Μιχάλης Κατρίνης: «Κάποιοι για να κρατήσουν την Τουρκία στη Δύση και στο ΝΑΤΟ, θεωρούν ότι η Ελλάδα πρέπει να δώσει κάτι. Αυτό δεν είναι αποδεκτό»

Μιχάλης Κατρίνης: «Κάποιοι για να κρατήσουν την Τουρκία στη Δύση και στο ΝΑΤΟ, θεωρούν ότι η Ελλάδα πρέπει να δώσει κάτι. Αυτό δεν είναι αποδεκτό»

«Η παρουσία του Τούρκου προέδρου στα κατεχόμενα και κυρίως τα όσα είπε επιβεβαιώνουν ένα πράγμα: ότι μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να έχει βάλει στο ράφι το Κυπριακό αλλά η Τουρκία δεν πρόκειται να βάλει ποτέ στο ράφι την αναθεωρητική της ατζέντα.

Έχει ως στρατηγική επιλογή τη διχοτόμηση της Κύπρου, την κατάλυση της κυπριακής ΑΟΖ, την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο, τη διαρκή παραβίαση συνθηκών και κανόνων. Και ο κ. Μητσοτάκης, μέχρι στιγμής, κάνει ότι δεν ακούει και δεν βλέπει. Προσποιείται ότι δεν καταλαβαίνει.
Κάποιοι για να κρατήσουν την Τουρκία στη Δύση και στο ΝΑΤΟ θεωρούν ότι πρέπει να δώσει κάτι η Ελλάδα», επισήμανε ο υποψήφιος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλης Κατρίνης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.
Ο κ. Κατρίνης, αναφερόμενος στο Κυπριακό και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις τόνισε:
– Λύση δύο κρατών στην Κύπρο δεν είναι αποδεκτή.
-Το 1974 δεν έγινε ειρηνευτική επιχείρηση. Υπήρξε παράνομη εισβολή και κατοχή εδάφους μιας ανεξάρτητης χώρας. Η ιστορία δεν ξαναγράφεται.
-Οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο συνδέονται με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Και η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να το καταστήσει αυτό σαφές.
-Το Διεθνές Δίκαιo, οι συνθήκες και το Δίκαιο της Θάλασσας δεν αποτελούν αντικείμενο ερμηνείας από κάθε κράτος ξεχωριστά. Η εφαρμογή τους είναι απόλυτη, δεσμεύει κάθε πολιτισμένο κράτος.
Τόνισε επίσης ότι «λύση του Κυπριακού με εγγυήτριες δυνάμεις που θα μπορούν να επεμβαίνουν στρατιωτικά κατά το δοκούν, δεν υπάρχει.
Ο ξένος παράγοντας πρέπει να αξιολογήσει ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας σε ένα πλήθος ζητημάτων -(Λιβύη, Ουκρανικό, Αζερμπαϊτζάν – Αρμενία, Μεσόγειος με τουρκο -λιβυκο μνημόνιο)- συνιστά απειλή για το δυτικό σύστημα ασφαλείας.
Οφείλουν επίσης να αντιληφθούν ότι η παραμονή της Τουρκίας στο δυτικό στρατόπεδο δεν μπορεί να συνδεθεί με παραχωρήσεις και εκπτώσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.
Ο δε κ. Μητσοτάκης πρέπει να αντιληφθεί ότι η σοβαρότητα και η πολυπλοκότητα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και του Κυπριακού τον υπερβαίνουν. Δεν μπορεί να τα διαχειρίζεται μόνος του, χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν.
Χρειάζεται ένα ενιαίο και αρραγές εθνικό μέτωπο που μπορεί να εκφραστεί με σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών αλλά και κοινή συνάντηση με τη συμμετοχή της κυπριακής ηγεσίας και των πολιτικών δυνάμεων των αδελφών μας Κυπρίων.
Ναι στη δικοινοτική ομοσπονδία, αρκεί να είναι λειτουργική και όχι ετεροβαρής.
Και βέβαια δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία με παραμονή τουρκικών στρατευμάτων στο νησί».


Σχολιάστε εδώ