Ν. Παππάς: «Οι πολιτικές σας είναι πυλώνας της αισχροκέρδειας και της ακρίβειας – Είμαστε υπέρ του 5ου τραπεζικού πυλώνα, θέλουμε όμως τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος και μεριδίου, τη στήριξη των ΜμΕ, τη μείωση επιτοκίων και προμηθειών»
«Οι κυβερνητικές επιλογές είναι ο πυλώνας της αισχροκέρδειας και της ακρίβειας. Είστε η κυβέρνηση που έχετε πετύχει τα εξής: Ένα στα δύο νοικοκυριά έχει μειώσει την κατανάλωση και τις αγορές τροφίμων, ένα στα τρία δυσκολεύεται να καλύψει τους λογαριασμούς, ένας στους δύο Έλληνες δεν μπορεί να πάει ούτε μία μέρα διακοπές, την ώρα που η χώρα υποδέχεται 30 και πλέον εκατομμύρια τουρίστες», τόνισε ο Νίκος Παππάς, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση της σύμβασης μεταξύ ΤΧΣ και Thrivest Holding. Για να συμπληρώσει: «Στο α’ εξάμηνο είχαμε 1,7 δισ. ευρώ υπερπλεόνασμα. Κανέναν φόρο δεν θα μειώσετε; Ούτε τον ΦΠΑ; Ούτε στα τρόφιμα;», αναφέροντας, επίσης, ότι «η δική μας κυβέρνηση επέστρεψε στην κοινωνία πάνω από 2 δισ. ευρώ υπερπλεονασμάτων και, μάλιστα, σε συνθήκες εξωτερικού καταναγκασμού».
Ο ίδιος επεσήμανε ότι «στην καρδιά της ακρίβειας βρίσκεται η εκτίναξη των τιμών ενέργειας, κόστος που ρίξατε στα κεφάλια των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Εκεί που λέγατε ότι δεν υπάρχουν υπερκέρδη, τα φορολογήσατε με 33%, με τον χαμηλότερο συντελεστή. Γιατί δεν εξαντλείτε το περιθώριο του ευρωπαϊκού κανονισμού για 90% συντελεστή;».
Ο τομεάρχης Οικονομικών, Οικονομίας και Ανάπτυξης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αναφέρθηκε και στη «σοκαριστική», όπως είπε, αποκάλυψη για το Ταμείο Ανάκαμψης, λέγοντας: «150 μεγάλες επιχειρήσεις έχουν λάβει 9,5 δισ. ευρώ δάνεια, ενώ μόνο επτά μικρές επιχειρήσεις έχουν γίνει παραλήπτες αντίστοιχης ενίσχυσης». Για να συνεχίσει: «Είστε δέσμιοι της άποψης που λέει ότι η υπερσυγκέντρωση της οικονομικής δραστηριότητας είναι θετική για την οικονομία. Καταθέτω διεθνή μελέτη, που βασίστηκε σε στοιχεία 30 ετών από 47 χώρες και η οποία απέδειξε ότι η συγκέντρωση της οικονομικής δραστηριότητας δεν κάνει καλό στην οικονομική ανάπτυξη, διότι διαμορφώνει “τεμπέλικα” μονοπώλια, τα οποία υπολείπονται των αναγκαίων επενδύσεων για την οικονομία».
Περνώντας στις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, ανέδειξε δημοσίευμα που αναφέρει ότι «οι τράπεζες αναμένεται να ανακοινώσουν κέρδη 2,4 δισ. ευρώ στο α’ εξάμηνο. Και συνολικά οι εισηγμένες πάνω από 5 δισ. ευρώ κέρδη. Πόσο θα σας πάρει να καταλάβετε ότι υπερκέρδη υπάρχουν και στις τράπεζες; Θεωρείτε ότι κάνουν καλό στην οικονομία αυτά; Κάνει καλό να υπάρχουν 16 δισ. ευρώ αναβαλλόμενος φόρος;».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ανέδειξε για μια ακόμα φορά τη ζημιά των 40 δισ. ευρώ που υπέστη το δημόσιο από την ιδιωτικοποίηση των τραπεζικών μετοχών που κατείχε το ΤΧΣ. «Πουλήσατε μετοχές που γράφουν κέρδη κάθε χρόνο. Στη Eurobank μπήκαμε με 10 δισ. ευρώ και βγήκαμε με 93 εκατ. ευρώ. Στην Alpha Bank μπήκαμε με 4 δισ. ευρώ και βγήκαμε με 300 εκατ. ευρώ. Στην Εθνική Τράπεζα μπήκαμε με 5 δισ. ευρώ και βγήκαμε με 1 δισ. ευρώ (για το 22% των μετοχών). Στην Πειραιώς μπήκαμε με 18 δισ. ευρώ και βγήκαμε με 1,35 δισ. ευρώ».
Σε ό,τι αφορά στην Attica Bank, τόνισε ότι «εμείς λέμε ότι ο 5ος πυλώνας στο τραπεζικό σύστημα είναι απαραίτητος, είμαστε υπέρ του πλουραλισμού. Είμαστε υπέρ και 6ου και 7ου πυλώνα και, κυρίως, ενός δημόσιου πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα. Θέλουμε, όμως, εγγυήσεις ότι θα διασφαλιστούν τα συμφέροντα του δημοσίου και το ποσοστό που δικαιούται, ότι θα χρηματοδοτηθούν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ότι θα μειωθούν οι προμήθειες και τα επιτόκια. Για αυτό δεν μπορούμε να δώσουμε τη συναίνεσή μας».
Κλείνοντας, ο Νίκος Παππάς είπε: «Η κυβέρνηση της Ν.Δ. παραμένει απομονωμένη πολιτικά, απομονωμένη από την κοινωνία, την αγορά και τα προβλήματά τους. Απέναντί της θα βρει έναν ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία που θα είναι ο καταλύτης μιας μεγάλης κοινωνικής και πολιτικής συμμαχίας που θα κατακτήσει σύντομα τη λαϊκή πλειοψηφία».