Πυρκαγιές – Καναδάς: Βοήθεια από το εξωτερικό ζητά ο Πρωθυπουργός!

Πυρκαγιές – Καναδάς: Βοήθεια από το εξωτερικό ζητά ο Πρωθυπουργός!

– Δακρυσμένη η πρωθυπουργός της Αλμπέρτα, Ντανιέλ Σμιθ, στη συνέντευξη Τύπου

“Περισσότεροι από 400 πυροσβέστες από την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, το Μεξικό και τη Νότια Αφρική είναι καθοδόν προς τον Καναδά για να βοηθήσουν τις ομάδες μας στην κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών στην Αλμπέρτα”, έγραψε στην πλατφόρμα X o Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό.

O καναδός πρωθυπουργός έκανε λόγο για “συγκλονιστικές εικόνες” μετά την πυρκαγιά σε ένα τμήμα της πόλης Τζάσπερ, η οποία βρίσκεται στον δυτικό Καναδά, στην καρδιά ενός πολύ δημοφιλούς εθνικού πάρκου, που έχει πληγεί από πολλές δασικές πυρκαγιές.

 

Οι τεράστιες και  ταχέως εξελισσόμενες πυρκαγιές έχουν καταστρέψει έως και τη μισή ιστορική καναδική πόλη Jasper, λένε αξιωματούχοι, και οι φλόγες εξακολουθούν να είναι εκτός ελέγχου καθώς οι πυροσβέστες προσπαθούν να σώσουν όσο το δυνατόν περισσότερα κτίρια, αναφέρει το BBC.

Ολόκληροι δρόμοι της κύριας πόλης στο Εθνικό Πάρκο Jasper του δυτικού Καναδά ισοπεδώθηκαν από τη φωτιά, με βίντεο που δείχνει να σιγοκαίνονται ερείπια όπου κάποτε υπήρχαν σπίτια και τα απανθρακωμένα υπολείμματα αυτοκινήτων.

Αν και δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι, περίπου 20.000 τουρίστες και 5.000 κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει την ορεινή περιοχή στην επαρχία Αλμπέρτα, η οποία ήταν εξαιρετικά δημοφιλής στους τουρίστες εδώ και δεκαετίες.

Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου την Πέμπτη, μια δακρυσμένη πρωθυπουργός της Αλμπέρτα Ντανιέλ Σμιθ φορτισμένη προσπάθησε να αφηγηθεί το μέγεθος της ζημιάς, αλλά είπε ότι «δυνητικά το 30 με 50 τοις εκατό» των κτιρίων είχε καταστραφεί.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτός είναι ο χειρότερος εφιάλτης για οποιαδήποτε κοινότητα», είπε, προσθέτοντας ότι το Εθνικό Πάρκο Jasper ήταν «πηγή υπερηφάνειας» για πολλές γενιές.

Η κα Smith έγινε εμφανώς συναισθηματική καθώς περιέγραψε την ομορφιά του πάρκου και τη σημασία του για την κοινότητα, η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό. Περίπου 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέπτονται το πάρκο και το κοντινό εθνικό πάρκο Banff, κάθε χρόνο.

Η Karyn Decore, η ιδιοκτήτρια του Maligne Lodge στο Jasper, ήταν σε διακοπές όταν έμαθε ότι το ξενοδοχείο της είχε καεί. Το βράδυ της Τετάρτης, έλαβε μια φωτογραφία του κτηρίου στις φλόγες.
«Ήμουν φρίκη και συντετριμμένη όταν είδα αυτή τη φωτογραφία», είπε στο BBC. «Νομίζω ότι θα χρειαστούν μερικές μέρες για να φθαρεί το σοκ».
«Είναι πραγματικά δύσκολο για όλους να καταλάβουν ότι χάσαμε ένα από τα ακίνητά μας», είπε, προσθέτοντας ότι σκόπευε να ξαναχτίσει το οίκημα.

Mε πληροφορίες απο το BBC


Σχολιάστε εδώ