Νέος κύκλος αντιπαράθεσης γιατρών – υπουργείου Υγείας για τις ελλείψεις στα νοσοκομεία

Νέος κύκλος αντιπαράθεσης γιατρών – υπουργείου Υγείας για τις ελλείψεις στα νοσοκομεία

–Επιπλέον μισθολογικά κίνητρα στους γιατρούς, με έσχατο μέτρο την επίταξη
–ΠΙΣ: Αποκλειστική ευθύνη της Πολιτείας το πρόβλημα της υποστελέχωσης

Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ


Οι ελλείψεις γιατρών στα νοσοκομεία και ιδιαίτερα σε αυτά που είναι σε τουριστικές περιοχές ήρθαν για μία ακόμη φορά στο προσκήνιο, με αφορμή την αναμενόμενη αύξηση της τουριστικής κίνησης τις επόμενες εβδομάδες.

Οι γιατροί δείχνουν αδιαφορία στις συνεχείς προκηρύξεις του υπουργείου Υγείας για πρόσληψη ιατρικού προσωπικού σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας που βρίσκονται σε άγονες περιοχές, τόσο για λόγους οικονομικούς όσο και για λόγους εργασιακής εξουθένωσης. Έτσι, ο υπουργός Υγείας Άδωνης Γεωργιάδης αναγκάστηκε, σε αυτήν την επείγουσα φάση, να κάνει έκκληση σε ιδιώτες γιατρούς –κυρίως παθολόγους–, προκειμένου να συνεργαστούν με τα τοπικά νοσοκομεία ή κέντρα υγείας για κάποιες εφημερίες τον μήνα. Από τους 145 ιδιώτες γιατρούς στους οποίους έγινε πρόταση να εργαστούν με μπλοκάκι στα νοσοκομεία μόνο 11 ανταποκρίθηκαν θετικά. Στο μεταξύ, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναζητά λύσεις, με την επίταξη να αποτελεί το έσχατο μέτρο.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους, τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθούν νέα κίνητρα, έτσι ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των παθολόγων, καθώς και κάποιες άλλες ειδικότητες, τις οποίες δεν προτιμούν οι νέοι γιατροί. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Θεμιστοκλέους σε εκπομπή της ΕΡΤ: «Αυτήν τη στιγμή ολοκληρώνεται η υπογραφή της υπουργικής απόφασης που θα τριπλασιάσει το κίνητρο για μετακίνηση γιατρού του Εθνικού Συστήματος Υγείας στις άγονες περιοχές».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην επί ένα χρόνο αζήτητη θέση που προκηρύχθηκε στη Σαντορίνη, με 9.000 ευρώ μεικτά (5.000 ευρώ καθαρά) για παθολόγο. «Έχουμε 2.100 ευρώ το μήνα από την ηπειρωτική χώρα προς τις νησιωτικές περιοχές. Δεν μπορεί να έχουμε γιατρούς οι οποίοι να δραστηριοποιούνται εκτός και να διακινδυνεύεται η λειτουργία του νοσοκομείου. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να καθίσουμε να μένουμε άπραγοι στα προβλήματα», είπε ο υφυπουργός.

«Εκεί που είχαμε προκηρύξεις στις οποίες συμμετείχαν 50 γιατροί για μία θέση στην Αττική, αυτήν τη στιγμή είναι λιγότεροι από πέντε – έξι υποψήφιοι σε κάθε θέση. Αυτό θα πρέπει να αναστραφεί και έχουμε προβεί σε ενέργειες», κατέληξε ο υφυπουργός.

Οι προτάσεις του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου
Από την άλλη, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), ο οποίος είναι έντονα αντίθετος με τον χειρισμό της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας στο θέμα των προσλήψεων ιατρικού προσωπικού, κάνει τις παρακάτω προτάσεις:

1. Έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης για τον καθορισμό του επιδόματος αγόνου, που εκκρεμεί από 30 Ιουνίου 2023.
2. Απόσυρση απειλών (επίταξης, διακοπής συνταγογράφησης κ.λπ.) και πρόσκληση σε όσους συνέδραμαν πέρυσι και σε όσους δύνανται να συνδράμουν, με συγκεκριμένη περιγραφή έργου.
3. Εξασφάλιση είσπραξης όλων των νοσηλίων και εξετάστρων από τους τουρίστες που επισκέπτονται τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας και απόδοση μέρους των εσόδων ως μπόνους στο προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
4. Προκήρυξη όλων των κενών θέσεων ιατρών ΕΣΥ.
5. Έναρξη διαπραγμάτευσης για σύναψη Συλλογικής Σύμβασης μεταξύ ΠΙΣ και ΕΟΠΥΥ, η οποία είναι νομοθετημένη από το 2022 και για την οποία υπάρχει δημόσια δέσμευση, χωρίς όμως να έχει δοθεί ανάλογη έγγραφη εντολή προς τον ΕΟΠΥΥ.
6. Απάντηση στη δέσμη προτάσεων του ΠΙΣ για τα συνολικά προβλήματα της ιατρικής κοινότητας και ιδιαίτερα όσα αφορούν τις άγονες και νησιωτικές περιοχές, που έχει κατατεθεί με αναλυτικό υπόμνημα στις 11-1-2024, με το με αρ. πρωτ. 3309 έγγραφο, το οποίο επισυνάπτεται εκ νέου.

Παράλληλα, όμως, το διοικητικό συμβούλιο του ΠΙΣ, μετά τη συνάντηση του προεδρείου του την Τρίτη 16 Ιουλίου με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, συνεδρίασε την Τετάρτη 17 Ιουλίου και αποφάσισε τα εξής:

«1. Επισημαίνει ότι το πρόβλημα της υποστελέχωσης είναι αποκλειστική ευθύνη της πολιτείας σε ότι αφορά στις Παθολογικές Κλινικές, η οποία ουδέποτε συζήτησε σοβαρά τις προτάσεις μας, που καταθέτουμε κατ’ επανάληψη από το 2022. Ουδέποτε θέσπισε ειδικά μέτρα για τις νησιωτικές και άγονες περιοχές, δεν τηρεί ούτε καν την πρόβλεψη του νόμου 4999/22 για αναπροσαρμογή του επιδόματος αγόνου που όφειλε να υλοποιήσει έως τις 30/6/2023 και τώρα υπόσχεται να εκδώσει τη σχετική ΚΥΑ έως τα τέλη Αυγούστου, καθώς ουδεμία προπαρασκευαστική ενέργεια έχει γίνει για την αντιμετώπιση του από ετών διογκούμενου προβλήματος. Είναι προφανές ότι δεν μπορούν ή δεν προλαβαίνουν τρέχοντας από τηλεοπτικό σε τηλεοπτικό σταθμό και από ραδιόφωνο σε ραδιόφωνο.
2. Εκφράζει την απογοήτευσή του για την επιστράτευση του κοινωνικού αυτοματισμού και του λαϊκισμού εις βάρος των γιατρών.
3. Διαπιστώνει επίσης ότι η πολιτεία δεν διακρίνει την εφημερία και υπηρεσία σε Παθολογική Κλινική από την άσκηση εξωνοσοκομειακής ιατρικής.
4. Αντιμετωπίζουμε ακατονόμαστες απειλές που περιπλέκουν το πρόβλημα.
5. Επισημαίνουμε ότι δεν λάβαμε γραπτά και αναλυτικά τις ανάγκες του συστήματος, παρά τις αιτήσεις μας και τις διαβεβαιώσεις που υπήρξαν από πλευράς υπουργείου. Σε κάθε περίπτωση εργαστήκαμε με την υπόθεση ανάγκης 39 ιατρών σε 14 Νοσοκομεία, χωρίς να ξέρουμε πόσοι και πού».

Επίδομα από τον ΠΙΣ στους ιδιώτες γιατρούς που θα κάνουν εφημερία
Ο ΠΙΣ στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι αποφάσισε: «Από το ταμείο του να χορηγήσει επίδομα 1.000 ευρώ σε κάθε συνάδελφο που θα συνδράμει, ποσό που ξεπερνά τα χρήματα που θα λάβει για δύο εφημερίες επί τρεις μήνες. Με τη συνεργασία των Επιστημονικών Εταιρειών θα χορηγήσει τη δωρεάν συνδρομή για τρία Πανελλήνια συνέδρια σε κάθε συνάδελφο. Θα απευθύνει πρόσκληση στους γιατρούς που πραγματικά μπορούν να βοηθήσουν, δηλαδή σε αυτούς που πρόσφατα έλαβαν τον τίτλο της ειδικότητας και ελπίζει ότι οι ήδη υπηρετούντες γιατροί στο ΕΣΥ έχουν ενημερωθεί εγκαίρως».


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ