Ο έλληνας ΥΠΕΞ νομίζει ότι απευθύνεται σε άσχετους!

Ο έλληνας ΥΠΕΞ νομίζει ότι απευθύνεται σε άσχετους!

Μάλλον προκάλεσε νέα ερωτηματικά παρά έδωσε απαντήσεις ο ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης, προσπαθώντας στη Βουλή να εξηγήσει την πρωτοφανή απόφασή του να προβάλει κοινό ψηφοδέλτιο με την Τουρκία για δύο σημαντικές θέσεις στον ΟΑΣΕ.

Ο κ. Γεραπετρίτης θέλησε να δώσει μια εικόνα παντοδυναμίας της Ελλάδας και δικαιολόγησε την απόφασή του λέγοντας ότι η «Ελλάδα ανέλαβε πρωτοβουλία για να αναβιώσει αυτόν τον Οργανισμό». Νομίζοντας ότι απευθύνεται σε ασχέτους, ο ΥΠΕΞ παρέλειψε να πει ότι ο Οργανισμός αυτός δεν έχει περιθωριοποιηθεί επειδή δεν βρέθηκε κάποιος «οραματιστής» για να τον αναβιώσει, αλλά επειδή ο Οργανισμός, μετά τον πόλεμο της Ουκρανίας, έχει έρθει σε υπαρξιακό αδιέξοδο, καθώς σε αυτόν συμμετέχει με δικαίωμα βέτο η Ρωσία. Και είναι προφανές ότι ομοφωνία μεταξύ των χωρών της Δύσης και της Ρωσίας δεν μπορεί να υπάρξει. Και είναι ολίγον κωμικό να προβάλλεται η «πρωτοβουλία» του ως διέξοδος για τον ΟΑΣΕ.

«Να σπάσει το αδιέξοδο»;
Όμως, το κλειδί των όσων είπε ο κ. Γεραπετρίτης για να δικαιολογήσει τη στήριξη στο «γεράκι» της τουρκικής διπλωματίας, Φεριντούν Σινιρλίογλου, είναι ότι η «κοινή πρόταση της Ελλάδας και της Τουρκίας ήταν σε θέση να συγκεντρώσει την ομοφωνία των κρατών και να σπάσει το αδιέξοδο όσον αφορά την επιλογή των προσώπων»…

Αυτή είναι η μισή αλήθεια. Αυτό που δεν λέει ο κ. Γεραπετρίτης είναι ότι η Ελλάδα και η υποψηφιότητα της Μάνιας Τελαλιάν δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουν βέτο στον ΟΑΣΕ. Αντιθέτως, η Τουρκία είναι αυτή που δεν μπορεί να εκλεγεί στον ΟΑΣΕ, καθώς υπάρχει απέναντί της το βέτο της Κύπρου. Και φυσικά η Λευκωσία δεν μπορεί να ψηφίσει σε έναν Οργανισμό που έχει αντικείμενο την ασφάλεια, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα τον εκπρόσωπο της κατοχικής δύναμης, της Τουρκίας, η οποία μάλιστα δεν αναγνωρίζει την Κύπρο.

Οφείλει ο κ. Γεραπετρίτης να δώσει μια απάντηση για το τι ακριβώς εννοεί όταν λέει ότι η κοινή υποψηφιότητα θα «σπάσει το αδιέξοδο». Έχει λάβει διαβεβαιώσεις από τη Λευκωσία ότι θα στηρίξει το εγχείρημά του για την προώθηση του Φεριντούν Σινιρλίογλου στη θέση του επικεφαλής του ΟΑΣΕ; Ή ελπίζει ότι θα λειτουργήσει εκβιαστικά προς τη Λευκωσία η κοινή υποψηφιότητα, ώστε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, προκειμένου να μην καταψηφίσει την ελληνίδα υποψήφια, να δώσει εντολή να υπερψηφίσει ο κύπριος αντιπρόσωπος τον εκπρόσωπο της κατοχικής Τουρκίας;

[email protected]

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Διαβάστε τα άρθρα της στήλης  “ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Εξωφρενικών” ΕΔΩ



Σχολιάστε εδώ