Γαλάζιος εμφύλιος για την Προεδρία – Bουλευτές θέλουν δεξιό Πρόεδρο

Γαλάζιος εμφύλιος για την Προεδρία – Bουλευτές θέλουν δεξιό Πρόεδρο

Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΓΙΑ ΥΠΕΡΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΥΠΟΨΗΦΙΟ

Σε μια… επίδειξη πυγμής, ο Κυρ. Μητσοτάκης επιχειρεί να επιβάλει σιωπητήριο σε βουλευτές και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με την Προεδρία της Δημοκρατίας. Με μια πρωτόγνωρη στα πολιτικά χρονικά απόφαση, απαγόρευσε, και μάλιστα από τηλεοράσεως, οποιαδήποτε αναφορά στην Κατ. Σακελλαροπούλου, ενώ παράλληλα διεμήνυσε ότι η συζήτηση για την εκλογή νέου Προέδρου θα ανοίξει τον προσεχή Φεβρουάριο. Μέχρι τότε… σιωπή, ήταν το μήνυμά του.

Στην πραγματικότητα, η κίνηση αυτή του πρωθυπουργού δεν ήταν ένδειξη πολιτικής ισχύος και αποφασιστικότητας, αλλά προϊόν εκνευρισμού και ανησυχίας λόγω του κλίματος που επικρατεί στα ενδότερα της παράταξης. Ένας σημαντικός αριθμός βουλευτών (οι πληροφορίες κάνουν λόγο για 15 – 20, που τείνουν να συγκροτήσουν ομάδα) εμφανίζεται αποφασισμένος να μην ψηφίσει για Πρόεδρο εκ νέου την Κατ. Σακελλαροπούλου αλλά και οποιονδήποτε άλλο υποψήφιο που δεν προέρχεται από τα σπλάχνα της Νέα Δημοκρατία. Ζητούν, δε, να προταθεί ένας εκ των Κ. Καραμανλή και Αντ. Σαμαρά. Τέτοιου είδους κινήσεις αναμφίβολα δημιουργούν κλίμα εσωστρέφειας και αναστάτωσης, ενώ δυσχεραίνουν και τις όποιες πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Ο κ. Μητσοτάκης ούτε καν συζητάει το ενδεχόμενο να προτείνει τους κ. Καραμανλή και Σαμαρά και επιμένει ότι ο Πρόεδρος πρέπει να έχει υπερκομματικά χαρακτηριστικά. Αν θα επιμείνει έως το τέλος στην κ. Σακελλαροπούλου, όπως λένε οι φήμες, ή θα προτείνει πρόσωπο με ευρύτερη αποδοχή, θα γίνει γνωστό στις αρχές του 2025, όταν θα ανοίξουν επίσημα οι διαδικασίες. Το βέβαιο είναι ότι ο δρόμος για τον κ. Μητσοτάκη δεν θα είναι σπαρμένος με ρόδα.


Η ΚΟΝΤΡΑ ΦΕΡΝΕΙ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Αν οι γαλάζιοι βουλευτές (προεξάρχοντος του Αντ. Σαμαρά) που διαφωνούν επιμείνουν στη στάση τους αυτή, ο πρωθυπουργός θα βρεθεί αντιμέτωπος με ένα σκληρό δίλημμα και ένα αδιέξοδο. Με διέξοδο τις… πρόωρες εκλογές.

Αν στην καθοριστική ψηφοφορία για την εκλογή του νέου Προέδρου απέχουν πάνω από 15 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει μπροστά του δύο επιλογές.

Η πρώτη θα είναι να αποδεχθεί την κατάσταση, υπό την προϋπόθεση ότι το πρόσωπο που έχει προτείνει έχει εκλεγεί έστω και με τις ψήφους των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ωστόσο, στην περίπτωση αυτή το πλήγμα για το κύρος και την ισχύ του πρωθυπουργού θα είναι καίριο και θα υπάρξουν παράπλευρες απώλειες.

Η δεύτερη επιλογή θα είναι να θεωρήσει την εξέλιξη αυτή ως δείγμα αμφισβήτησης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εθνικές εκλογές. Είναι ένα από τα σενάρια που κυκλοφορούν ευρέως στα πολιτικά γραφεία αλλά ακόμη και μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου. Το… πρόβλημα είναι ότι θα έχει παρέλθει το 18μηνο από τις προηγούμενες εκλογές και δεν θα ισχύει ακόμη η λίστα, άρα ο κ. Μητσοτάκης δεν θα έχει τη δυνατότητα να… τιμωρήσει τους «απείθαρχους» βουλευτές.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών την άνοιξη του 2025 αντιμετωπίζεται θετικά από ορισμένους παράγοντες του Μεγάρου Μαξίμου. Θεωρούν ότι τα κόμματα της μείζονος αντιπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, δεν θα έχουν καταφέρει μέχρι τότε να κλείσουν τις εσωτερικές εκκρεμότητες και να ανασυνταχθούν.

Ως εκ τούτου, η Νέα Δημοκρατία θα έχει την ευκαιρία (δυνατότητα) να επιτύχει μία ακόμη εκλογική νίκη και ταυτόχρονα να ανανεώσει την παραμονή της στην εξουσία για μία ακόμη τετραετία. Προς το παρόν, όλα αυτά αποτελούν ασκήσεις επί χάρτου, καθώς πολλά θα εξαρτηθούν από το αν το «αντάρτικο» των γαλάζιων βουλευτών θα ενταθεί, οπότε θα υποχρεώσει τον κ. Μητσοτάκη να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ