ΚΚΕ: Ερώτηση για τις δίκαιες διεκδικήσεις των πλημμυροπαθών στη Θεσσαλία.

ΚΚΕ: Ερώτηση για τις δίκαιες διεκδικήσεις των πλημμυροπαθών στη Θεσσαλία.

Παραμένουν οξυμμένα και διαρκώς εντείνονται τα προβλήματα των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας σχεδόν ένα χρόνο μετά από τις καταστροφικές πλημμύρες, τονίζει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σε ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Απουσιάζει η ουσιαστική οικονομική στήριξη των πλημμυροπαθών, τα σχέδια αποκατάστασης χωραφιών, αγροτικών δρόμων, σπιτιών και κτηνοτροφικών μονάδων έχουν καθοριστεί με κριτήριο το κόστος – όφελος, υπάρχουν καθυστερήσεις σε αποκαταστάσεις δρόμων και διευθετήσεις ποταμών και κανένα νέο αντιπλημμυρικό έργο δεν έχει ξεκινήσει.

Αναλυιτκά το ΚΚΕ αναφέρει στην σχετική ανακοίνωση: “Είναι σοβαρές οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ και της ΕΕ αφού όλες οι αιτίες που κατέστρεψαν την περιουσία και έβαλαν σε κίνδυνο τη ζωή των κατοίκων παραμένουν και τα όποια έργα αποκατάστασης προβλέπονται γίνονται με κριτήριο την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και των αντοχών της οικονομίας. Είναι ενδεικτική αυτές τις μέρες η για πρώτη φορά στην Ελλάδα ύπαρξη κρουσμάτων πανώλης σε εκτροφές αιγοπροβάτων, αρχικά στην Καλαμπάκα Τρικάλων και στη συνέχεια στην Ελασσόνα  Λάρισας με τη συνεπακόλουθη αναγκαστική θανάτωση χιλιάδων ζώων, ώστε να αποφευχθεί η εξάπλωση της νόσου.

Επίσης, τα μέτρα που είναι σε διαβούλευση για την αντιπλημμυρική προστασία είναι αποσπασματικά, περιφρονώντας επιδεικτικά τις διεκδικήσεις και τις ανάγκες του λαού της περιοχής, ενώ ισχύει η λογική της «προτεραιοποίησης» γεγονός που εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους τόσο για το περιβάλλον όσο και για τους κατοίκους των περιοχών.

Με βάση τα παραπάνω, οι ευρωβουλευτές του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος κατέθεσαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα παρακάτω ερωτήματα:

«Πώς τοποθετείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο γεγονός ότι:

– 10 μήνες μετά τις πλημμύρες, πολλοί δεν έχουν πάρει ακόμα αποζημίωση και όσοι πήραν ήταν ψίχουλα με χιλιάδες στρέμματα χωραφιών, κτηνοτροφικών μονάδων και σπιτιών να μην έχουν αποκατασταθεί την ίδια στιγμή που δρομολογούνται και μάλιστα δίνονται εμπροσθοβαρώς εκατοντάδες εκατομμύρια σε επιχειρηματικούς ομίλους και προωθείται μεθοδικά η ιδιωτική ασφάλιση, στη βάση της οδηγίας “Φερεγγυότητα 2”[1], ως όρος για την αποζημίωση των πληγέντων από τον ΕΛΓΑ

– βάσει των ευρωενωσιακών Οδηγιών 2000/60 και 2007/60, στο όνομα της δήθεν προστασίας του νερού, προχωρά η δημιουργία του Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας, που εμπορευματοποιεί τη χρήση του νερού, τις υποδομές του και τις εργασίες συντήρησής του, προμηνύοντας μεγάλες ανατιμήσεις για το λαό και τους βιοπαλαιστές αγροτοκαλλιεργητές;

– οι αλλαγές χρήσης γης και η αναδιάρθρωση των καλλιεργειών που αποτελούν ευθυγράμμιση της αγροτικής παραγωγής στις προτεραιότητες των ομίλων, όπως ορίζει η νέα ΚΑΠ, πλήττουν περαιτέρω τους αγρότες και μαζί με το τεράστιο κόστος παραγωγής τους αναγκάζουν να εγκαταλείψουν τις καλλιέργειές τους;».

[1] βλ. τη με αρ. E-003081/2023(ASW) απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για τους σχεδιασμούς κυβέρνησης-ΕΕ για την ιδιωτική υποχρεωτική ασφάλιση.”



Σχολιάστε εδώ