Πάνε να κάνουν πάλι… βόθρο τον Σαρωνικό

Πάνε να κάνουν πάλι… βόθρο τον Σαρωνικό

•  Προεδρικό Διάταγμα που προωθεί η κυβέρνηση προβλέπει την αύξηση κατά 25 φορές των περιοχών όπου θα αναπτύσσονται υδατοκαλλιέργειες

• Στα κάγκελα ο κόσμος και οι τοπικοί φορείς, αλλά ποιος τους ακούει…


Γράφει ο
Νίκος Παρασκευάς


Τη στιγμή που ο Σαρωνικός, μετά από 50 και πλέον χρόνια απαξίωσης και ταλαιπωρίας, κατάφερε και ξαναβρήκε την κανονικότητά του, καθάρισαν τα νερά και οι ακτές και τα νησιά είναι γεμάτα κόσμο, αφού πλέον υπάρχει ποιότητα στη θάλασσα, αναβάθμιση στο περιβάλλον και επαναφορά στις παλιές προδιαγραφές, η κυβέρνηση σχεδιάζει να τον οδηγήσει ξανά στην αφάνεια και στη μόλυνση με το Προεδρικό Διάταγμα που έχει ετοιμάσει.

Και αυτό διότι το εν λόγω ΠΔ προβλέπει την αλόγιστη επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών, ακόμα και 25 φορές πάνω από το σημερινό επίπεδο, δηλαδή θα μετατρέπει τον κόλπο σε ένα απέραντο ιχθυοτροφείο.

Μάλιστα, θα δίνεται η δυνατότητα στις μονάδες ιχθυοκαλλιεργειών να φτάνουν μέχρι τις παραλίες, λες κι έχουν βαλθεί εκεί στην κυβέρνηση να διώξουν τον κόσμο από τα νησιά, αφού, αν τους περιορίσουν τις παραλίες, ο κόσμος θα φύγει. Θα είναι, δηλαδή, σαν να τους κόβουν το οξυγόνο.

Η εξέλιξη αυτή έχει ξεσηκώσει τον κόσμο, τις τοπικές αρχές και φυσικά τους δημάρχους, καθώς, αν χαθούν κάποιες παραλίες, αν χαλάσει πάλι η ισορροπία της θάλασσας, οι περιοχές που είναι λιγότερο προβεβλημένες θα δεχθούν καίριο πλήγμα, και, εκεί που αγωνίζονται να σηκώσουν κεφάλι, θα βυθιστούν στην αφάνεια και στην κρίση χωρίς να φταίνε.

Δεν πάνε πολλά χρόνια από τότε που ο Σαρωνικός έγινε πάλι καθαρή θάλασσα, επανήλθε η θαλάσσια πανίδα, ξαναβγήκαν φύκια και ποικιλίες μυδιών, που είχαν εξαφανισθεί εδώ και χρόνια λόγω τις μόλυνσης, και πάνε να τον καταστρέψουν και πάλι; Είδαμε φώκιες στο Φάληρο, θαλάσσιες χελώνες στη Σαλαμίνα και στην Αίγινα, η φύση επανήλθε χάρη στον βιολογικό καθαρισμό της Ψυττάλειας και θέλουμε να ξαναγυρίσουμε στην εποχή που ο Σαρωνικός ήταν… νεκρά θάλασσα, όταν δεν πλησίαζε κανένας τη Σαλαμίνα και τις ακτές του Πειραιά; Δεν λέμε ότι με 20 ή 30 μονάδες υδατοκαλλιεργειών θα… χαλάσει ο κόσμος ή θα ανατραπεί το οικοσύστημα, αλλά με 750 μονάδες, ναι, μπορούν να ανατραπούν τα πάντα. Και ειδικά όταν όλες θα είναι συγκεντρωμένες στη Σαλαμίνα και στα Μέθανα.

Το χειρότερο όμως είναι ότι το ΠΔ προσδιορίζει τα σημεία φιλοξενίας υδατοκαλλιεργειών σε περιοχές που βρίσκονται στις παραλίες όλων των νησιών του Σαρωνικού, που έχουν λάτρεις σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι έρχονται κάθε χρόνο για να τις χαρούν. Αν τα παραδώσουμε αυτά στους υδατοκαλλιεργητές, γιατί να ξανάρθει όλος αυτός ο κόσμος; Και κάτι ακόμα: Από την καταστροφή αυτή τα νησιά που είναι διεθνείς προορισμοί ή συγκεντρώνουν πολύ κόσμο παραδοσιακά, όπως η Ύδρα, οι Σπέτσες, ο Πόρος και η Αίγινα, δεν θα πληγούν ιδιαίτερα. Εκείνα που θα… ρημάξουν είναι η Σαλαμίνα και τα Μέθανα, που δεν είναι βέβαια νησί αλλά ακτή του Σαρωνικού, με πολλούς μαγευτικούς κολπίσκους σαν φιόρδ.

Οι περιοχές αυτές θα… πληρώσουν τη νύφη, και το γνωρίζουν πολύ καλά εκείνοι που συνέταξαν το ΠΔ, σε σημείο που οι κάτοικοι θεωρούν ότι το κράτος θέλει να τους… εξοντώσει. Γιατί τα Μέθανα, μετά το κλείσιμο των ιαματικών λουτρών, την έλλειψη συγκοινωνίας και την περιθωριοποίηση, στην οποία τα έχουν καταδικάσει οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, δεν μπορούν να αντέξουν άλλο πλήγμα, ενώ η Σαλαμίνα, που είναι ο… παράδεισος των φτωχών, αφού εκεί βρίσκουν αποκούμπι οι κάτοικοι των υποβαθμισμένων περιοχών της Δυτικής Αττικής, της Νίκαιας, του Κερατσινίου, της Δραπετσώνας και των Καμινίων, θα γίνει… κόλαση και όλοι αυτοί που βρίσκουν ανάσες στις παραλίες της θα… βράζουν στο ζουμί τους, αφού δεν θα έχουν πού να πάνε…

Εδώ, όμως, έχουμε και μία αντίφαση από πλευράς κράτους. Από τη μία βάζει drones για να ελέγχουν μήπως οι επιχειρηματίες που έχουν τις ξαπλώστρες στις παραλίες καταλαμβάνουν και χώρο που ανήκει σε όλους, δηλαδή προστατεύει τον χώρο που είναι ελεύθερος για τον κόσμο, και από την άλλη καταργεί ολόκληρες παραλίες, τις οποίες επισκέπτεται ελεύθερα ο κόσμος, για να τις κάνει ιχθυοκαλλιέργειες. Υπάρχει καμιά λογική σε αυτό; Δεν νομίζουμε…

Και αφού θέλει το κράτος να ενισχύσει τον τομέα των υδατοκαλλιεργειών, γιατί επικεντρώνει την ανάπτυξή τους στον Σαρωνικό και δεν δημιουργεί παρόμοιους χώρους και σε άλλα νησιά; Τόσα νησιά, τόσες ακτές έχει η Ελλάδα, μόνο στο Σαρωνικό θα πρέπει να γίνουν υδατοκαλλιέργειες; Επιπλέον, στον Σαρωνικό υπάρχει και ένα πλήθος ακατοίκητων νησίδων, όπως η Δοκός, τα Τσελεβίνια, η Πλατειά, ο Άγιος Γεώργιος, που ήδη χρησιμοποιείται κατά κόρον για παραγωγή ρεύματος από ανεμογεννήτριες κ.λπ. Γιατί δεν γεμίζουν τα νησάκια αυτά με υδατοκαλλιέργειες, ώστε να ελαφρυνθούν τα κατοικημένα νησιά; Μήπως επειδή στα ακατοίκητα νησιά είναι μεγαλύτερο το κόστος συντήρησης και λειτουργίας των μονάδων; Είναι δυνατόν, όμως, ένα ολόκληρο κράτος να… θυσιάζει τους πολίτες του για να ικανοποιηθούν τα συμφέροντα κάποιων επιχειρηματιών;

Να τονίσουμε ότι κατά τη διαδικασία της διαβούλευσης τα δημοτικά συμβούλια όλων των Δήμων του Σαρωνικού αλλά και η Περιφέρεια Αττικής έχουν εκφράσει κατηγορηματικά την αντίθεσή τους στο ΠΔ και έχουν απαιτήσει να μην προχωρήσει τίποτα, αν δεν συμφωνήσουν. Ωστόσο, το υπουργείο προχώρησε στο ΠΔ χωρίς να λογαριάζει τις αντιδράσεις. Τα ερωτήματα εν προκειμένω είναι: Για ποιον λόγο γίνεται διαβούλευση, αν δεν εισακούγεται η άποψη των ενδιαφερομένων; Αφού το κράτος στο τέλος θα κάνει το δικό του, τι τη θέλει τη διαβούλευση; Ποιον σκοπό εξυπηρετεί η όλη διαδικασία, όταν δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν οι παρατηρήσεις των διαβουλευομένων; Ποιος κοροϊδεύει ποιον τελικά σε αυτήν τη χώρα;

Πάντως, οι κάτοικοι των νησιών και των περιοχών του Σαρωνικού δεν θα αφήσουν τις παραλίες τους στα… νύχια των υδατοκαλλιεργητών. Με κάθε τρόπο θα εμποδίσουν την επέκταση των μονάδων και τη δημιουργία καινούργιων. Θα καταργήσουν στην πράξη το ΠΔ που πάει να καταστρέψει τους τόπους τους και θα δώσουν σε κάθε κυβερνητικό παράγοντα ή επιχειρηματία να καταλάβει τι σημαίνει Σαρωνικός.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ