Σ. Φάμελλος: Οι ευθύνες για τη νέα αισχροκέρδεια στο ρεύμα βαρύνει αποκλειστικά τον κ. Μητσοτάκη

Σ. Φάμελλος: Οι ευθύνες για τη νέα αισχροκέρδεια στο ρεύμα βαρύνει αποκλειστικά τον κ. Μητσοτάκη

«Ένας Πρωθυπουργός που παραδέχεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά “ουρανοκατέβατα κέρδη”, παραδέχεται την ανεπάρκεια της πολιτικής που ασκείται στην Ενέργεια», δήλωσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης στη Ρυθμιστή Αρχή Ενέργειας με τον πρόεδρο, Αθανάσιο Δαγούμα, και τον Αντιπρόεδρο Β’, Δημήτριο Φούρλαρη, με την παρουσία του τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Μίλτου Ζαμπάρα.

Ο Σ. Φάμελλος τόνισε ότι «οι καταναλωτές είναι θύματα της αισχροκέρδειας και της κερδοσκοπίας με ευθύνη της κυβέρνησης», καθώς επί σειρά ετών δεν υπάρχει ούτε επαρκής έλεγχος, ούτε ρύθμιση στην αγορά ενέργειας, ούτε πολιτική για την αποθήκευση αλλά και γιατί «η ΔΕΗ δεν λειτουργεί ως ένας εθνικός ενεργειακός πυλώνας, αλλά η διοίκηση που τοποθετήθηκε από τον κ. Μητσοτάκη διοίκηση έχει μοναδικό σκοπό την κερδοσκοπία». 

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ υπογράμμισε την ανάγκη στήριξης του συνόλου της κοινωνίας,  διαφορετικά, η εξαίρεση των επιχειρήσεων, των επαγγελματιών των ΟΤΑ, των ΟΕΒ και των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευση μπορεί να τις οδηγήσει «σε μια κατευθυνόμενη από την κυβέρνηση χρεοκοπία» και για τις ΔΕΥΑ «στην περαιτέρω ιδιωτικοποίησή τους». 

Ο Σ. Φάμελλος, εξέφρασε επίσης τη στήριξή του στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας με ενίσχυση στη στελέχωσή της για να μπορέσει να ανταποκριθεί στο ρόλο του ελέγχου και της εποπτείας της αγοράς ενέργειας. 

 

Ολόκληρη η δήλωση του προέδρου της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Σωκράτη Φάμελλου:

«Επισκεφθήκαμε τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας διότι όλοι είμαστε μάρτυρες του νέου ράλι στις τιμές ρεύματος. Και πάνω απ’ όλα είναι οι καταναλωτές που παρακολουθούν την άνοδο τιμών από το Μάιο με τρόμο, ενώ το κόστος λόγω των κλιματισμών είναι ιδιαίτερα αυξημένο. Στη χονδρεμπορική τιμή για τον Ιούλιο, ήδη οι τιμές είναι 65% πάνω από το μέσο όρο της τιμής του 2024 μέχρι σήμερα!

Οφείλουμε να πούμε ότι οι δικαιολογίες που έχουμε ακούσει για τα προβλήματα στις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και για τις μετεωρολογικές συνθήκες δεν μπορούν να καλύψουν ότι υπάρχουν και πολύ υψηλές προσφορές τιμών, οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στο κόστος. Άρα υπάρχουν πάλι υπερκέρδη, τα οποία ο κ. Πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως “ουρανοκατέβατα”. 

Ένας Πρωθυπουργός που παραδέχεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά “ουρανοκατέβατα κέρδη” παραδέχεται την ανεπάρκεια της πολιτικής η οποία ασκείται στα ενέργεια. Διότι το ίδιο μας είχε πει και το 2022 και το 2023. 

Υπάρχουν αυτή τη στιγμή σοβαρά ζητήματα, πρώτα απ’ όλα στη ρύθμιση και στον έλεγχο της αγοράς. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, εδώ και τρία χρόνια, έχει καταθέσει προτάσεις για τα διμερή σταθερά συμβόλαια και για τον έλεγχο της αγοράς με περιορισμό του συντελεστή κέρδους στην παραγωγή και στην προμήθεια ρεύματος. Η κυβέρνηση όμως, παρότι έχουμε καταθέσει και τεκμηριωμένη πρόταση νόμου, δεν θέλει να τις υλοποιήσει. 

Ταυτόχρονα, υπάρχει σοβαρότερη καθυστέρηση στο πλαίσιο της αποθήκευσης της ενέργειας, ώστε να μη χάνεται η ενέργεια που παράγεται από τις Ανανεώσιμες Πηγές. Οι παραγωγοί και οι επενδυτές στις ΑΠΕ βρίσκονται μπροστά σε περικοπές στην παραγόμενη ενέργεια αλλά και «απόρριψης» στα σκουπίδια της «πράσινης ενέργειας».

Σε κάθε περίπτωση, οι καταναλωτές είναι θύματα αισχροκέρδειας και κερδοσκοπίας. Και εδώ η κυβέρνηση έχει σοβαρότατες ευθύνες διότι δεν έχει ελέγχει την αγορά αλλά και γιατί η ΔΕΗ δεν λειτουργεί ως εθνικός ενεργειακός πυλώνας, αλλά έχει ως κίνητρο -η τοποθετημένη από τον κ. Μητσοτάκη διοίκηση- την κερδοσκοπία. 

Για όλα αυτά, εμείς έχουμε καταθέσει προτάσεις, αλλά ζητήσαμε σήμερα για τη γνώμη της Ανεξάρτητης Αρχής. Δεν μας αρκούν οι δικαιολογίες οι οποίες κατέθεσε ο κ. Σκυλακάκης. Υπάρχουν σοβαρότερα ερωτήματα, όπως τον κίνδυνο η σχεδιαζόμενη επιβολή ειδικού τέλους στην ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο να περάσει στους λογαριασμούς των καταναλωτών, οι οποίοι θα κληθούν και πάλι να πληρώσουν το μάρμαρο. 

Επίσης, δεν υπάρχουν απαντήσεις αν το μέτρο αυτό έχει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης εφόσον αυτές τις μέρες πολλοί επαγγελματίες καταναλωτές καλούνται να επιστρέψουν επιδοτήσεις. 

Και υπάρχει το μεγάλο ερώτημα, γιατί μένουν εκτός των υποτιθέμενων μελλοντικών επιδοτήσεων του Αυγούστου οι επαγγελματίες, η βιοτεχνία και η βιομηχανία, οι αγρότες, οι Δήμοι και οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης. Μήπως για να οδηγηθούν σε μια κατευθυνόμενη από την κυβέρνηση χρεοκοπία που θα είναι και η δικαιολογία για την περαιτέρω ιδιωτικοποίησή τους;

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ επιμένει στην ανάγκη να υπάρχει συνεχής έλεγχος, όχι μόνο της αγοράς, αλλά και του συντελεστή κέρδους. Και για να γίνει αυτό, χρειάζεται να έχουμε μια στελεχωμένη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. 

Θέσαμε το θέμα της στελέχωσης γιατί διαπιστώσαμε ότι ένα μεγάλο ποσοστό από το δυναμικό της ΡΑΑΕΥ τα τελευταία τρία χρόνια έχει φύγει, και μιλάμε για 70 στελέχη την τριετία. Ενώ πάρα πολλές θέσεις καλύπτονται με συμβασιούχους και νέους/νέες επιστήμονες, που δεν έχουν μόνιμη απασχόληση. Αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν τμήματα και διευθύνσεις που δεν έχουν μόνιμα στελέχη και προϊσταμένους. 

Δυστυχώς, η κυβέρνηση επέλεξε στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να προσθέσει τα αντικείμενα του νερού και των απορριμμάτων, επιλογή με την οποία εμείς διαφωνούμε κάθετα. Όμως, χρειαζόμαστε μια ισχυρή ΡΑΕ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα συνεχίσει να αποκαλύπτει το πάρτι στην αγορά ενέργειας,  διότι η κυβέρνηση έχει επιτρέψει στην χώρα μας να κυριαρχεί το καρτέλ ενέργειας. Και αυτό είναι εις βάρος όλων των νοικοκυριών, αλλά και όλης της παραγωγής και επιχειρηματικότητας, και στον πρωτογενή και στον δευτερογενή και στον τριτογενή τομέα».



Σχολιάστε εδώ