Μ. Καφούρος στο “Π”: Οδικός χάρτης για τη βιωσιμότητα του τουρισμού
Του
ΜΑΡΚΟΥ ΕΜΜ. ΚΑΦΟΥΡΟΥ
Βουλευτή ΝΔ Κυκλάδων
Πριν από λίγες ημέρες ψηφίστηκε στη Βουλή το δεύτερο νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού, σε συνέχεια του πρώτου, που ψηφίστηκε στις 27 Οκτωβρίου και είχε τίτλο «Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη».
Στις αρχές του μήνα, ανέβηκε σε δημόσια διαβούλευση και το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό, το οποίο φιλοδοξεί να θέσει τις κατευθύνσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου αλλά και να διορθώσει στρεβλώσεις και παρατυπίες δεκαετιών. Θα λέγαμε ότι αποτελεί μια ελπίδα θωράκισης για τα εμβληματικά νησιά μας αλλά και για όλους τους τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας.
Είναι κοινός τόπος πλέον ότι αφενός υπάρχει σοβαρή ανησυχία για τη βιωσιμότητα του τουριστικού μας προϊόντος, που αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της χώρας μας, και αφετέρου γίνονται όλο και περισσότερες οι φωνές που επισημαίνουν την ανάγκη να τεθούν κανόνες και όρια ώστε να προστατευθούν οι προορισμοί που δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις.
Έναν τέτοιο μεγάλο τουριστικό προορισμό, ίσως τον κορυφαίο, αποτελεί για τη χώρα μας η Σαντορίνη, η οποία, παρά την ιλιγγιώδη ανάπτυξη του τουρισμού τα τελευταία 45 χρόνια, κατάφερε να διατηρήσει έναν υπολογίσιμο και ποιοτικό αγροτικό τομέα, με έναν αμπελώνα υποψήφιο μνημείο για την UNESCO, με τρία ΠΟΠ προϊόντα (κρασί, τοματάκι και φάβα, ενώ ήδη ετοιμάζεται και ο φάκελος για την κάππαρη του Αιγαίου) και ένα κρασί που αποτελεί τη ναυαρχίδα του ελληνικού κρασιού στο εξωτερικό!
Πραγματικά, η συνύπαρξη του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό σε τόσο υψηλό επίπεδο αποτελεί ένα θαύμα για την ελληνική πραγματικότητα, γεγονός που δεν διέφυγε την προσοχή της παγκόσμιας κοινής γνώμης, δεδομένων των χιλιάδων εγκωμιαστικών άρθρων που καθημερινά γράφονταν στον παγκόσμιο Τύπο για τις φυσικές ομορφιές του νησιού, τη μοναδική αρχιτεκτονική και κυρίως για το κρασί του.
Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια τα θετικά άρθρα για το νησί ολοένα και λιγοστεύουν, ενώ πληθαίνουν τα αρνητικά άρθρα, τα οποία αφορούν τις προβληματικές υποδομές, που δεν μπορούν να ακολουθήσουν την «ανάπτυξη», την κυκλοφοριακή συμφόρηση, που είναι αντίστοιχη των μεγαλουπόλεων, την κακοποίηση του φυσικού και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, όπως και γενικότερα πληθαίνουν τα σχόλια δυσαρεστημένων επισκεπτών.
Η αλήθεια είναι ότι, τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία, συνέβη μια μη αναστρέψιμη βλάβη στο νησί, και σε πραγματικό αλλά και σε επικοινωνιακό επίπεδο, εξαιτίας της έλλειψης ενός ορθολογικού θεσμικού πλαισίου, που θα έβαζε κανόνες, στα όρια των αντοχών του νησιού, στα όρια της φέρουσας ικανότητάς του.
Τόσο τα νούμερα της τσιμεντοποίησης όσο και εκείνα των ημερήσιων επισκεπτών, για κάποιες ημέρες του έτους, πραγματικά προκαλούν σοκ και δέος!
Ήρθε πλέον η ώρα –είναι, άλλωστε, εκπεφρασμένη η βούληση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη– να σταθούμε πάνω από τη Σαντορίνη, ουσιαστικά αλλά και πιλοτικά, για τον τουρισμό που θέλουμε στη χώρα μας.
Με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, συστήνεται διευρυμένο υπουργικό όργανο για να θωρακίσει το νησί και να δώσει ελπίδα βιωσιμότητας στο τουριστικό μας προϊόν.
Η βελτίωση των υποδομών, η επιτάχυνση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου, η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και η θέσπιση ενός στρατηγικού σχεδιασμού για τη βελτίωση του τουρισμού στα όρια των αντοχών του νησιού αποτελούν τον οδικό χάρτη για την πολυπόθητη βιωσιμότητα του τουρισμού αλλά και του προορισμού.
ΤΟ ΠΑΡΟΝ