Θεοδώρα Τζάκρη προς Πα.Δ.Ε.Ε.: «Συγκροτείτε ένα διεθνές lobby, πολύ υψηλού κύρους μέσω του οποίου η χώρα αντλεί πολύτιμη στήριξη στα γεωπολιτικά κοινωνικά και αναπτυξιακά της θέματα».

Θεοδώρα Τζάκρη προς Πα.Δ.Ε.Ε.: «Συγκροτείτε ένα διεθνές lobby, πολύ υψηλού κύρους μέσω του οποίου η χώρα αντλεί πολύτιμη στήριξη στα γεωπολιτικά κοινωνικά και αναπτυξιακά της θέματα».

Στις 24 Ιουλίου 2024, τα μέλη της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς ενημερώθηκαν από τον Πρόεδρο και μέλη της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (Πα.Δ.Ε.Ε.) σχετικά με τις δράσεις της Ένωσης.

Η κ. Θεοδώρα Τζάκρη, ως Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και  Α’ Αντιπρόεδρος της εν λόγω Επιτροπής της Βουλής, εξήρε το εύρος και την ποιότητα των παρεμβάσεων της ΠαΔΕΕ, οι οποίες όπως είπε είναι καταλυτικής σημασίας, στηρίζοντας τις ελληνικές θέσεις στο διεθνές κοινωνικό και κοινοβουλευτικό γίγνεσθαι.

Αναφέρθηκε σε αυτό το σημαντικό διεθνές lobby της Πα.Δ.Ε.Ε., το οποίο είναι πολύ υψηλού κύρους και μέσω αυτού η χώρα μπορεί να αντλεί πολύτιμη στήριξη στα γεωπολιτικά κοινωνικά και αναπτυξιακά της θέματα. Η κ. Τζάκρη μάλιστα, εξαιτίας της πολύ πρόσφατης προκλητικής ρητορικής του Προέδρου Ερντογάν και της παρουσίας 5 τουρκικών πλοίων γύρω από την Κάσο,έκανε ειδική αναφορά στα επιτυχημένα συνέδρια της ΠΑ.Δ.Ε.Ε. πρόπερσι και πέρσι στο  Καστελόριζο. Σημείωσε δε, το επίκαιρο του θέματος σχετικά με «Το Δίκαιο της Θάλασσας και οι θέσεις Ελλάδος και Τουρκίας στην οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο» με το οποίο ασχολήθηκε το Συνέδριο πρόπερυσι αλλά και με το «Το Δίκαιο της Θάλασσας» με το οποίο ασχολήθηκε πέρυσι.

Τέλος και επειδή σήμερα συμπληρώνονται 50 χρόνια από την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην χώρα η κ. Τζάκρη ζήτησε από τα μέλη της ΠΑΔΕΕ να μεταφέρουν τις πάγιες θέσεις του Ελληνισμού για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και την διεκδίκηση και των ιδίων έναντι της Διεθνούς Κοινότητας, όπως σωστά υποστηρίζει την Ουκρανία, η οποία δοκιμάζεται από την παράνομη ρωσική εισβολή, να υποστηρίξει την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία δοκιμάζεται εδώ και πενήντα χρόνια από την τουρκική εισβολή και κατοχή.

Αναλυτικά η παρέμβαση της κ. Τζάκρη:

«Κύριε Πρόεδρε,

Αγαπητοί συνάδελφοι

Επιτρέψτε μου  να καλωσορίσω με μεγάλη χαρά στην επιτροπή μας σήμερατα αξιότιμα μέλη της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης

Μιας Ένωσης που απαρτίζεται από νυν και πρώην βουλευτές ελληνικής καταγωγής που είναι μέλη νομοθετικών σωμάτων σε κοινοβούλια μη ελληνόφωνων χωρών (δηλαδή σε όλο τον κόσμο πλην της Ελλάδας και της Κύπρου).

Το έργο της ΠΑΔΕΕ πέραν του γεγονότος ότι είναι θεσμικά σημαντικό έχει ένα επιπλέον χαρακτηριστικό καταλυτικής σημασίας. Αυτό είναι ότι με τις δράσεις της η Ένωση παρεμβαίνει στο διεθνές κοινωνικό και κοινοβουλευτικό γίγνεσθαι στηρίζοντας τις ελληνικές θέσεις σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου.

Με αυτό τον τρόπο συγκροτεί ένα διεθνές lobby, πολύ υψηλού κύρους και μέσω αυτού η χώρα αντλεί πολύτιμη στήριξη στα γεωπολιτικά κοινωνικά και αναπτυξιακά της θέματα.

Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, σε μια συγκυρία όπου κλονίζεται ένα πολιτικό δεδομένο δεκαετιών στην Ευρώπη, το ότι είχαμε δηλαδή μια συστημική ευστάθεια και μια οικονομική ευστάθεια στην Ευρώπη, όλα αυτά έχουν ιδιαίτερη σημασία.

Μέσα από τις δράσεις σας επιτυγχάνεται:

  • η επικοινωνία και ανάπτυξη των σχέσεων των εν λόγω βουλευτών με τη Βουλή των Ελλήνων,
  • η ενδυνάμωση των σχέσεων φιλίας και συνεργασίας με την Ελλάδα και την ανάπτυξη κοινής στρατηγικής σε ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος, καθώς και
  • η προαγωγή και διάδοση του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας.
  • Θέλω να  ευχαρίστησε θερμά τα μέλη της ΠΑΔΕΕ  που στήριξαν και στηρίζουν  τις ελληνικές θέσεις.

 

Πραγματοποιήσατε πρόπερυσι στο Καστελόριζο ένα επιτυχημένο συνέδριο  στο πλαίσιο της 13ης γενικής συνέλευσης της ΠΑ.Δ.Ε.Ε. και με την ολοκλήρωση των εργασιών του στάλθηκαν ηχηρά μηνύματα με κυρίαρχο την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας που θα πρέπει να πραγματοποιηθεί με βάση το Διεθνές Δίκαιο.Πέρυσι το θέμα συζήτησης στο συνέδριο ήταν «Το Δίκαιο της Θάλασσας και οι θέσεις Ελλάδος και Τουρκίας στην οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο»,

Πραγματοποιήσατε και πέρυσι  το Συνέδριο σας και  πάλι στο Καστελόριζο και αυτό το συνέδριο εξακολουθεί να είναι μια εκδήλωση υψηλού συμβολισμού. Το Δίκαιο της Θάλασσας θα απασχολήσει και φέτος το Συνέδριο σας. Θέμα εξαιρετικής επικαιρότητας για τα ελληνικά συμφέροντα.

Και το λέω αυτό γιατί πρόκειται για ένα συνέδριο μεγάλης σημασίας για τη χώρα, οι εργασίες του οποίου αναμένονται πάντα με εξαιρετικό ενδιαφέρον, εξαιτίας και της νέας όξυνσης των σχέσεων με την γείτονα χώρα έπειτα από την προκλητική ρητορική του Προέδρου Ερντογάν και της παρουσίας 5 τουρκικών πλοίων γύρω από την Κάσσο.

Ελπίζω και φέτος να σταλούν προς κάθε κατεύθυνση ηχηρά μηνύματα.

Κλείνοντας και επειδή σήμερα τιμούμε την 50η επέτειο για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας και επειδή η 3η Ελληνική Δημοκρατία εδραιώθηκε στο τραύμα της Κύπρου θα ήθελα αφού πρώτα σας μεταφέρω ότι πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί η επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό από το σημείο που διακόπηκαν στο Γκραν Μοντανά, υπό το πλαίσιο που πραγματοποιήθηκαν, να σας πω ότι διεκδικούμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, στο πλαίσιο του Καταστατικού Χάρτη και των σχετικών αποφάσεων του ΟΗΕ, για μια δικοινοτική-διζωνική ομοσπονδία με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα, χωρίς εγγυήσεις και χωρίς στρατεύματα κατοχής.
Τονίζω την σημασία που αποδίδουμε στη διασύνδεση του Κυπριακού με τις ευρωτουρκικές σχέσεις,και την ανάγκη να υπάρξουν πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους εταίρους μας, προκειμένου η Τουρκία να εγκαταλείψει τις παράνομες και παραβατικές πρακτικές της και να δεσμευθεί στον διάλογο για την επίλυση του Κυπριακού στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων του ΟΗΕ.

Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας θα πρέπει να θυμούνται ότι εισβολή σε ευρωπαϊκό έδαφος κατά παράβαση κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου έγινε πριν από πενήντα χρόνια και ήταν στην Κύπρο και ότι κομμάτι ενός κράτους – μέλους της ΕΕ παραμένει υπό κατοχή.

Υπό αυτό το πρίσμα, καλούμε όλη την διεθνή κοινότητα όπως σωστά υποστηρίζει την Ουκρανία η οποία δοκιμάζεται από την παράνομη ρωσική εισβολή, να υποστηρίξει την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία δοκιμάζεται εδώ και πενήντα χρόνια από την τουρκική εισβολή και κατοχή και ζητούμε κι από εσάς να μεταφέρετε τις θέσεις της χώρας μας για την επίλυση του Κυπριακού σε όλο τον κόσμο.»-

 



Σχολιάστε εδώ