Βασίλης Κορκίδης: «Η κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα ενισχύοντας ευάλωτα νοικοκυριά και στηρίζοντας επιχειρήσεις»

Βασίλης Κορκίδης: «Η κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα ενισχύοντας ευάλωτα νοικοκυριά και στηρίζοντας επιχειρήσεις»

“Τρία μέτρα ως ανάχωμα στις αυξήσεις των λογαριασμών ρεύματος ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ειδικότερα, αποφασίσθηκε η έκτακτη επαναφορά τέλους στην ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο.  Ο φόρος αυτός θα επιβληθεί για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, ενώ το ακριβές ύψος θα ανακοινωθεί στις αρχές Αυγούστου. Επίσης, θα υπάρξει επιδότηση στους λογαριασμούς νοικοκυριών για τον Αύγουστο, ενώ θα ενσωματωθεί στη νέα ευρωπαϊκή οδηγία πρόσθετη πρόνοια για μηχανισμό παρέμβασης για στρεβλώσεις που μπορεί να έρχονται και επαναλαμβάνονται.” αναφέρει εκφράζοντας την αποψή του το ΕΒΕΠ και ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Βασίλης Κορκίδης.

Σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τα κυβερνητικά μέτρα που λαμβάνονται, αλλά και τις απαντήσεις για το ενεργειακό κόστος, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Βασίλης Κορκίδης τόνισε ότι: «Η ενέργεια αποτελεί ένα σημαντικό κόστος για τα νοικοκυριά και βεβαίως για τη λειτουργία των επιχειρήσεων. Τα έκτακτα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση βρίσκονται προς την σωστή κατεύθυνση, προκειμένου να περιορισθούν αισθητά οι επιπτώσεις που θα έχουν τα νοικοκυριά από τις μεγάλες διακυμάνσεις της τιμής του ρεύματος στα πράσινα και κίτρινα τιμολόγια με επιδότηση της κατανάλωσης έως 500 KWh.

Στις αρχές Αυγούστου αναμένεται να ανακοινωθεί το ακριβές ποσό των επιδοτήσεων στα κυμαινόμενα τιμολόγια καθώς και οι δικαιούχοι. Η κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίζει να λαμβάνει μέτρα, όταν το απαιτούν οι συνθήκες, ενισχύοντας κυρίως τα ευάλωτα νοικοκυριά. Δυστυχώς όμως, αντίστοιχα μέτρα επιδότησης στις επιχειρήσεις δεν μπορούν να δοθούν σε αυτή τη συγκυρία, καθώς για τον σκοπό αυτό θα χρειαζόταν έγκριση της Κομισιόν, αφού θα επρόκειτο για κρατική ενίσχυση με ότι αυτό συνεπάγεται.

Ωστόσο, με απόφαση του πρωθυπουργού θα απαλλάσσονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις από την υποχρέωση επιστροφής του ΕΤΜΕΑΡ, μέτρο που αφορά στις αναδρομικές εκκαθαρίσεις των ετών 2019-2023 και αναλογεί σε εκατοντάδες εκατ. ευρώ. Το “βραχυκύκλωμα” στα τιμολόγια ρεύματος δείχνει τις αδυναμίες της ενεργειακής τιμολογιακής πολιτικής, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις άλλες χώρες της ΕΕ.

Η ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης δημιουργεί στρεβλώσεις που για να αποκατασταθούν απαιτούν περισσότερα ευρωπαϊκά εργαλεία, λιγότερους όρους και καθόλου κερδοσκοπικούς μηχανισμούς. Το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί δεν προσφέρεται για πεδίο εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης, αλλά για κοινό μέτωπο αντιμετώπισης της κατάστασης, άμεσης διόρθωσης και οριστικής λύσης.»



Σχολιάστε εδώ