Ρ. Δούρου: Έχουμε κάθε λόγο να είμαστε καχύποπτοι απέναντι στη στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το Κυπριακό

Ρ. Δούρου: Έχουμε κάθε λόγο να είμαστε καχύποπτοι απέναντι στη στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το Κυπριακό

“Έχουμε κάθε λόγο να είμαστε καχύποπτοι για τη στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη που δεν έχει απαντήσει από που θα γίνει η επανεκκίνηση του Κυπριακού. Ξέρουμε ότι έχουν περάσει 7 χρόνια από το Κραν Μοντανά και δεν έχει κουνηθεί φύλλο. Ξέρουμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός που στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 2020 δεν έκανε αναφορά στο Κυπριακό”. Αυτά παρατήρησε μεταξύ άλλων η Ρένα Δούρου, βουλεύτρια Δυτικής Αθήνας και τομεάρχισσα Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, μιλώντας Στο Κόκκινο 105.5 στην εκπομπή “Διπλωματικά Μονοπάτια” του Σπύρου Σουρμελίδη και αναφερόμενη στην πρόσφατη επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ, στην Κύπρο με επικεφαλής τον Πρόεδρο του κόμματος, Στέφανο Κασσελάκη.

“Ελπίζω η στάση της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά στην τραγωδία του κυπριακού λαού, να μην είναι η ίδια με τη Συμφωνία των Πρεσπών και τον ρεβανσισμό που υπάρχει σχετικά με τον τρόπο άσκησης της Εξωτερικής Πολιτικής όταν στο Μέγαρο Μαξίμου βρισκόταν ο Αλέξης Τσίπρας και στο Υπουργείο Εξωτερικών ο Νίκος Κοτζιάς. Όμως οι ενδείξεις προκαλούν ανησυχία. Πέραν του ότι η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτε τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν και άλλα προβληματικά σημεία, όπως, για παράδειγμα, η διάλυση των περιφερειακών σχημάτων της περιόδου 15 – 19, τα τριμερή σχήματα με την Αίγυπτο, το Ισραήλ, κ.α.” είπε.

Σημεία συνέντευξης:

Η επίσκεψή μας στην Κύπρο δεν ήταν εθιμοτυπική: θέσαμε το θέμα των αγνοουμένων ως ευρωπαϊκό πρόβλημα

“Η επίσκεψή μας στην Κύπρο δεν ήταν εθιμοτυπική”, συνέχισε η ίδια. “Θέσαμε δια στόματος Προέδρου Στέφανου Κασσελάκη το θέμα, την ανοικτή πληγή των αγνοουμένων. Ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό. Γιατί οι Κύπριοι αγνοούμενοι είναι και Ευρωπαίοι αγνοούμενοι”. “Η Ευρώπη δεν μπορεί να σιωπά. Ούτε να εφαρμόζει δύο μέτρα και δύο σταθμά έναντι της Κύπρου και της Ουκρανίας. Εμείς δεσμευθήκαμε ότι θα αναδείξουμε το ανθρωπιστικό αυτό ζήτημα στο Ευρωκοινοβούλιο τις αμέσως επόμενες ημέρες. Η Ευρωπαϊκή Αριστερά θα σταθεί στο πλευρό του δίκαιου αγώνα χιλιάδων οικογενειών”. “Είναι θλιβερό αλλά ειδικά την περίοδο σημερινής διακυβέρνησης της ΝΔ πολλά θέματα που ταλανίζουν την κοινωνία έχουν αναδειχθεί μέσω της Ευρωβουλής γιατί εντός των συνόρων η ‘ενημέρωση 107’ και οι διάφορες λίστες τα σκιάζουν όλα”.

Το ΠΑΣΟΚ να πιάσει το νήμα των ιστορικών καταβολών του

“Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να πιάσει το νήμα των ιστορικών του καταβολών, γιατί είναι γεγονός, και πρέπει να το πιστώσουμε πολιτικά, ότι χάρη στην εμβληματική προσωπικότητα του Ανδρέα Παπανδρέου, είχε σταθεί στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, για το Παλαιστινιακό και το Κυπριακό”, παρατήρησε η ίδια απαντώντας στην πρόσκληση του Στ. Κασσελάκη προς τον Ν. Ανδρουλάκη να θέσει το θέμα των αγνοουμένων στη σοσιαλιστική ευρωομάδα, προκειμένου ευρωπαϊκή Αριστερά και ευρωσοσιαλιστές να ζητήσουν από την Ευρώπη να πάρει ξεκάθαρη θέση. “Θέλω να πιστεύω ότι επί 50 χρόνια που μανάδες δεν μπορούν να κλείσουν τα μάτια τους γιατί δεν έχουν θάψει τα παιδιά τους, το ΠΑΣΟΚ θα ανταποκριθεί με τον σωστό τρόπο, τόσο σε επίπεδο ευρωομάδας όσο και σε εθνικό”.

Απαραίτητη η επανεκκίνηση των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά

“Στις συναντήσεις που είχαμε με τα κυπριακά κόμματα, υπήρξε πλήρης ταύτιση απόψεων με το ΑΚΕΛ, αλλά και τρομερό ενδιαφέρον από το σύνολο των κομμάτων”, είπε η Ρένα Δούρου. “Είμαστε ξεκάθαροι, σε όλους τους συνομιλητές μας επαναλάβαμε ότι είναι απαραίτητη η επανεκκίνηση των συνομιλιών για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση, από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων, για μία λύση διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, μία ιθαγένεια, μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα”. “Χρειάζεται περαιτέρω ενίσχυση του συντονισμού Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας στο πλαίσιο μίας ρεαλιστικής αλλά και οραματικής στρατηγικής για την ανατολική Μεσόγειο και τις ευρωτουρκικές σχέσεις.”

Γαλλία: το τελευταίο καμπανάκι πριν την άνοδο στην εξουσία της ακροδεξιάς

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στη Γαλλία, η Ρένα Δούρου παρατήρησε μεταξύ άλλων ότι “η αποτροπή να αναλάβει ο Εθνικός Συναγερμός τη διακυβέρνηση δεν σημαίνει ότι ο κίνδυνος της ακροδεξιάς πέρασε. Ας μην ξεχνάμε ότι σε ψήφους ο Εθνικός Συναγερμός με τους συμμάχους του είναι πρώτο κόμμα με 10 εκατομμύρια ψήφους, δεύτερο το ΝΛΜ με περίπου 7 εκατομμύρια και τρίτο το μακρονικό στρατόπεδο με περίπου 6.5.. Οι εκλογές αυτές ήταν ίσως το τελευταίο καμπανάκι. Η διαπίστωση αυτή αυξάνει τις ευθύνες των δημοκρατικών, αριστερών, οικολογικών κομμάτων. Αν συνεχιστεί αυτή η πορεία, η επικράτηση των ακροδεξιών θα είναι νομοτελειακή”.

“Είναι προβληματικό το ότι το Νέο Λαϊκό Μέτωπο καθυστερεί να ανακοινώσει τον ή την υποψήφιο, υποψήφια για τη θέση του ΠΘ. Αυτή η παρατεινόμενη ασυμφωνία μεταξύ Ανυπότακτης Γαλλίας, Σοσιαλιστών, ΚΚΓ και Πρασίνων είναι σοβαρό μειονέκτημα. Που αφήνει ανοικτό το πεδίο στον Μακρόν που δεν έχει παραδεχθεί ούτε την ήττα του ούτε τη νίκη του Νέου Λαϊκού Μετώπου. Και ο οποίος, με την επανεκλογή της προέδρου της Βουλής, έδειξε ότι μπορεί να κινηθεί προς μια συμμαχία με τη δεξιά, αγνοώντας τη σχετική κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Αριστεράς. Ήδη η κοινωνία των πολιτών στέλνει το μήνυμα “βρείτε τα”, “δεν πάει άλλο”. Αυτή ήταν και η παρέμβαση της ΓΓ του μεγαλύτερου συνδικάτου, του CGT, της Σοφί Μπινέ.

Την επόμενη ημέρα, για να δούμε πόσο περίπλοκα είναι τα πράγματα, οι μακρονικοί έχαναν την πλειοψηφία στο Γραφείο της Βουλής, με 12 πόστα επί συνόλου 22, να πηγαίνουν στην Αριστερά, επιβάλλοντας στην επανεκλεγείσα Πρόεδρο της Βουλής, την μακρονική Πιβέ, συγκατοίκηση! Αυτά τα λέω για να καταλάβουμε πόσο περίπλοκα είναι τα πράγματα. Ενώ την ίδια ώρα κάποιοι στη χώρα μας καπηλεύονται αυτές τις εξελίξεις για να θυμηθούν ξανά την κεντροαριστερά”.

Κακό νέο για την Ευρώπη, για την ειρήνη, η επανεκλογή φον ντερ Λάιεν

“Η επανεκλογή της φον ντερ Λάιεν, που θεωρείται ως μια από τις χειρότερες προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι κακό νέο για την Ευρώπη και το μέλλον της. Κακό νέο για την ειρήνη. Κακό νέο για τους πολίτες της. Η επανεκλογή αυτή έχει την σφραγίδα μιας ακροδεξιοποίησης της Ευρώπης” παρατήρησε η Ρ. Δούρου. Προσθέτοντας ότι “εκλέχθηκε με τις ψήφους των Πρασίνων αλλά είναι φανερό ότι κλίνει προς την ακροδεξιά αφού έχει ενσωματώσει την ατζέντα της”.
“Είναι η πολιτικός που προώθησε τους αντιμεταναστευτικούς νόμους της ΕΕ, που θέλει ενίσχυση της frontex και της europol, προς μεγάλη ικανοποίηση της ευρω-ακροδεξιάς. Το όραμά της για μία “ισχυρή και ανταγωνιστική Ευρώπη”, για την οικονομία πολέμου, δεν μπορεί να είναι το όραμα των λαών της Ευρώπης. Δεν είναι το δικό μας όραμα. Είναι το όραμα του κ Μητσοτάκη που έσπευσε άλλωστε να τη συγχαρεί”.
“Εμείς απορρίπτουμε την κα Φον ντερ Λάιεν και για έναν ακόμη λόγο. Το στίγμα της διαφθοράς. Θυμίζω στους ακροατές μας ότι μια μέρα πριν από την επανεκλογή της το Δικαστήριο της ΕΕ αποφάσισε ότι η Κομισιόν δεν παρείχε στο κοινό “αρκετά ευρεία πρόσβαση” στις συμβάσεις εμβολίων Covid-19, ύψους περίπου 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, διαπιστώνοντας παρατυπίες στην αιτιολόγησή της για “διόρθωση” τμημάτων των εγγράφων. Καταλαβαίνουμε τι σημαίνουν αυτές οι διπλωματικές αλλά ουσιαστικές διατυπώσεις. Σημαίνουν διαφθορά κε Σουρμελίδη. Σημαίνουν απαξίωση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς την πολιτική. Σημαίνουν απαξίωση της ίδιας της λειτουργίας της ΕΕ. Σημαίνουν ότι ανοίγει και άλλο ο δρόμος για την ακροδεξιά”.

Οι δυνάμεις της Δεξιάς ανοίγουν το δρόμο στην ακροδεξιοποίηση της ΕΕ

“Οι δυνάμεις της δεξιάς με στόχο να διατηρήσουν ή να κερδίσουν την εξουσία, ανοίγουν το δρόμο στην ακροδεξιοποίηση της ΕΕ, που δεν έτυχε, πέτυχε. Και η επανεκλογή της φον ντερ Λάιεν σηματοδοτεί ακριβώς αυτή την εξέλιξη. Ας μην ξεχνάμε δε, ότι σήμερα την προεδρία της ΕΕ την ασκεί η Ουγγαρία του Όρμπαν. Και μάλιστα με σύνθημα τραμπικής έμπνευσης, να γίνει η Ευρώπη σπουδαία ξανά, παραφράζοντας το σύνθημα της καμπάνιας του Τραμπ. Όταν πριν από έναν μήνα, μαζί με άλλους συναδέλφους της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων θέσαμε στον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ουγγαρίας, Γιάνος Μπόκα, που παρουσίασε στην Επιτροπή τις προτεραιότητες της χώρας του, το ερώτημα της συγκεκριμένης επιλογής συνθήματος, η απάντησή του δεν είναι καν άξια αναφοράς”. Η ίδια θύμισε την αυξημένη παρουσία της ακροδεξιάς στην Ευρωβουλή με τρεις παρατάξεις.

Η ευθύνη του αγώνα κατά της ακροδεξιάς βαραίνει τις δημοκρατικές δυνάμεις

“Μπροστά στον κίνδυνο ανόδου στην εξουσία της ακροδεξιάς, κατευνάζουμε τα θηρία που ήδη απειλούν τις καταστατικές αρχές του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Το ερώτημα είναι αν θα πρέπει να είναι προ των θυρών της εξουσία η ακροδεξιά Λεπέν για να ξυπνήσουν οι λαοί; Η ευθύνη θεωρώ ότι βαραίνει τις δημοκρατικές δυνάμεις”.



Σχολιάστε εδώ