«Μαϊμού» ψηφοφόρους φοβούνται στο ΠΑΣΟΚ

«Μαϊμού» ψηφοφόρους φοβούνται στο ΠΑΣΟΚ

–Βαλτούς από πολιτικά και οικονομικά κέντρα

Θολό παραμένει το τοπίο στο ΠΑΣΟΚ εν όψει των εκλογών για την ανάδειξη νέ­ου προέδρου, που θα πραγματοποιηθούν στις αρχές Οκτωβρίου (6 και 13). 8 είναι μέχρι αυτήν τη στιγμή οι υποψήφιοι,με την ανακοίνωση της υποψηφιότητα, της Άννας Διαμαντοπούλου.

Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και οι οκτώ θα βρεθούν στη γραμμή της αφετηρίας. Ένας, δύο ή και περισσότεροι ενδεχομένως να αποσυρθούν το επόμενο διάστημα, αφού προηγουμένως θα έχουν «διαπραγματευτεί» τη στήριξή τους με ένα από τα λεγόμενα φαβορί. Κάτι που μπορεί να αλλάξει σε μεγάλο βαθμό τα δεδομένα και να ανατρέψει τις ισορροπίες.

Με βάση τα ευρήματα των μέχρι τώρα δημοσκοπήσεων, στη μάχη για την προεδρία υπάρχουν δύο φαβορί (Ν. Ανδρουλάκης – Χ. Δούκας) και ένα αουτσάιντερ (Π. Γερουλάνος). Χωρίς να μπορεί κανείς να αποκλείσει εκπλήξεις και ανατροπές στην πορεία προς τις κάλπες. Ο ρόλος των άλλων υποψηφίων θα είναι καθοριστικός στον δεύτερο γύρο, καθώς με επτά και οκτώ υποψήφιους είναι προφανές ότι λευκός καπνός δεν πρόκειται να βγει από την πρώτη Κυριακή.

Πάντως, οι περισσότεροι εξ αυτών, αν όχι όλοι, έχουν ζητήσει αλλαγή ηγεσίας, κατά συνέπεια είναι περίπου αναμενόμενη η στάση που θα τηρήσουν στον δεύτερο γύρο. Ως εκ τούτου, ο Ν. Ανδρουλάκης, αν θέλει να έχει τύχη, θα πρέπει στον πρώτο γύρο να εξασφαλίσει μια μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο, να δημιουργήσει κλίμα νίκης που δύσκολα θα μπορεί να ανατραπεί.

Υπάρχει, ωστόσο, και ένας αστάθμητος παράγοντας, που δεν μπορούν ούτε οι έρευνες να τον προσμετρήσουν: Το εκλογικό σώμα. Δεδομένου ότι η ανάδειξη του νέου προέδρου θα γίνει από τη βάση, άρα καθένας μπορεί να πάρει μέρος, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ούτε καν να προβλέψει πόσοι και ποιοι θα είναι εκείνοι που θα προσέλθουν στις κάλπες τις δύο Κυριακές του Οκτωβρίου. Στις εσωκομματικές του 2021, όπου είχε επικρατήσει ο Ν. Ανδρουλάκης, είχαν ψηφίσει περί τους 270.000 πολίτες.

Στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι αυτήν τη φορά θα είναι περισσότεροι και αυτό διότι και η εκλογή είναι πιο κρίσιμη και το ΠΑΣΟΚ είναι σε καλύτερη μοίρα, πολιτικά αλλά και δημοσκοπικά. Ο… κίνδυνος που υπάρχει είναι στις εκλογές να πάρουν μέρος πολίτες που δεν έχουν καμία σχέση με το Κίνημα, για να στηρίξουν συγκεκριμένο υποψήφιο ή υποψηφίους, έχοντας πάρει γραμμή από πολιτικά, οικονομικά ή άλλα κέντρα. Τρόπος να αποτρέψουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν υπάρχει, άλλωστε το ίδιο συνέβη στις εσωκομματικές του ΣΥΡΙΖΑ, όπου άσχετοι ιδεολογικά και πολιτικά με το κόμμα πήγαν και ψήφισαν τον Στ. Κασσελάκη, ανατρέποντας πλήρως τα δεδομένα.

Στο μεταξύ, αντικείμενο συζήτησης αποτελεί η πρόταση του Χ. Δούκα για δύο τηλεοπτικά ντιμπέιτ, ωστόσο ο μεγάλος αριθμός υποψηφίων καθιστά το ενδεχόμενο αυτό από εξαιρετικά δύσκολο έως απίθανο.

Να σημειώσουμε πως η κ. Διαμαντοπούλου τόνισε, αφήνοντας αιχμές, “όταν αντιλαμβάνεσαι το ΠΑΣΟΚ ως ένα συμπλήρωμα, τότε θα πρέπει να αποφασίσεις αν θα πας αριστερά ή δεξιά.” είπε.

“Εγώ δεν κατεβαίνω υποψήφια για να δω το ΠΑΣΟΚ ως ένα συμπλήρωμα. Ρωτούν πολλοί ποιος είναι ο στόχος μου; Στόχος μου είναι ένα Μεγάλο και Κυβερνών ΠΑΣΟΚ.” συμπλήρωσε.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ