Τι να προσέχουν το καλοκαίρι  όσοι πάσχουν από διαβήτη

Τι να προσέχουν το καλοκαίρι όσοι πάσχουν από διαβήτη

Η ΥΠΕΡΘΕΡΜΑΝΣΗ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ


Οι καλοκαιρινές διακοπές είναι μια ευκαιρία να απολαύσουμε ξανά τη ζωή, τη φύση και την εποχή, να αφεθούμε στη γλύκα της ξενοιασιάς και της χαλάρωσης, να ανανεωθούμε και να αποκτήσουμε νέα ενδιαφέροντα και προοπτικές.

«Όσοι, όμως, ζουν με τον διαβήτη στις διακοπές θα πρέπει να δώσουν προσοχή σε μερικά πράγματα και καταστάσεις για να διασφαλίσουν ένα απρόσκοπτο καλοκαίρι, χωρίς απορρύθμιση του διαβήτη και χωρίς κινδύνους επιπλοκών», επισημαίνει o δρ Ανδρέας Μελιδώνης, παθολόγος – διαβητολόγος, συντονιστής διευθυντής στο Διαβητολογικό – Καρδιομεταβολικό Κέντρο του «Metropolitan Hospital». Και συνεχίζει με κάποιες χρήσιμες συμβουλές, που μπορούν να αποτελέσουν πυξίδα για ανέμελες καλοκαιρινές διακοπές:

1. Να αποφεύγετε τα βαριά και σε μεγάλη ποσότητα φαγητά το καλοκαίρι. Να προτιμάτε τα μικρά και συχνά γεύματα. Να επιμένετε σε πράσινες σαλάτες, εύπεπτα ψάρια του αφρού, ψητά και ξηρά φαγητά.
2. Να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στο πρωινό των διακοπών, το οποίο μπορεί να είναι άπαχο γάλα ή γιαούρτι με μαύρο ψωμί ή δημητριακά και φρούτα. Αντισταθείτε στον πειρασμό να δοκιμάσετε τα πάντα από τον πρωινό μπουφέ του ξενοδοχείου.
3. Να πίνετε, χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς, οποιοδήποτε αναψυκτικό θέλετε με στέβια ή ασπαρτάμη. Όσον αφορά τους φυσικούς χυμούς, να διαβάζετε στη συσκευασία την περιεκτικότητά τους σε υδατάνθρακες.
4. Να καταναλώνετε μικρή μόνο ποσότητα αλκοόλ, καθώς η μεγάλη κατανάλωση προκαλεί βραχυπρόθεσμα (κίνδυνος υπογλυκαιμίας) και μακροπρόθεσμα προβλήματα (αύξηση βάρους). Προσοχή, λοιπόν, στα οινοπνευματώδη, ειδικά όσοι κάνετε ινσουλίνη. Αν, μάλιστα, η λήψη οινοπνευματωδών συνοδεύεται από έντονη άσκηση, όπως ο χορός, να μην ξεχνάτε να τρώτε ενδιάμεσα ένα μικρό γεύμα υδατανθράκων (τοστ, χυμό, φρούτο ή κράκερ) για να αποφύγετε τις υπογλυκαιμίες.
5. Να μην ξεχνάτε το δεκατιανό σας προτού κολυμπήσετε.
6. Να αποφεύγετε τη μεγάλης διάρκειας έκθεση στον ήλιο, ιδιαίτερα αν κάνετε ινσουλίνη, γιατί επιτυγχάνεται γρηγορότερη απορρόφησή της και μπορεί να συμβούν ξαφνικές, ανεξήγητες υπογλυκαιμίες. Για τον λόγο αυτό, καλό είναι να φοράτε καπέλο.
7. Να αποφεύγετε να βάζετε τα πόδια σας μέσα στην καυτή άμμο. Να μην περπατάτε χωρίς σανδάλια στην ακρογιαλιά. Να έχετε μαζί σας τουλάχιστον δύο ζευγάρια άνετα παπούτσια περιπάτου και αρκετά ζευγάρια κάλτσες για να αλλάζετε. Να μην κυκλοφορείτε με γυμνά πόδια σε αμμουδιές και άγνωστες ακρογιαλιές.
8. Να περπατάτε όσον το δυνατόν περισσότερο. Αν ταξιδεύετε με λεωφορείο ή με το αυτοκίνητό σας, να κάνετε μικρούς περιπάτους κατά τη διάρκεια των στάσεων.
9. Να μην ξεχάσετε όταν φτάσετε στον προορισμό σας να φυλάξετε τις σύριγγες και την ινσουλίνη που δεν θα χρησιμοποιήσετε άμεσα, καθώς και την ένεση γλυκογόνου, στο ψυγείο. Η ινσουλίνη διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου για 6 εβδομάδες χωρίς να υποστεί αλλοιώσεις. Οι ταινίες σακχάρου διατηρούνται σε θερμοκρασία 18℃ έως 30℃.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ