Μ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ: Οι Έλληνες της Κύπρου αναμένουν τον Πρωθυπουργό της Μητέρας Πατρίδας με την ευχή να ακούσουν το μήνυμα του προς την Τουρκία: Η Μεγαλόνησος ΔΕΝ είναι μόνη της…

Μ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ: Οι Έλληνες της Κύπρου αναμένουν τον Πρωθυπουργό της Μητέρας Πατρίδας με την ευχή να ακούσουν το μήνυμα του προς την Τουρκία: Η Μεγαλόνησος ΔΕΝ είναι μόνη της…


Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ*
Άρθρο που δημοσιέυθηκε στο Hellas Journal


Ήχησαν και φέτος οι σειρήνες στην Κύπρο στις 5.30 το πρωί. Ανατριχιαστικός ήταν ο ήχος τους. Σαν κλάμα ακούστηκε; Σαν ύστατη έκκληση βοήθειας από την Μητέρα Πατρίδα; Σαν ηχηρή καταδίκη των Δυτικών που κλείνουν τα μάτια και τα αυτιά στην κατοχή της Κύπρου;

Δεν ξέρω. Θα σας γελάσω. Μάλλον ο φετινός ήχος ήταν λίγο απ’ όλα… “Έβγαλε” μεγάλο πόνο…

Τις προηγούμενες μέρες κατέφτασαν στην Κύπρο Έλληνες πολιτικοί, ανάμεσα τους και αρχηγοί κομμάτων. Σήμερα μας έρχεται και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Θα είναι η πρώτη επίσκεψη Έλληνα Πρωθυπουργού στην ιστορία, στην μαύρη επέτειο της άνανδρης τουρκικής εισβολής.

Τους ευχαριστούμε όλους που «κατέβηκαν» στη Μεγαλόνησο για να μας συμπαρασταθούν στις στιγμές απέραντου πένθους και οδύνης. Πενήντα χρόνια πριν, σαν σήμερα, οι Αττίλες με τη βοήθεια της Αμερικής και μετά την προδοσία της Χούντας των Αθηνών, έσπασαν τις πόρτες και εισέβαλαν στο νησί.

Το έχω υπογραμμίσει πολλές φορές, θα το επαναλάβω και σήμερα: Αν η κυπριακή Εθνική Φρουρά, αν τα λιοντάρια των Καταδρομών είχαν ελάχιστη βοήθεια, η Τουρκία θα είχε ηττηθεί.
ΔΕΝ θα είχε καμία επιτυχία η «ειρηνευτική επιχείρηση» της, όπως χαρακτηρίζει την άθλια πράξη της, να εισβάλει στην Κύπρο και σε ένα μήνα -λόγω της προδοσίας και μόνο- να καταλάβει το 40% των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Για την συντριπτική πλειοψηφία των Κυπρίων, η Ελλάδα είναι Μητέρα. Αυτή την αλήθεια μας έμαθαν οι παππούδες, οι γιαγιάδες και οι γονείς μας. Για την Ένωση με την Πατρίδα έπεσαν μαχόμενα τα παλικάρια της ΕΟΚΑ.

Όταν μεγαλώναμε στην Αναφωτία, το πανό στην Εκκλησία της Αγίας Φωτεινής έγραφε: Οι Αγωνιστές της Ελευθερίας νικούν ή πεθαίνουν. Μία φράση του Μιχαλάκη Παρίδη, του ήρωα μας, που τη φώναξε στους Άγγλους δολοφόνους του. Και όταν μιλούσε για την Ελευθερία αυτό εννοούσε. Την απελευθέρωση από τους αποικιοκράτες Εγγλέζους και την Ένωση με την Μητέρα Ελλάδα.

Οι προδότες της Χούντας των Αθηνών και οι συνεργάτες τους στην Κύπρο -η ηγετική ομάδα της ΕΟΚΑ Β’- αυτό το όραμα εκμεταλλεύθηκαν για να στήσουν τον εμφύλιο εναντίον του Αρχιεπισκόπου και Προέδρου Μακάριου. Χρησιμοποίησαν τον ξεμωραμένο Γεώργιο Γρίβα και τον έστειλαν στην Κύπρο για να κάνει τι; Για να πολεμήσει (τον Μακάριο) και να πετύχει την Ένωση. Φευ…

Είχαν τυφλωθεί πολλοί άνθρωποι από τον πόθο της Ένωσης. Και παρασύρθηκαν σε αυτό τον εμφύλιο που οδήγησε στην καταστροφή. Ξεχωρίζω την ηγετική ομάδα της ΕΟΚΑ Β’ από τους απλούς οπαδούς της. Οι αρχηγοί γνώριζαν. Μόλυναν τις ψυχές χιλιάδων νέων που πίστεψαν πως ο Γρίβας το …έσκασε δήθεν από τον Χολαργό και έφτασε με πλοιάριο για να πετύχει την Ένωση. Μας οδήγησε στη σημερινή κατάσταση της διχοτόμησης.

Για την ιστορία και μόνο το αναφέρω: Που έφτασε το πλοιάριο του Διγενή; Σε έδαφος των βρετανικών βάσεων!!! Σίγουρα δεν υπονοώ ότι τον βοήθησαν οι πρώην αποικιοκράτες. Αλλά αναφέρω το γεγονός, και ας μην διαμαρτύρονται οι οπαδοί του. Φέρει ακεραία την ευθύνη για τον εμφύλιο, αν και είχε πεθάνει πριν την τραγωδία του 1974.

Διάβασα με προσοχή τις δηλώσεις των πολιτικών από την Ελλάδα. Φράσεις κλισέ, χωρίς πάθος, μου θύμισαν ανθρώπους που έφτασαν στη Μεγαλόνησο για εκδρομή.

Αναμένω το βράδυ να μελετήσω τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού. Οι Έλληνες της Κύπρου τον αναμένουν μετά βαϊων και κλάδων. Είναι ο ηγέτης της Ελλάδας που αγαπούν. Θέλουν να ακούσουν ότι έρχεται για να σταθεί πραγματικά δίπλα στην Κύπρο. Το 80% των ανθρώπων είναι Έλληνες που προδόθηκαν από την Χούντα των Αθηνών και από τη Δύση. Μία Δύση που στέλνει δισεκατομμύρια στην Ουκρανία και πακτωλό πολεμικού υλικού για να αντισταθεί στην εισβολή της Ρωσίας.

Για την Κύπρο τι έστειλαν; Ένα τεράστιο μηδέν. Η Αμερική, που κόπτεται ότι είναι η Προστάτιδα της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας στον κόσμο, ενίσχυσε τους εισβολείς, και συνεχίζει να βοηθά μέχρι σήμερα τους κατακτητές μας. Ντροπή.
Αρνούμαστε να ξεχάσουμε τον βρώμικο ρόλο του Χένρι Κίσιγκερ, που τότε ήταν υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών. Μέχρι και σήμερα η Ουάσιγκτον αρνείται να χαρακτηρίσει την εισβολή των Τούρκων, …εισβολή. Δεν έχω ακούσει την επίσημη Αμερική να ομιλεί για κατοχή. Ξανά ντροπή.

Αγαπητέ Πρωθυπουργέ της Ελλάδας,

Οι πολίτες της Κύπρου περιμένουμε να ακούσουμε το λόγο σας, απόψε, από το Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας, το οποίο είχαν καταστρέψει οι ορδές της Χούντας για να δολοφονήσουν τον ξεροκέφαλο Μακάριο. Έχει και αυτός τις ευθύνες του. Νόμιζε ότι ήταν ηγέτης υπερδύναμης. Δρούσε και αντιδρούσε ως η Κύπρος να ήταν ο ομφαλός της γης.

Οι Έλληνες της Κύπρου χορτάσαμε από λόγια. Πενήντα χρόνια από την απέραντη τραγωδία μας, απαιτούμε πράξεις. Η κατοχική Τουρκία διατηρεί και συντηρεί την κατοχή με χιλιάδες στρατιώτες του Αττίλα. Δεν ζητούμε πόλεμο με τους Τούρκους φυσικά. Αλλά να ενισχυθεί η Κύπρος ώστε να μπορεί να διαπραγματευτεί με άλλο τρόπο. Οι οδυνηρές υποχωρήσεις έγιναν επειδή η Κύπρος είναι ένα ανίσχυρο κράτος.

Οι πολιτικοί της, αντί να ενισχύσουν την άμυνα της, έγιναν πρωταθλητές της διαφθοράς. Τα δισεκατομμύρια της διαφθοράς θα μπορούσαν να είχαν καταστήσει το νησί αστακό. Τώρα πια ότι και να πούμε παίρνει τα λόγια μας ο άνεμος.

Αλλά, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, είναι ο μόνος που μπορεί να αλλάξει το παιγνίδι. Οι λύσεις που προτείνονται από τους ξένους θα παραδώσουν την Κύπρο στη σφαίρα επιρροής της Τουρκίας. Αυτό, δεν πρέπει να το επιτρέψει ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος πρέπει να αλλάξει το απαράδεκτο «δόγμα» ότι η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται.
Οι αποφάσεις πρέπει να παίρνονται από την Λευκωσία και την Αθήνα. Και πρέπει να είναι στρατηγικές αποφάσεις που θα διασφαλίσουν το μέλλον του Ελληνισμού στο νησί, για πάντα, στους αιώνες των αιώνων.

Καλώς να μας έρθετε κύριε Πρωθυπουργέ της Ελλάδας. Εκτιμούμε βαθύτατα ότι σήμερα, την ημέρα της οδύνης, έρχεστε στη διχοτομημένη Λευκωσία για να απευθυνθείτε στον όπου γης Ελληνισμό. Δεν περιμένουμε να μιλήσετε με τη ξύλινη γλώσσα των διπλωματών. Δεν πρέπει.

Δώστε το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν κείται μακράν και ότι η Τουρκία πρέπει απόψε να καταλάβει πως η Κύπρος δεν είναι μόνη της…

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal
Πηγή: Hellas Journal
Φωτο: ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ – Κάποτε έγραψα: Θα ήθελα πολύ να ερχόταν το παρελθόν σήμερα. Για να του δώσω μια γροθιά. Έτσι, απλώς να βγάλω τον θυμό από μέσα μου. Θα ήθελα να συναντήσω το μέλλον. Για να το δωροδοκήσω να θάψει το παρελθόν. Πενήντα χρόνια είναι πολλά λένε… Για ποιούς όμως; Γι’ αυτούς που ήταν παιδιά και γέρασαν ή γι’ αυτούς που έθαψαν το “ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ”! Ένας αριθμός είναι το πενήντα που για κάποιους σημαίνει αιωνιότητα και για κάποιους τίποτα. Ένα είναι σίγουρο: πενήντα χρόνια είναι πάρα πολλά για να εξακολουθεί ένας λαός να κάνει το ίδιο λάθος. Ίσως λίγα εαν δεν έμαθε τίποτα…


Σχολιάστε εδώ