Αλαλούμμετις δηλώσεις… Έρχονται πρόστιμα!

Αλαλούμμετις δηλώσεις… Έρχονται πρόστιμα!

• Το 31,43% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος

Έρχονται πρόστιμα για το αλαλούμ με τις δηλώσεις. Λάθη στους κωδικούς των δηλώσεων, φορείς που δεν έχουν αποστείλει στοιχεία, λογιστές που θέλουν να επιμηκύνουν την περίοδο και φορολογούμενοι που τα αφήνουν όλα για την τελευταία στιγμή.

Αυτή η εικόνα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, με αλληλοκατηγορίες μεταξύ των εμπλεκομένων, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις κολλάει και το ηλεκτρονικό σύστημα. Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο και την ΑΑΔΕ, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα επανεξεταστεί το πλαίσιο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, ώστε να μπει τέλος στο κομφούζιο που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.

Από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτει ότι:

Το 47,65% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο στο Ελληνικό Δημόσιο. Συγκεκριμένα, σε σύνολο 4.692.122 δηλώσεων οι 2.235.796 είναι μηδενικές.

Για το 20,92% των φορολογικών δηλώσεων προέκυψε επιστροφή φόρου, που κατά μέσο όρο φτάνει τα 304 ευρώ. Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, επιστροφή φόρου δικαιούνται 981.592 φορολογούμενοι.

Το 31,43% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 1.474.734 δηλώσεις το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 2,1 δισ. ευρώ.

Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται σε 1.426 ευρώ και είναι αυξημένος συγκριτικά με πέρυσι κατά 25%.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ