Οικονομικές ειδησεις

Οικονομικές ειδησεις

♦ Με την ακρίβεια στα τρόφιμα να επιμένει και να πιέζει τα εισοδήματα των νοικοκυριών, η Τράπεζα της Ελλάδος βλέπει τον πληθωρισμό στο 3% φέτος έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 2,8% και πρόβλεψης της κυβέρνησης στο Πρόγραμμα Σταθερότητας για 2,6%. Σύμφωνα με την Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής, την οποία παρουσίασε ο Γιάννης Στουρνάρας, καταγράφονται μειώσεις λόγω του πληθωρισμού στους μισθούς των μεσαίων και των υψηλών μισθολογικών κλιμακίων, σε αντίθεση με τις αυξήσεις στους χαμηλόμισθους.

♦ Ο υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης, με επιστολή που έστειλε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, ζητάει στενότερη συνεργασία ώστε να υπάρχει «ταχύτερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση τυχόν περιστατικών καταχρηστικής συμπεριφοράς στην αγορά εκ μέρους ακτοπλοϊκών επιχειρήσεων».

♦ Ο Γιώργος Περιστέρης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ανακοίνωσε τη διεύρυνση του χαρτοφυλακίου της, τονίζοντας ότι το deal με τη Masdar εξασφάλισε στον όμιλο «γραμμή πυρός» 3 δισ. ευρώ. Ακόμη, η γενική συνέλευση ενέκρινε την επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους ύψους 0,25 ευρώ ανά μετοχή.

♦ Σύμβαση παραχώρησης με την Κυπριακή Δημοκρατία υπέγραψε η κατά 100% θυγατρική του ΟΠΑΠ, ΟΠΑΠ Κύπρου, για την αποκλειστική διοργάνωση, παροχή και διαχείριση καθορισμένων τυχερών παιγνίων στην κυπριακή αγορά για περίοδο 15 ετών. Ο ΟΠΑΠ δραστηριοποιείται στην Κύπρο από το 1969. Επί σειρά ετών, ο ΟΠΑΠ Κύπρου παρέχει στην κυπριακή αγορά τα εξής παιχνίδια: ΤΖΟΚΕΡ, ΛΟΤΤΟ, ΠΡΟΤΟ, ΚΙΝΟ, SUPER 3, EXTRA 5, ΠΡΟΠΟ και ΠΡΟΠΟΓΚΟΛ.

♦ Ξεπέρασαν τα 500 εκατ. ευρώ οι πωλήσεις του Public Group το 2023 και δρομολογεί επενδύσεις ύψους 30 εκατ. ευρώ για την επόμενη τριετία. Σημαντική ενίσχυση κατέγραψε η λειτουργική κερδοφορία του ομίλου, φτάνοντας στα 20 εκατ. ευρώ το 2023 από 5 εκατ. ευρώ το 2022. Ο όμιλος σχεδιάζει το άνοιγμα νέων καταστημάτων σε Καλλιθέα, Αιγάλεω, Κερατσίνι, Ελευσίνα, Αχαρνές, Ζωγράφου, Νέα Φιλαδέλφεια, Γαλάτσι και Πετρούπολη.

♦ Στενό μαρκάρισμα σε οφειλέτες από την ΑΑΔΕ. Οι φορολογούμενοι που έχουν χρέη στην Εφορία ανέρχονται σε 4,64 εκατ. και μάλιστα για 1,5 εκατ. οφειλέτες έχουν ληφθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

♦ Προτεραιότητα για τις ΗΠΑ το φθηνό αέριο και πετρέλαιο. Οι κυρώσεις δεν πλήττουν τις εξαγωγές της Ρωσίας, του Ιράν και της Βενεζουέλας. Οι σχέσεις της Ουάσινγκτον με την Τεχεράνη επιδεινώθηκαν λόγω της Χαμάς, αλλά οι εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου έχουν αυξηθεί.

♦ «Έμφραγμα» στα λιμάνια της Ασίας και της Ευρώπης λόγω της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα. Ο συνωστισμός των πλοίων βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 18 μηνών.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ