Παραλήρημα του Αττίλα-Ερντογάν από τα κατεχόμενα, νέα επίθεση σε Δένδια και πρόκληση σε Μητσοτάκη: «Ελπίζω να μην μας παρενοχλήσεις και εσύ» * Αμεση η ελληνική απάντηση

Παραλήρημα του Αττίλα-Ερντογάν από τα κατεχόμενα, νέα επίθεση σε Δένδια και πρόκληση σε Μητσοτάκη: «Ελπίζω να μην μας παρενοχλήσεις και εσύ» * Αμεση η ελληνική απάντηση

«Ο τουρκοκυπριακός “λαός” δεν υποκύπτει στις απειλές. Δεν είναι δυνατόν να αγνοήσουμε τους Τουρκοκύπριους», ανέφερε.

Μιλώντας πριν από την έναρξη της στρατιωτικής παρέλασης, ο πρόεδρος της Τουρκίας επέμεινε στη λύση των δύο κρατών στο Κυπριακό, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Δεν είναι δυνατόν να πλυθείς δύο φορές με το ίδιο νερό. Η αγνόηση της πραγματικότητας στο νησί δεν οδηγεί πουθενά. Πιστεύουμε ότι μια ομοσπονδιακή λύση δεν είναι δυνατή στην Κύπρο». Προσέθεσε δε ότι δεν ωφελεί σε κανέναν να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις από το σημείο που έμειναν στην Ελβετία.

«Αν θέλετε λύση, αναγνωρίστε τα κεκτημένα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Ελπίζω ότι θα δούμε την ημέρα που οι ηγέτες των εγγυητριών χωρών του νησιού θα επισκεφθούν μαζί και τα δύο κράτη. Προσωπικά εξέφρασα αυτή την ειλικρινή επιθυμία στον Έλληνα πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη, τον οποίο συνάντησα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον. Η ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας θα συμβάλει αναμφίβολα στη λύση του Κυπριακού» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Hellas Journal ο Τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε παράλληλα κατά του υπουργού Εθνικής ‘Αμυνας, Νίκου Δένδια, χαρακτηρίζοντας «παράλογες» τις δηλώσεις του κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο.

Ο Ερντογάν ανέφερε ότι «στα νότια του νησιού, υπάρχει μια προβληματική νοοτροπία δυστυχώς. που βλέπουν τον εαυτό τους ως τον μοναδικό κυρίαρχο του νησιού της Κύπρου».

Υποστήριξε προκλητικά ότι «είμαστε αντιμέτωποι με τέτοια αγριότητα που ο Ελληνοκύπριος ηγέτης παρευρίσκεται σε τελετές μνήμης για τους τρομοκράτες της ΕΟΚΑ. Όταν οι Τουρκοκύπριοι αδελφοί μας περνούν στο νότο, δέχονται επίθεση, συλλαμβάνονται και πυρπολούνται τζαμιά στο νότο».

Κατά τον Τούρκο Πρόεδρο οι Ε/κ ξεκαθαρισαν ότι δεν έχουν καμία πρόθεση να μοιραστούν την πολιτική δύναμη και την οικονομική ευημερία, συμπεριλαμβανομένων των φυσικών πόρων, με τους Τουρκοκύπριους.

Ο Ταγίπ Ερντογάν αντέδρασε και στις δηλώσεις Δένδια κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο, λέγοντας ότι ήταν παραπλανητικές, ενώ αναφέρθηκε και στον διάλογο που είχε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό στην Αμερική στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ.

«Συναντηθήκαμε με τον κ. Μητσοτάκη στο εξωτερικό και του είπα: στις 20 του μήνα θα είμαστε στη Βόρεια Κύπρο. Άκουσα ότι θα είστε και εσείς νότια. Φαντάζομαι δεν θα μας κοροϊδέψετε όπως ο Δένδιας από εκεί και μου είπε ότι δεν σκέφτηκε κάτι τέτοιο. Είπαμε ότι αν δεν σκέφτεστε κάτι τέτοιο, δεν υπάρχει πρόβλημα, συνέχισε τον δρόμο σου».

  • ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όταν ο Ερντογάν συναντήθηκε με τον κ. Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον ΔΕΝ είχαν γίνει οι δηλώσεις του κ. Δένδια.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην πηγή: Hellas Journal



Σχολιάστε εδώ