Ο Μπάιντεν χάνει λόγω της πολιτικής του και όχι της ηλικίας του

Ο Μπάιντεν χάνει λόγω της πολιτικής του και όχι της ηλικίας του

Του
ΒΑΣΙΛΗ ΤΑΛΑΜΑΓΚΑ


Σε όλο τον πλανήτη, οι περισσότεροι ασχολούνται με το αν ο Μπάιντεν πρέπει να παραμείνει στην κούρσα των εκλογών λόγω ηλικίας. Μετά, δε, την αποτυχημένη απόπειρα κατά του Τραμπ και την αντίδρασή του, το παιχνίδι μοιάζει να έχει τελειώσει από τα αποδυτήρια.

Σημ.: Ο Μπάιντεν αποχώρησε από την εκλογική διαδικασία την Κυριακή

Ο πρόεδρος Μπάιντεν αποσύρει την υποψηφιότητα για επανεκλογή

Αν αφήσουμε στην άκρη τα παραπάνω, οι γνωρίζοντες τα τεκταινόμενα στην Αμερική σήμερα, δηλώνουν με κάθε ευκαιρία ότι το πρόβλημα Μπάιντεν δεν είναι τόσο ηλικιακό, όσο πρόβλημα ουσίας και διακυβέρνησης.

Την παρούσα στιγμή, το ποσοστό αποδοχής του Προέδρου των ΗΠΑ φτάνει στο χαμηλό 37%. Σχεδόν έξι στους δέκα ψηφοφόρους λένε ότι οι πολιτικές του Μπάιντεν έχουν φέρει τη χώρα σε χειρότερη κατάσταση, συμπεριλαμβανομένου του 1/5 των ψηφοφόρων που τον στήριξαν το 2020, και η πλειοψηφία συμφωνεί πως η κυβέρνησή του χειρίστηκε τα βασικά θέματα, όπως ο πληθωρισμός, η μετανάστευση και η εξωτερική πολιτική, με λάθος τρόπο.

Οι Αμερικάνοι αισθάνονται επίσης πιο ανασφαλείς για την οικονομία της χώρας τους σε σχέση με πριν από 15 χρόνια, από τον Ιούνιο του 2009, όταν και η οικονομία ήταν σε ύφεση και η ανεργία στο 9,5%.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters / Ipsos, στην ερώτηση «ποιος από τους δύο υποψηφίους έχει καλύτερη προσέγγιση για την οικονομία;», που είναι και η πρώτη ανησυχία των ερωτηθέντων, οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι επέλεξαν τον Τραμπ με 43% έναντι 37% του Μπάιντεν. Η αύξηση των τιμών έχει πλήξει μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων, αν και ο πληθωρισμός έχει επιβραδυνθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες και το ποσοστό της ανεργίας παρουσιάζει μείωση τα τελευταία δύο χρόνια.

Στο Μεταναστευτικό, το οποίο απασχολεί κυρίως τον Αμερικανικό Νότο, ο Τραμπ κατέγραψε υψηλότερο σκορ: 44% έναντι 31%. Ωστόσο, ο Μπάιντεν διατηρεί προβάδισμα έναντι του Τραμπ όσον αφορά την υπεράσπιση των δικαιωμάτων, την αντιμετώπιση του πολιτικού εξτρεμισμού και των απειλών κατά της δημοκρατίας. Ακόμη, ο Μπάιντεν έχει προβάδισμα 40% έναντι 29% του Τραμπ στην ερώτηση για την Υγεία.

Πρακτικά, η απαισιοδοξία των ψηφοφόρων έχει να κάνει περισσότερο με τις μακροοικονομικές επιδόσεις, παρά με τα μεμονωμένα χαρακτηριστικά των Τραμπ και Μπάιντεν που σχετίζονται με την ηλικία τους.

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι ο Τραμπ έχει δείξει χαρακτηριστικά καλύτερης διαχείρισης στο οικονομικό πεδίο, αλλά συνάμα και ουσιαστικής οικονομικής ανάπτυξης.

Και στην πρώτη θητεία του έχτισε τον μύθο του καλύτερου διαχειριστή της οικονομίας αλλά και της προοπτικής, κυρίως, για τη μεσαία αμερικανική τάξη. Στις σημερινές δύσκολες εποχές τα παραπάνω έχουν διεμβολίσει τις παραδοσιακές ιδεολογικές διαφορές και έχουν καταστήσει κυρίαρχες τις πολιτικές που έχουν σχέση με την πιο ουσιαστική, ίσως, τη σημερινή εποχή, ιδεολογία. Αυτήν της καθημερινότητας και της προσωπικής οικονομικής διαχείρισης.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ