του Πρωθυπουργού Κυριακου Μητσοτάκη να μην συναντά και να μην έχει επαφή με τον Ελπιδοφόρο.

Ο Ελπιδοφόρος κάνει τη δουλειά του, με στόχο να γίνει Οικουμενικός Πατριάρχης. Όμως, ο Πρόεδρος της Κύπρου και ο κ. Γεώργιος γιατί πιάστηκαν …κότσοι; (Για όσους δεν γνωρίζουν τη φράση να σημειώσουμε ότι σημαίνουν: “με τύλιξες, με ξεγέλασες, με παραπλάνησες” (με τις πονηριές σου).

Αυτό έπαθαν ο κ. Χριστοδουλίδης και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου. Τους τύλιξε ο Ελπιδοφόρος σε μία κόλλα χαρτί. Αλλά δεν είναι παιδιά. Και πραγματικά τίθεται το ερώτημα:

Εάν τους πήρε τις …φανέλες ο Ελπιδοφόρος, που δεν είναι και ο πιο έξυπνος άνθρωπος, τι θα συμβεί όταν βρεθούν ενώπιον του μεγάλου διλήμματος για την τύχη της Κύπρου; Και ας με συγχωρούν και οι δύο, που υποβάλλω το ερώτημα. Αλλά η συμπεριφορά τους για την περασμένη εβδομάδα ήταν απαράδεκτη.
Όταν θα καταλάβουν το τραγικό τους λάθος θα είναι αργά.

Ο Ελπιδοφόρος, λοιπόν, στην Κύπρο έγινε και …μπουρλοτιέρης για το Κυπριακό. Ποιος είδε τον …Θεό και δεν τον φοβήθηκε. Τον άκουγα και δεν πίστευα στα αυτιά μου. Μόνο που δεν κάλεσε τον Ελληνισμό να πάρει τα όπλα και να απελευθερώσει την Κύπρο. Απίστευτη η μετάλλαξη του ανθρώπου… Βεβαίως όταν βρεθεί ενώπιον του Τούρκου πρέσβη στην Ουάσιγκτον θα μεταλλαχθεί ξανά… Περί αυτού, ουδεμία αμφιβολία.

Το ρεσιτάλ του Ελπιδοφόρου στην Κύπρο, με ευθύνη του κ. Χριστοδουλίδη και του κ. Γεώργιου, και οι όψιμες δηλώσεις του εναντίον της τουρκικής εισβολής -τις οποίες δεν πιστεύει-, μεταφέρθηκαν στην Αθήνα από τον Σαφιολέα, όπως βόλευε το αφεντικό του: ότι δήθεν η επίσκεψη στην Μεγαλόνησο έφερε και την εκτόνωση με την ελληνική κυβέρνηση.

Βεβαίως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Η δήθεν συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη ήταν τυχαία -όπως είχε αποκαλύψει η ιστοσελίδα μας (ΕΔΩ)– και αντάλλαξαν πέντε κουβέντες στο πόδι. Άλλωστε είναι γνωστό ότι ο Έλληνας υπουργός δεν εμπιστεύεται …Ιεράρχες, όπως τον Ελπιδοφόρο.

Το αίτημα της Αθήνας προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο για απόσυρση του Ελπιδοφόρου δεν αλλάζει για «εθνικούς λόγους» και για «λόγους ασφαλείας». Είναι ξεκάθαρα τα πράγματα. Ο φάκελος από το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται στο γραφείο του κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος δεν μπόρεσε να αμφισβητήσει τα γεγονότα.

Διότι ο Ελπιδοφόρος είναι δική του επιλογή. Αυτός έχει την ευθύνη, αυτός πρέπει να διορθώσει το λάθος, αν πραγματικά θέλει να σώσει την Εκκλησία της Αμερικής.

Ο Ελπιδοφόρος θα προσπαθήσει να “ανακατώσει” και το ελληνικό πολιτικό σύστημα. Καλώς πράττουν και δεν τον εμπιστεύονται. Αντιλαμβάνομαι ότι και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης κάτι (επιτέλους) κατάλαβε…

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal
Πηγή: Hellas Journal
Φωτο: Hellas Journal Archbishop Elpidophoros of America had a previously unscheduled meeting, on September 25, 2019, with the President of the Republic of Turkey Recep Tayyip Erdogan at Manhattan’s Cipriani Hotel. Accompanying President Edogan was his close advisor Mr. Ömer Çelik, former Minister of European Affairs. Photo via Press Office – Stavros Papagermanos


Σχολιάστε εδώ