Η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας
Ζωή Κωνσταντοπούλου, ήταν η μόνη Πολιτική Αρχηγός που παρέστη και φέτος, στις εκδηλώσεις Μνήμης για τους πεσόντες στην Κύπρο το 1974 και για τα 50 χρόνια Κατοχής της Κύπρου. Κατέθεσε λουλούδια στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις για τους Έλληνες και τους Κύπριους που έδωσαν το αίμα τους, υπερασπιζόμενοι Πατρίδα και Δημοκρατία, απέναντι στο Πραξικόπημα και στην Εισβολή:
«Είμαι για άλλη μια φορά εδώ, η Πλεύση Ελευθερίας είναι για άλλη μια φορά εδώ, για να τιμήσουμε τους πεσόντες, τους Έλληνες και τους Κυπρίους, εκείνους που έδωσαν το αίμα τους υπερασπιζόμενοι την Κύπρο απέναντι στην εισβολή, απέναντι στο πραξικόπημα, απέναντι στην προδοσία που διαπράχθηκε πριν από 50 χρόνια και που ακόμη πρέπει να φωτιστεί.
50 χρόνια μετά, είναι υποχρέωση όλων μας να αγωνιστούμε για το τέλος της Κατοχής, για το τέλος της παράνομης επιβολής εποικισμού, για το τέλος των παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου, για την απόδοση Ειρήνης και Δικαιοσύνης. Για να μπορέσουν οι Κύπριοι, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, να ζήσουν μονιασμένοι, αρμονικά, στο ίδιο Κράτος, με αναγνώριση των Δικαιωμάτων τους, με σεβασμό στην αξιοπρέπεια κάθε ανθρώπου.
Είναι υποχρέωση της Ελληνικής Κυβέρνησης, της Κυπριακής Κυβέρνησης, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ηγεσίας και των Διεθνών Οργανισμών, να εγγυηθούν την αποκατάσταση της Ειρήνης, της Δικαιοσύνης, των Δικαιωμάτων του Κυπριακού λαού.
Η Πλεύση Ελευθερίας δεν θα σταματήσει να αγωνίζεται, δεν θα σταματήσει να λέει την Αλήθεια, δεν θα σταματήσει να τιμά τους πεσόντες και την Ιστορία.
Πριν από 9 χρόνια, ως Πρόεδρος της Βουλής, άνοιξα τον Φάκελο της Κύπρου, τον Φάκελο που κρατιόνταν, επί 41 χρόνια τότε, εφτασφράγιστος.
9 χρόνια μετά, σήμερα, ο Φάκελος της Κύπρου δεν έχει πλήρως δημοσιοποιηθεί και αποτελεί ευθύνη του Προέδρου της Βουλής και του προηγούμενου Προέδρου της Βουλής, το γεγονός ότι για 9 χρόνια το άνοιγμα του Φακέλου που πραγματοποιήθηκε το 2015 δεν έχει ολοκληρωθεί, με δημοσιοποίηση όλων των στοιχείων. Ξέρουμε πολύ καλά τον ρόλο που έπαιξε η αμερικανοκίνητη Χούντα, ξέρουμε πολύ καλά ότι στην Κυπριακή Τραγωδία, στο Έγκλημα, οδήγησε μια προδοσία, και είναι σημαντικό να γνωρίζουμε την Ιστορία μας, να αποκαθιστούμε τις εκτροπές, να υπερασπιζόμαστε το Δίκαιο και την Αλήθεια και να μην ξεχνάμε!».
Η συνεπής, υπεύθυνη, αγωνιστική στάση της Ζωής Κωνσταντοπούλου στο Κυπριακό
Ήταν πέρυσι ακριβώς τέτοια μέρα, 20/7/23, όταν συμπληρώθηκαν 49 χρόνια Κατοχής της Μεγαλονήσου, όταν η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, παρούσα και πάλι, υπογράμμιζε από το Σύνταγμα, την απουσία Πολιτειακών παραγόντων από την εκδήλωση Μνήμης για την Κύπρο. Σε δηλώσεις της αμέσως μετά το Μνημόσυνο, η Ζωή εξέφρασε τον προβληματισμό της για την ηχηρή απουσία από την περσινή εκδήλωση, τόσο της Προέδρου της Δημοκρατίας, όσο και του Πρωθυπουργού και του Προέδρου της Βουλής.
Λίγους μήνες μετά, στις 20/2/24, στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής, όταν ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστος Στυλιανίδης είπε ότι «η μισή Κύπρος είναι ήδη Τουρκική», η Ζωή, μοναδική Πολιτική Αρχηγός παρούσα στην Ολομέλεια όπου παρευρίσκονταν μόλις 15 Βουλευτές, πήρε το λόγο, ανέβηκε στο βήμα της Βουλής και υπογράμμισε, ότι η Κύπρος είναι Ανεξάρτητο Κράτος, η Κατοχή είναι παράνομη και συνιστά διαρκές Διεθνές Έγκλημα και μάλιστα Έγκλημα κατά της Ανθρωπότητας και θα πρέπει και η Ευρωπαϊκή Ένωση που Κράτος- Μέλος της είναι η Κύπρος, να αναλάβει αποτελεσματική δράση για το τέλος της Κατοχής και για να μην περνάει από το μυαλό κανενός, ότι είναι μια συνθήκη παγιωμένη που δεν την αμφισβητούμε.
Υπενθύμισε δε, αυτό που μνημονεύεται αυτές τις μέρες στον Ελληνικό και Κυπριακό Τύπο, ότι υπήρξε η Πρόεδρος της Βουλής που, προσκαλώντας τον ομόλογό της Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής Γιαννάκη Ομήρου, αποφάσισε το άνοιγμα του Φακέλου της Κύπρου, που βρισκόταν στην Ελληνική Βουλή 41 χρόνια επτασφράγιστος, μέχρι το καλοκαίρι του 2015, που η ίδια πήρε την απόφαση να ανοιχτεί.
Πρόσφατα, από το Ευρωκοινοβούλιο, όπου πλέον η Πλεύση Ελευθερίας εκπροσωπείται με μία Ευρωβουλευτή, η Ζωή επανέφερε το ζήτημα της Κύπρου με σχετικές δηλώσεις της. Συγκεκριμένα στις 15/7/24, Επέτειο του Πραξικοπήματος της Χούντας στην Κύπρο, που άνοιξε το δρόμο για την τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη Κατοχή, η Ζωή από το Στρασβούργο επικεντρώθηκε στο Κυπριακό: «Πρέπει επιτέλους να πάψει η Κατοχή στην Κύπρο. Συμπληρώνονται 50 χρόνια από το Πραξικόπημα που οδήγησε στην Τουρκική εισβολή και στην συνεχιζόμενη Κατοχή. Είναι ώρα και το Ευρωκοινοβούλιο και οι Ευρωπαϊκοί Θεσμοί να κάνουν αυτά που αναλογούν, ώστε να πάψει η Κατοχή στη Μεγαλόνησο, να πάψει η Κατοχή σε ένα Κράτος-Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Στις 16/7/24, σε συνέντευξή της επίσης από το Στρασβούργο στον ανταποκριτή της ΕΡΤ Γιώργο Συριόπουλο, στηλίτευσε τη χλιαρή αναφορά στο Κυπριακό από την Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου. Είναι ενδεικτικό ότι η Ρομπέρτα Μέτσολα στις 17/7/24, άλλαξε την τοποθέτησή της απέναντι στο θέμα και προέβη σε νέα, εκτεταμένη αναφορά στο Κυπριακό. Συγκεκριμένα, στη συνέντευξή της από το Στρασβούργο η Ζωή είπε: «Στεναχωρήθηκα γιατί η σημερινή αναφορά της κυρίας Μέτσολα ήταν πολύ μπερδεμένη με άλλα πράγματα, ενώ η Κύπρος είναι το μοναδικό Κράτος-Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκεται σε στρατιωτική Κατοχή, η οποία πρέπει να τελειώσει. Συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από το πραξικόπημα του 1974 και πρέπει το Ευρωκοινοβούλιο να εκπέμψει ένα ηχηρό μήνυμα: Φτάνει πια, ως εδώ, τέλος στην Κατοχή».
Η Πλεύση Ελευθερίας είναι εδώ, με δυνατή φωνή, για τους λαούς του κόσμου, που υφίστανται Εγκλήματα και καταπίεση και η Ζωή Κωνσταντοπούλου έχει αποδείξει ότι είναι έτοιμη και παρούσα για να κάνει ό,τι χρειάζεται προκειμένου η φωνή και των Κυπρίων να ακουστεί δυνατά και το δίκιο τους να αποκατασταθεί.