Πάνε να… σβήσουν από τον χάρτη τα Μέθανα

Πάνε να… σβήσουν από τον χάρτη τα Μέθανα

–Σε απαράδεκτο και πρωτοφανή αποκλεισμό έχουν καταδικάσει τη μαγευτική λουτρόπολη κυβέρνηση και εταιρείες


Γράφει ο
Νίκος Παρασκευάς


Αγανακτισμένοι, προβληματισμένοι και ανήσυχοι είναι οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες, οι φορείς, οι επαγγελματίες και οι κάτοικοι της γραφικής λουτρόπολης των Μεθάνων μετά την προκλητική στάση των εφοπλιστών και της Πολιτείας, που άφησαν ολόκληρη την περιοχή χωρίς ακτοπλοϊκή συγκοινωνία όλο τον χειμώνα, ενώ και το μόνο πλοίο που δρομολογήθηκε για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος χάλασε και δεν μπόρεσε να πάει ο κόσμος.

Την τραγωδία που βίωσε η περιοχή αποτύπωσε ανάγλυφα ο δήμαρχος Μεθάνων Αναστάσιος Μούγιος, ο οποίος, μιλώντας στο Δημοτικό Ραδιόφωνο του Πειραιά, τόνισε ότι το χτύπημα που υπέστη η οικονομία, η ιστορία και η φήμη της λουτρόπολης ήταν καίριο, διότι του Αγίου Πνεύματος η πόλη γιορτάζει και είχαν ετοιμαστεί πολλές θρησκευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενώ την ίδια μέρα γίνονται οι εκδηλώσεις για την Πρώτη Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας, γεγονός που προκαλεί τεράστιο ενδιαφέρον σε έλληνες και ξένους τουρίστες.

Όλοι οι επαγγελματίες της περιοχής, ξενοδόχοι, καταστηματάρχες κ.λπ., είχαν προετοιμαστεί για ένα… γεμάτο τριήμερο, κατά τη διάρκεια του οποίου η πόλη θα… βούλιαζε, όπως όλα τα γύρω νησιά, Αίγινα, Αγκίστρι, κ.λπ., αλλά τελικά έμειναν με… άδεια χέρια γιατί όσοι είχαν προγραμματίσει να πάνε δεν τα κατάφεραν αφού δεν είχε πλοίο και μέσω Κορίνθου η πρόσβαση είναι δύσκολη για όσους δεν γνωρίζουν τους δρόμους. Έτσι, πήγε χαμένο ένα τριήμερο που όλοι στα Μέθανα περίμεναν πώς και πώς για να ξεκινήσουν με… το δεξί τη σεζόν. Βέβαια, και το προηγούμενο τριήμερο χαμένο πήγε, καθώς πάλι, εντελώς συμπτωματικά, είχε χαλάσει το πλοίο.

Μοιραία, ο κόσμος αγανάκτησε και βγήκε στα κάγκελα, μοιραία, όλοι τα έβαλαν με την κοινοπραξία που διαχειρίζεται τα πλοία του Σαρωνικού, η οποία έχει πέντε – έξι βαπόρια σε όλα τα νησιά, αλλά εκείνες τις επίμαχες μέρες δεν έβαλε ένα από εκείνα που κάνουν το δρομολόγιο Πειραιάς – Αγκίστρι να ταξιδέψει 20 λεπτά παραπάνω και να πάει μέχρι τα Μέθανα, ώστε να μη μείνει χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση με τον Πειραιά η περιοχή το τριήμερο.

Όπως δήλωσε, εξάλλου, στον ίδιο σταθμό ο αντιδήμαρχος κ. Παντελίδης, από την Πέμπτη 20 Ιουνίου η εταιρεία είχε ενημερώσει ότι τα Μέθανα δεν θα έχουν βαπόρι το τριήμερο και παρ’ όλες τις εκκλήσεις για να δρομολογήσουν ένα από τα υπόλοιπα που έχουν δεν έγινε τίποτα. Οι εντυπωσιακές όντως εκδηλώσεις φυσικά έγιναν, αλλά πολλοί που θα ήθελαν να τις παρακολουθήσουν δεν τα κατάφεραν, πολλά δωμάτια στα ξενοδοχεία, που τα είχαν κλείσει από νωρίς, τελικά έμειναν άδεια και μία ακόμα προσπάθεια διαφήμισης των Μεθάνων, που κυριολεκτικά αξίζουν μια καλύτερη μοίρα, γιατί είναι ένα κόσμημα στον Σαρωνικό, πήγε στον… βρόντο.

Μετά από αυτό, ο δήμαρχος, οι φορείς, οι βουλευτές της περιφέρειας θα κάνουν κοινή παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Ναυτιλίας και θα πάρουν μέρος σε ειδική σύσκεψη που θα γίνει για το θέμα. Σε αυτήν θα απαιτήσουν να υπάρχει μόνιμη δρομολόγηση πλοίου από τον Πειραιά χειμώνα και καλοκαίρι και εν ανάγκη, αν χρειαστεί, να επιδοτηθεί η γραμμή.

Ο δήμαρχος κ. Μούγιος υπογράμμισε ότι όλοι στα Μέθανα, από τη Δημοτική Αρχή μέχρι τον τελευταίο δημότη, αγωνίζονται, προσπαθούν, κάνουν τα πάντα επί σειρά ετών για να μπει η περιοχή στον τουριστικό χάρτη, να αναδειχθούν ο φυσικός πλούτος, η ιστορία, η κουλτούρα και η φιλοξενία που τη χαρακτηρίζουν. Όλη αυτή η προσπάθεια δεν είναι δυνατόν να πηγαίνει στράφι επειδή κάποιοι βάζουν πάνω απ’ όλα το κέρδος και το κράτος, που έχει την ευθύνη να διασφαλίζει την ισότητα και τη δικαιοσύνη, να παρακολουθεί με απάθεια, χωρίς να παρεμβαίνει.

Τα Μέθανα είναι η κορωνίδα του Σαρωνικού και όχι η… πίσω αυλή, όπως θέλουν κάποιοι. Μπορεί να θέλουν να τα… σβήσουν από τον τουριστικό χάρτη, αλλά δεν θα τα καταφέρουν. Είναι τέτοια η ποιότητά τους, ο δυναμισμός των κατοίκων τους, η ιστορική τους διαδρομή, η φυσική τους προίκα, που θα υπερισχύουν.

Δεν είναι δυνατόν να έχουν γίνει επενδύσεις τεράστιων ποσών για την αξιοποίηση, την ανάδειξη και τον εκσυγχρονισμό της περιοχής από ιδιώτες που ξέρουν να εκτιμούν και να διακρίνουν πού υπάρχει ενδιαφέρον αλλά και από τους ντόπιους επιχειρηματίες και όλα αυτά να απειλούνται από ένα πλοίο που υπάρχει στα χαρτιά και όταν χρειάζεται δεν υπάρχει. Είναι αδιανόητο τα Μέθανα, που ήταν προορισμός για τους πολλούς τη δεκαετία του ’70 και του ’80, με συχνή και αξιόπιστη σύνδεση με τον Πειραιά, σήμερα, 50 χρόνια μετά, να έχουν μείνει στη σκιά και να μην έχουν ούτε ένα πλοίο για να τα συνδέουν με το μεγάλο λιμάνι.

«Μας στέρησαν τα δημόσια λουτρά, που ήταν παραδοσιακός πόλος έλξης για τον ημεδαπό τουρισμό, μας στέρησαν την ακτοπλοϊκή σύνδεση με τον Πειραιά, μας φορτώνουν ιχθυοκαλλιέργειες, κάνουν οτιδήποτε για να υποβαθμίσουν την πόλη μας, την περιοχή μας. Το πλοίο που δεν έρχεται είναι η… κορυφή του παγόβουνου. Το κερασάκι στην τούρτα. Εμείς, όμως, δεν θα τα παρατήσουμε. Θα διεκδικήσουμε ό,τι μας ανήκει, θα ξαναφέρουμε τα Μέθανα εκεί που πρέπει, εκεί που τους αξίζει. Τα Μέθανα θα βρουν τον δρόμο τους, η ανάπτυξη θα τα συναντήσει, θα βρουν τη θέση τους στον τουριστικό χάρτη και στις καρδιές των ελλήνων και των ξένων επισκεπτών», επισήμανε ο δήμαρχος.

Με βάση τα παραπάνω, τις επισημάνσεις του δημάρχου και του αντιδημάρχου, τα γεγονότα που βίωσαν οι κάτοικοι, τη διάθεση που εκδηλώνουν όλοι να αγωνιστούν, να ματώσουν για τα Μέθανα, είναι φανερό πως πλέον το σκηνικό θα αλλάξει για τη γραφική λουτρόπολη. Το μέλλον δεν μπορεί να της το στερήσει κανένας. Όπως και την ακτοπλοϊκή της σύνδεση με τον Πειραιά. Οι δικαιολογίες ότι δεν πάει βαπόρι γιατί δεν είναι πολύς ο κόσμος δεν πείθουν κανέναν. Όταν δεν υπάρχει βαπόρι, ποιος θα πάει; Όταν δεν υπάρχει πλοίο τον χειμώνα, ποιος θα προγραμματίσει ταξίδι για το Πάσχα, για τα τριήμερα, για το καλοκαίρι; Τον κόσμο τον φέρνουν τα βαπόρια, λέει η λαϊκή ρήση. Αν δεν υπάρχουν βαπόρια, ποιος θα τον φέρει;

Ας γίνει από εκεί, λοιπόν, η αρχή. Ας διασφαλιστεί η συνεχής και η απρόσκοπτη σύνδεση με τον Πειραιά και τα υπόλοιπα θα έρθουν. Όταν υπάρχει κόσμος, υπάρχει και ενδιαφέρον. Υ­πάρχει κινητικότητα, μέλλον. Γι’ αυτό όλοι στα Μέθανα επιμένουν για το πλοίο και αγανακτούν όταν δεν το βλέπουν. Ποιος μπορεί να τους πει ότι δεν έχουν δίκιο;

Εμείς θα παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις και για καθετί καινούργιο θα σας ενημερώνουμε.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Φωτο: methana.gr


Σχολιάστε εδώ