Ν. Παππάς: “Η ΤτΕ εκθέτει την κυβέρνηση, ζητώντας παρεμβάσεις για να σπάσουν τα ολιγοπώλια”

Ν. Παππάς: “Η ΤτΕ εκθέτει την κυβέρνηση, ζητώντας παρεμβάσεις για να σπάσουν τα ολιγοπώλια”

Η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας εκθέτει την κυβέρνηση Μητσοτάκη και την εμμονή της να μην παρεμβαίνει για την αναχαίτιση της ακρίβειας” δήλωσε οΝίκος Παππάς, κοινοβουλευτικος εκπροσώπος και τομεάρχης Οικονομικών, Οικονομίας και Ανάπτυξης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, για την έκθεση της ΤτΕ σε σχέση με την ακρίβεια.

“Οι πολίτες στη χώρα μας πληρώνουν κατά 10% ακριβότερα τα τυποποιημένα προϊόντα σε σχέση με τις χώρες της Ευρωζώνης.” τόνισε και πρόσθεσε:

“Η δε κυβέρνηση αρνείται να ενισχύσει τον ανταγωνισμό, επιμένοντας στο δόγμα Πισσαρίδη και στη συγκέντρωση της οικονομικής δραστηριότητας στα χέρια λίγων.

Πιο αναλυτικά και σύμφωνα με τα στοιχεία:

• Η Ελλάδα ήταν πέρυσι ακριβότερη κατά 10% σε σύγκριση με τον μ.ο. της Ευρωζώνης σε μια γκάμα 41 κατηγοριών επώνυμων τυποποιημένων προϊόντων.

• Στη χώρα μας πληρώσαμε ακριβότερα το γάλα μακράς διαρκείας (κατά 56%), τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τον αλεσμένο καφέ (+50%), το βούτυρο (+54%), τη μαργαρίνη (+60%), τον στιγμιαίο καφέ (+17%), τα δημητριακά (+15%), τα ανθρακούχα αναψυκτικά (+15%), τις χαρτοπετσέτες (+100%), κ.ά.

• Οι τιμές στα πιο ακριβά προϊόντα θα μπορούσαν να είναι κατά 28 ως 33% χαμηλότερες (σ.σ.: περιορίζοντας τη διαφορά των τιμών από την Ευρωζώνη από το 61% στο 31%, δηλαδή στο μισό), ενώ οι τιμές στα προϊόντα με μεγάλα μερίδια αγοράς θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 17% (σ.σ.: κατεβάζοντας το μέσο επίπεδο τιμών κάτω από τον μ.ό. της Ευρωζώνης).

• Με ποιον τρόπο θα μπορούσαν να μειωθούν οι τιμές; Με παρεμβάσεις που καταπολεμούν τα ολιγοπώλια και αυξάνουν τον ανταγωνισμό μεταξύ των παραγωγών, επιφέρουν αλλαγές στη δομή της αγοράς λιανικής και -σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα- οδηγούν σε αυξημένο καταναλωτικό αλφαβητισμό.

• Στις ανωτέρω μεταβλητές προστίθενται και ο ΦΠΑ, οι μισθοί, τα ενοίκια, κ.ά., που είχαν παρουσιαστεί σε προηγούμενη μελέτη της ΤτΕ ως παράγοντες που επηρεάζουν την τιμή των προϊόντων στο ράφι.

Η κυβέρνηση είναι πολλαπλά εκτεθειμένη.

Δεν είναι μόνο οι πολίτες που παρατηρούν μια στοχευμένη αδράνεια υπέρ των ισχυρών. Είναι πλέον και οι θεσμικοί φορείς.”



Σχολιάστε εδώ