Δ Καλαματιανός στη Βουλή:  «Η κυβέρνηση έχει ευθύνη για το σαρωτικό κύμα ακρίβειας

Δ Καλαματιανός στη Βουλή:  «Η κυβέρνηση έχει ευθύνη για το σαρωτικό κύμα ακρίβειας

«Η ελληνική κοινωνία εξακολουθεί να βιώνει ένα καταιγιστικό κύμα ακρίβειας που σαρώνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις», υπογράμμισε στην Ολομέλεια της Βουλής ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύσης Καλαματιανός.

Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε, «η πρόσφατη έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος είναι αποκαλυπτική. Δυστυχώς παραμένουμε μία από τις ακριβότερες χώρες της Ευρωζώνης στα τυποποιημένα προϊόντα των σούπερ μάρκετ. Μέχρι, λοιπόν, και η Τράπεζα της Ελλάδος έχει διαπιστώσει ότι υπάρχουν στρεβλώσεις στην ελληνική αγορά, ότι υπάρχουν ολιγοπώλια,  μονοπώλια και καρτέλ. Η κυβέρνηση αρνείται να τα δει όλα αυτά και επικαλείται συνεχώς ότι είναι εξωγενείς οι λόγοι που οδηγούν σε αυτό το τεράστιο κύμα ακρίβειας.»

Παράλληλα, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημείωσε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν κάνει τίποτα για να περιορίσει την αισχροκέρδεια και την απληστία.

«Εξακολουθεί να αδιαφορεί, “βαπτίζοντας” το φαινόμενο ως εισαγόμενο. Η κυβέρνηση σταθερά διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και αποποιείται τις ευθύνες που αποδεδειγμένα έχει. Στην αγορά του ηλεκτρικού ρεύματος παρακολουθούμε ένα ράλι ανόδου των τιμών και καθημερινά το ένα ρεκόρ διαδέχεται το άλλο. Οι τιμές ανταγωνίζονται στα ίσα αυτές της χειρότερης ενεργειακής κρίσης στην πρόσφατη ιστορία της Ε.Ε. Και παρ’ όλο που εδώ και εβδομάδες ήταν γνωστό ότι οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας θα ανέβαιναν, η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα. Σε ό,τι αφορά δε, τα πρόσφατα μέτρα που ανακοίνωσε, είναι “ασπιρίνες” και δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα στην ουσία του. Δυστυχώς, βρίσκεται συνεχώς πίσω από τις εξελίξεις και αναγγέλλει αυτά τα μέτρα που είναι ανεπαρκή και αναποτελεσματικά.»

Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση για εμπαιγμό, σχετικά με τη δήθεν φορολόγηση των υπερκερδών των παρόχων ενέργειας.

«Βάζετε έκτακτο τέλος για δύο μήνες στα υπερκέρδη των παραγωγών ενέργειας, προκειμένου να δοθεί επιδότηση του ρεύματος τον Αύγουστο. Γιατί μόνο για δύο μήνες; Τόσο μεγάλο διάστημα που υπάρχουν τα υπερκέρδη στους παρόχους-παραγωγούς ενέργειας, δεν έχει γίνει κάποια φορολόγηση. Σχετικά με την επιδότηση, ουσιαστικά αυτή “παίρνει” τα χρήματα από τη μια τσέπη των παρόχων ενέργειας και τα βάζει στην άλλη. Φορολογούνται δηλαδή τα υπερκέρδη, δίνονται ως επιδότηση και αυτά καταλήγουν ξανά στην τσέπη των παρόχων ενέργειας. Το ζήτημα είναι να υπάρξει παρέμβαση και έλεγχος με πλαφόν στην τιμή, με πλαφόν στα κέρδη των παρόχων. Να γίνει πρώτα αυτό και μετά να συζητήσουμε για επιδοτήσεις και ό,τι άλλο, για τους καταναλωτές που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν.»

Επιπλέον, τόνισε ότι αποτελεί παράδοξο το γεγονός ότι «ενώ τα βουνά και οι πεδιάδες μας έχουν γεμίσει ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά, η τιμή στο ρεύμα δεν πέφτει. Μάλιστα, ο Πρωθυπουργός εγκαινίασε ένα τεράστιο φωτοβολταϊκό κέντρο, υποσχόμενος ότι με τις Α.Π.Ε. θα υπάρχει καλύτερη τιμή στο ρεύμα. Και βλέπουμε ότι αυτή διαμορφώνεται στο 100% από το χρηματιστήριο ενέργειας, ενώ με κυβερνητική απόφαση  αυξήθηκε η εξάρτηση της χώρας από το φυσικό αέριο.»



Σχολιάστε εδώ