Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου λέει τα πράγματα με τ’ όνομα τους: Αδιανόητη η ομαλοποίηση ελληνοτουρκικών σχέσεων χωρίς τη Μεγαλόνησο, τόνισε ο κ. Γεώργιος

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου λέει τα πράγματα με τ’ όνομα τους: Αδιανόητη η ομαλοποίηση ελληνοτουρκικών σχέσεων χωρίς τη Μεγαλόνησο, τόνισε ο κ. Γεώργιος

Πηγή Hellas Journal


Μας είναι αδιανόητο ότι μπορούν να ομαλοποιηθούν οι σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η αιμάσσουσα Κύπρος, ανέφερε το Σάββατο ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος.

Από την πλευρά του, εκπροσωπώντας την Ελληνική Κυβέρνηση, ο Υφυπουργός Άμυνας της Ελλάδας Γιάννης Κεφαλογιάννης είπε ότι κοινός στόχος Ελλάδας και Κύπρου παραμένει πάντοτε μία δίκαιη και βιώσιμη λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Μιλούσαν μετά την τέλεση της επιμνημόσυνης δέησης για τους πεσόντες κατά την τουρκική εισβολή και υπέρ της απελευθερώσεως, της επιστροφής των προσφύγων και της ανευρέσεως των αγνοουμένων, στον Μητροπολιτικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα στην Κοκκινοτριμιθιά, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη και της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτας Δημητρίου.

Στην ομιλία του μετά το τέλος του μνημοσύνου, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είπε ότι η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί τη συμπλήρωση «50 ετών σκληρής κατοχής της μισής σχεδόν πατρίδας μας, 50 ετών συνεχούς προσπάθειας αφανισμούς των ελληνικών και χριστιανικών ηθών μας στην κατεχόμενη γη μας, 50 ετών βάρβαρου εποικισμού των κατεχομένων μας».

Προσέθεσε ότι η σημερινή παρουσία του Έλληνα Υφυπουργού Άμυνας, με όλους τους συμβολισμούς που μεταφέρει, επιτείνει τη συγκίνηση όλων, προσθέτοντας πως «οι πρόγονοί μας για αιώνες πολλούς, από τότε που έφτασαν στην Κύπρο, είχαν μόνιμα στραμμένες τις σκέψεις και ολόκληρο το είναι τους προς την Ελλάδα».

«Οι Έλληνες στην Κύπρο μετρούμε 35 αιώνες παραμονής. Τη γλώσσα, την εθνική αυτοσυνειδησία μας, τα ήθη και τα έθιμά μας τα κρατήσαμε με ποταμούς αιμάτων και ανείπωτες θυσίες. Η συνείδησή μας όμως ότι είμαστε τμήμα του έθνους μάς δίνει το δικαίωμα να θεωρούμε αυτονόητη την επιζήτηση ουσιαστικότερης βοήθειας από την Ελλάδα και έτσι δικαιολογούμε την εδώ παρουσία σας, ως απόδειξη ότι και εσείς νιώθετε αυτή την ανάγκη της συμπαράταξης στον αγώνα επιβίωσής μας στη γη των πατέρων μας», συμπλήρωσε σχετικά.

Είπε επίσης ότι η παρουσία του Έλληνα Υφυπουργού εκλαμβάνεται και ως άμεση απάντηση στις προκλήσεις της τουρκικής πλευράς στη σημερινή μαύρη επέτειο της εισβολής. «Όσο και αν είναι και δική μας επιθυμία η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, διερωτόμαστε αν μπορεί να επιτευχθεί μια τέτοια βελτίωση με την παρουσία σήμερα 50 πολεμικών πλοίων στην κατεχόμενη θάλασσά μας, τόσων πολεμικών αεροπλάνων στον αέρα μας και την επεκτατική ρητορική του Τούρκου Προέδρου στην κατεχόμενη γη μας», είπε.

«Δεν θα θέλαμε να πιστέψουμε ότι η οδός της βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων δεν περνά από την Κύπρο», τόνισε, προσθέτοντας ότι δεν είναι δυνατόν να απειλείται η Κύπρος από τον κίνδυνο του εκτουρκισμού και να μένει αδιάφορο το έθνος.

«Μας είναι αδιανόητο ότι μπορούν να ομαλοποιηθούν οι σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η αιμάσσουσα Κύπρος», σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος.

Διαβάστε τη συνέχεια στη πηγή: Hellas Journal
Φωτό: Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος στην επιμνημόσυνη δέηση για τους ήρωες της Κύπρου. Φωτογραφία ΚΥΠΕ


Σχολιάστε εδώ