Γ. Μουλκιώτης στο “Π”: «Όπισθεν ολοταχώς» οι εργασιακές σχέσεις στην Ελλάδα
Του
ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΟΥΛΚΙΩΤΗ
Βουλευτή ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Βοιωτίας,
Τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
Με σταθερά βήματα οπισθοπορείας και κατεύθυνση προς την αναπτυσσόμενη Ανατολή κινείται η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όσον αφορά την εργασία και τις συνθήκες αυτής στη χώρα μας.
H κυβέρνηση καταφέρει επί πέντε συναπτά έτη ένα διαρκές πλήγμα κατά των εργαζομένων, ο χρόνος απασχόλησης των οποίων ξεπερνά όλες τις χώρες της ΕΕ πλην της Πολωνίας, ενώ η αγοραστική τους δύναμη ξεπερνά μόνο εκείνη των Βουλγάρων. Η Ελλάδα είναι ουραγός στις χώρες της ΕΕ όσον αφορά τις ποιοτικές θέσεις εργασίας και έχει το δεύτερο χαμηλότερο μερίδιο στους μισθούς αλλά το τρίτο υψηλότερο στα κέρδη των επιχειρήσεων, με κάλυψη ΣΣΕ μόλις 138.000 εργαζομένων και με πρόβλεψη αυξήσεων μόνο για 60.000 από αυτούς.
Προφανώς, το κακεντρεχές στερεότυπο που καλλιεργήθηκε για τους Έλληνες την περίοδο της οικονομικής κρίσης απέχει παρασάγγας από τη ζοφερή πραγματικότητα πολλών ελλήνων εργαζομένων. Σύμφωνα με τη Eurostat, οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα εργάστηκαν κατά μέσο όρο 2.000,1 ώρες το 2023, όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ ήταν 1.604,1 ώρες, ενώ οι πραγματικοί μισθοί είναι 27% κάτω από τα επίπεδα του 2010 και η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων μόλις στο 67% του μέσου όρου της ΕΕ.
Δυστυχώς για την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, παρά τις διάφορες εναλλαγές στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, πολιτική υπέρ των εργαζομένων ΔΕΝ σημαίνει πραγματική αύξηση στους μισθούς σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, επαναφορά Συλλογικών Συμβάσεων, λιγότερες ώρες δουλειάς και σταδιακή εφαρμογή της 4ήμερης εργασίας, όπως συμβαίνει ήδη στην Ευρώπη.
Αντιθέτως, όσα έχουν αναίσχυντα νομοθετηθεί είναι η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, με τη δημιουργία ενός εργασιακού τοπίου με κύρια χαρακτηριστικά τη χαμηλά αμειβόμενη, ευέλικτη και επισφαλή εργασία, η εξατομίκευση της διευθέτησης του χρόνου εργασίας σε 10ωρη, με ατομικές συμβάσεις και χωρίς τη συναίνεση του εργαζομένου, η καθιέρωση της 6ήμερης εργασίας, όταν η υπόλοιπη Ευρώπη στρέφεται στην 4ήμερη χωρίς μείωση αποδοχών, η νομιμοποίηση της 13ωρης ημερήσιας απασχόλησης (σε 2 εργοδότες), παραβιάζοντας την ευρωπαϊκή νομοθεσία και αδιαφορώντας για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, με αποτέλεσμα την τεράστια αύξηση των εργατικών ατυχημάτων (1 νεκρός ανά 2 ημέρες), καθώς και η ποινικοποίηση του δικαιώματος της απεργίας.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κάνει λόγο για καινοτομία στην εργασία με την εισαγωγή της ψηφιακής κάρτας, την ίδια στιγμή που πολλά διεθνή Μέσα επικαλούνται τον πρωθυπουργό για ευρωπαϊκή πρωτοτυπία οπισθοδρόμησης. Η πλάνη στην οποία βρίσκονται τα μέλη του επιτελικού κράτους είναι πράγματι οικτρή, τα αποτελέσματά της όμως είναι ζοφερά και καταστροφικά για τις εργασιακές συνθήκες της χώρας, τα δικαιώματα των εργαζομένων και την ποιότητα στις αμοιβές και στην ασφάλισή τους.
Ολοταχώς, λοιπόν, με έωλες κυβερνητικές αιτιολογίες, προς περαιτέρω πλήγματα στην εργασία.
ΤΟ ΠΑΡΟΝ