Σ. Φάμελλος: «Οι φορολογούμενοι απαιτούν απαντήσεις και όχι εκβιαστικά διλήμματα από την κυβέρνηση για τη συγχώνευση Attica Bank – Παγκρήτιας» 

Σ. Φάμελλος: «Οι φορολογούμενοι απαιτούν απαντήσεις και όχι εκβιαστικά διλήμματα από την κυβέρνηση για τη συγχώνευση Attica Bank – Παγκρήτιας» 

Σημεία της ομιλία του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Σωκράτη Φάμελλου, στη Βουλή για την «Κύρωση της από 18.7.2024 Σύμβασης Συγχώνευσης και Επένδυσης μεταξύ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της εταιρείας περιορισμένης ευθύνης με την επωνυμία «THRIVEST HOLDING LTD»:

-Με fast track διαδικασίες η κυβέρνηση έφερε τη σύμβαση συγχώνευσης Attica Bank – Τράπεζα Κρήτης δίνοντας μόλις 48 ώρες συζήτησης στη Βουλή.

-Με αυτή τη συμφωνία το δημόσιο που μέχρι στιγμής έχει δώσει για την Τράπεζα Αττικής 900 εκατομμύρια θα έχει το 33% και οι ιδιώτες μέτοχοι με 268 εκατομμύρια θα έχουν το 51%.

-Ο κ. Χατζηδάκης οφείλει απαντήσεις: Τι έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ εδώ και πέντε χρόνια ώστε να μη χρειαστεί να έρθει σήμερα να θέτει εκβιαστικά διλήμματα στη Βουλή και γιατί δεν κατάφερε να φέρει μια καλύτερη συμφωνία για το ελληνικό Δημόσιο και τα χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων;

-Η πραγματικότητα: Απέτυχαν και γι’ αυτό δίνουν από το κρατικό ταμείο επιπλέον 500 εκατομμύρια ενώ το δημόσιο χάνει την πλειοψηφία της τράπεζας.

-Εφόσον υπήρχε τόσο μεγάλος συστημικός κίνδυνος, όπως ακούμε σήμερα για τις καταθέσεις της τράπεζας, ποια ήταν η παρέμβαση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, κ. Στουρνάρα, όλον αυτόν τον καιρό;

– Η αγορά μας σε πολλούς τομείς είναι ρηχή και ολιγοπωλιακή με ευθύνη της κυβέρνησης. Δεν υπάρχει ανταγωνισμός ενώ χρειαζόμαστε πλουραλισμό και στην τραπεζική αγορά. Το μόνο πράγμα για το οποίο ανταγωνίζονται είναι ποια θα έχει τα περισσότερα υπερκέρδη.

-Τι θα κάνει η ΝΔ για τις καταχρηστικές πρακτικές των συστημικών τραπεζών που έχουν αφήσει όλη τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα να ασφυκτιά ενώ πληρώνει υπέρογκες προμήθειες και τη διαφορά επιτοκίων να είναι από τις μεγαλύτερες της ευρωζώνης;

-Το έλλειμμα ανταγωνισμού στην τραπεζική αγορά συνδέεται και τον αποκλεισμό των μικρομεσαίων επαγγελματιών από το δανεισμό καθώς πρόσβαση έχουν μόλις 35.000 επιχειρήσεις σε σύνολο 700.000, δηλαδή το 5%.

-Απαιτείται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το μη εξυπηρετούμενο ιδιωτικό χρέος που πλέον «αυγατίζει» από τις τράπεζες στους servicers. Τα δάνεια αυξήθηκαν στα 550 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2024, και πλέον φτάνουν τα 70 δισ. ευρώ, δηλαδή το 1/3 του ΑΕΠ της χώρας. Δεν φτάνουν οι παραινέσεις του κ. Στουρνάρα στους servicers να αποφεύγουν τους πλειστηριασμούς.

-Κέρδη – ρεκόρ για τις τράπεζες: 3,27 δισ. ευρώ το 2022, 4,3 δισ. ευρώ το 2023, ενώ ήδη φτάνουν τα 2,5 δισ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2024. Ούτε λέξη από την κυβέρνηση για φορολόγηση υπερκερδών και για τον  αναβαλλόμενο φόρο.

-Η κυβέρνηση μειώνει τους φόρους των υψηλών μερισμάτων και των υψηλής αξίας γονικών παροχών ενώ αύξησε αυτό το καλοκαίρι τους φόρους των μικρών και μικρομεσαίων οδηγώντας σε λουκέτα πολλούς αυτοαπασχολούμενους και μικρομεσαίους. Ταυτόχρονα επιδίδεται σε ένα πλιάτσικο της δημόσιας αλλά και της ιδιωτικής περιουσίας.


Σχολιάστε εδώ