F-35: Έρχονται το 2030 – Ποιες είναι οι επιχειρησιακές δυνατότητές τους

F-35: Έρχονται το 2030 – Ποιες είναι οι επιχειρησιακές δυνατότητές τους

Ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση Αθήνας – Ουάσιγκτον για την προμήθεια των μαχητικών 5ης γενιάς F-35.

O υπουργός Άμυνας,  Νίκος Δένδιας, κατά την επίσκεψή του στην 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα, ανακοίνωσε την υπογραφή της επιστολής αποδοχής προς την αμερικανική πλευρά για την προμήθεια των F-35. «H Ελλάδα χτίζει πανίσχυρες ένοπλες δυνάμεις αγοράζοντας το πιο σύγχρονο πολεμικό αεροσκάφος στον κόσμο», υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Απεστάλη υπογεγραμμένη από τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, μετά από την έγκριση του ΚΥΣΕΑ, η Επιστολή Αποδοχής (LοA) για την έναρξη του προγράμματος προμήθειας 20 F-35 A Lighting ΙΙ και συναφούς εξοπλισμού, με δικαίωμα παραγγελίας επιπλέον αριθμού 20 μαχητικών αεροσκαφών.

Η παραλαβή των πρώτων μαχητικών 5ης γενιάς υπολογίζεται ότι θα γίνει το 2028.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, σε δήλωσή του για την αποστολή της υπογεγραμμένης Επιστολής Αποδοχής (LοA), ανέφερε:

«Σήμερα είναι μια καλή ημέρα για την ελληνική Πολεμική Αεροπορία, μια καλή ημέρα για της ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, για το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Υπεγράφη και απεστάλη προς την αμερικανική πλευρά η επιστολή αποδοχής – το Letter of Acceptance – για τα F-35, για την απόκτηση των πιο σύγχρονων αεροσκαφών στον πλανήτη σήμερα.

Έχει προηγηθεί η απόφαση του ΚΥΣΕΑ, η ενημέρωση της Βουλής των Ελλήνων, της αρμόδιας Επιτροπής. Μετά από αυτό προχωρήσαμε στην αποστολή αυτής της επιστολής η οποία σηματοδοτεί την έναρξη των διαπραγματεύσεων για τη σύμβαση, η οποία ελπίζω ότι θα ολοκληρωθεί σύντομα.

Με την απόκτηση των F– 35, ένα πολύ σημαντικό βήμα στην «Ατζέντα 2030», η ελληνική Πολεμική Αεροπορία αποκτά το πρώτο αεροσκάφος 5ης γενιάς – όπως είπα το καλύτερο αεροσκάφος στον πλανήτη σήμερα – και περνάει σε μια καινούργια εποχή.

Θα πρέπει αυτό το μεγάλο βήμα να το δούμε συνδυαστικά με όλα τα άλλα τα οποία συμβαίνουν, ώστε να μπορέσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Πατρίδας μας να πραγματοποιήσουν αυτό που όλοι πιστεύουμε. Την πιο ισχυρή παρουσία αποτροπής στην περιοχή μας, στην ιστορία του ελληνικού έθνους».

Δήλωση ΥΕΘΑ Ν. Δένδια για την Αποστολή της Επιστολής Αποδοχής σχετικά με την προμήθεια των F – 35 από την Πολεμική Αεροπορία from ΥΠΕΘΑ on Vimeo.

Τα «αόρατα» μαχητικά 5ης γενιάς θα ξεκινήσουν να “ντύνονται” στα ελληνικά χρώματα απο το 2028, ενώ δυο χρόνια αργότερα θα προσγειωθούν στην Ανδραβίδα.

Σημειώνεται ότι η αγορά των 40 συνολικά αεροσκαφών ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ενώ το «πράσινο φως» για την απόκτηση των μαχητικών F-35 έδωσε στις 16/7 το ΚΥΣΕΑ. Πρόκειται για αρχικά 20 «αόρατα» μαχητικά 5ης γενιάς, τα οποία θα φορέσουν τα ελληνικά χρώματα το 2028, ενώ δυο χρόνια αργότερα θα προσγειωθούν στην Ανδραβίδα.

Το κόστος των αεροσκαφών φτάνει ως τώρα τα 3,47 δισεκατομμύρια δολάρια. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται, τα μαχητικά, η εκπαίδευση ιπταμένων- μηχανικών στις ΗΠΑ, οι εξομοιωτές που θα στηθούν στην Ανδραβίδα, αρχική τεχνική υποστήριξη.

Ποιες είναι οι επιχειρησιακές δυνατότητές του F-35

Το F-35 φέρει το ραντάρ AN/APG-81, τύπου AESA, το οποίο θεωρείται κορυφαίων επιδόσεων. Επίσης διαθέτει το συστήματα στόχευσης EOTS και το σύστημα προειδοποίησης AN/AAS-37. Αυτά σε συνδυασμό με τους προηγμένους αισθητήρες δίνουν στον πιλότο μια εξαιρετική εικόνα του πεδίου μάχης.

Το F-35 είναι ο πιο προηγμένος κόμβος σε μια αρχιτεκτονική με επίκεντρο το δίκτυο του 21ου αιώνα. Στον άκρως αμφισβητούμενο χώρο μάχης έναντι των ομοτίμων αντιπάλων, η κυριαρχία θα καθοριστεί από την ικανότητα ασφαλούς σύνδεσης πλατφορμών υψηλής τεχνολογίας για κοινή χρήση πληροφοριών σε κάθε τομέα – αέρα, ξηρά, θάλασσα, διάστημα και κυβερνοχώρο.

Το Ηλεκτροοπτικό Σύστημα Στόχευσης (EOTS) για το F-35 Lightning II είναι ένα προσιτό, υψηλής απόδοσης, ελαφρύ, σύστημα πολλαπλών λειτουργιών που παρέχει ικανότητα στόχευσης αέρος-αέρος και αέρος-επιφάνειας ακριβείας. Το χαμηλής οπισθέλκουσας, stealthy EOTS είναι ενσωματωμένο στην άτρακτο του F-35 Lightning II με ένα ανθεκτικό παράθυρο από ζαφείρι και συνδέεται με τον ενσωματωμένο κεντρικό υπολογιστή του αεροσκάφους μέσω μιας διεπαφής οπτικών ινών υψηλής ταχύτητας.

Ως ο πρώτος αισθητήρας που συνδυάζει μπροστινή λειτουργία αναζήτησης και παρακολούθησης υπέρυθρων και υπέρυθρων, το EOTS ενισχύει την επίγνωση της κατάστασης των πιλότων F-35 και επιτρέπει στα πληρώματα να εντοπίζουν περιοχές ενδιαφέροντος, να πραγματοποιούν αναγνώριση και να παραδίδουν με ακρίβεια όπλα με λέιζερ και GPS. Η Lockheed Martin έχει παραδώσει περισσότερα από 850 συστήματα για το F-35 Lightning II.

Το Advanced EOTS, ένα εξελικτικό σύστημα ηλεκτρο-οπτικής στόχευσης, είναι διαθέσιμο για την ανάπτυξη Block 4 του F-35. Σχεδιασμένο για να αντικαταστήσει το EOTS, το Advanced EOTS ενσωματώνει ένα ευρύ φάσμα βελτιώσεων και αναβαθμίσεων, συμπεριλαμβανομένων των υπέρυθρων βραχέων κυμάτων, τηλεόρασης υψηλής ευκρίνειας, ενός δείκτη υπέρυθρων και βελτιωμένης ανάλυσης ανιχνευτή εικόνας. Αυτές οι βελτιώσεις αυξάνουν το εύρος αναγνώρισης και ανίχνευσης των πιλότων F-35, επιτρέποντας μεγαλύτερη συνολική απόδοση στόχευσης.


Σχολιάστε εδώ