Τι παιχνίδια πάνε να παίξουν με την Αναργύρειο Σχολή Σπετσών;

Τι παιχνίδια πάνε να παίξουν με την Αναργύρειο Σχολή Σπετσών;

–Στο νέο ΔΣ δεν περιελήφθη κανένας απόφοιτος, σε αντίθεση με ό,τι γινόταν μέχρι σήμερα


Γράφει ο
Νίκος Παρασκευάς


Περίεργα πράγματα γίνονται με την ιστορική Αναργύρειο Σχολή Σπετσών, η οποία εδώ και χρόνια έχει πάψει να λειτουργεί ως σχολή, αλλά εξακολουθεί να επιβλέπεται διοικητικά από το υπουργείο Παιδείας.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στο νέο εννεαμελές διοικητικό συμβούλιο του ιδρύματος, που διοικεί εκτός από τη σχολή και τα άλλα ακίνητα που άφησε κληρονομιά ο μεγάλος ευεργέτης Σωτήρης Ανάργυρος, συμπεριλαμβανομένου και του διεθνούς φήμης πεντάστερου ξενοδοχείου «Ποσειδώνιον», δεν περιλαμβάνεται κανένας απόφοιτος της σχολής, παρόλο που από τον σύλλογο αποφοίτων είχαν προταθεί τέσσερα άτομα εγνωσμένου κύρους και αδιαμφισβήτητης εντιμότητας και αξίας…

Παραδοσιακά, το υπουργείο Παιδείας, εδώ και δεκαετίες, καλούσε τον σύλλογο αποφοίτων της σχολής να υποδείξει κάποια μέλη του για να τα διορίσει στο ΔΣ του ιδρύματος. Υπήρχαν φορές που τα τέσσερα από τα εννιά μέλη του ΔΣ ήταν απόφοιτοι της σχολής, και αυτό γινόταν επειδή οι απόφοιτοι γνώριζαν πολ­λά πράγματα, σεβόντουσαν και αγαπούσαν το ίδρυμα και δεν θα επέτρεπαν ποτέ να γίνουν παρανομίες και… αρπαχτές, μιας και η περιουσία του είναι τεράστια. Ήταν, δηλαδή, η εγγύηση που διασφάλιζε τη χρηστή διαχείριση της περιουσίας του δωρητή.

Φέτος, όμως, για πρώτη φορά, ενώ το υπουργείο ζήτησε κατάλογο με αποφοίτους για να βάλει στο ΔΣ, τελικά δεν έβαλε κανέναν!

Μπήκαν απόφοιτοι από άλλα κολέγια, απόφοιτοι πανεπιστημίων του εξωτερικού, αλλά από την Κοργιαλένειο, από το σχολείο, δηλαδή, του ιδρύματος, από τα σπλάχνα του, δεν μπήκε κανένας. Σίγουρα πρόκειται για στοχευμένη ενέργεια, η οποία κάπου αποσκοπεί, και αυτό θα φανεί σύντομα. Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον. Κάτι ψιθυρίζεται στις Σπέτσες, κάτι λέγεται, κάποια υπονοούμενα πλανώνται στον αέρα, αλλά δεν αναφέρουμε προς το παρόν τίποτα, γιατί δεν υπάρχει τίποτα. Και ειλικρινά ευχόμαστε να μην υπάρξει.

Ωστόσο, παρακολουθούμε την υπόθεση και θα αναφέρουμε εκτενώς ό,τι προκύψει, αν φυσικά προκύψει… Η εμφανής, όμως, πρόθεση του κράτους να αποκόψει τον ομφάλιο λώρο του ιδρύματος με τη σχολή έχει προβληματίσει την τοπική κοινωνία και έχει προκαλέσει πολλές απορίες και ερωτηματικά. Γιατί τα μέλη του νέου ΔΣ δείχνουν με κάθε τρόπο την απέχθειά τους προς τον Σωτήρη Ανάργυρο και προς καθετί που αναφέρεται σε αυτόν, όπως τον σύλλογο αποφοίτων, που όλες τις δράσεις του τις ξεκινά με αφιερώματα και αναφορές στη μνήμη του.

Επανειλημμένα, οι απόφοιτοι έ­χουν ζητήσει επαφή με το νέο ΔΣ για ανταλλαγή απόψεων, αλλά τους α­γνοούν επιδεικτικά. Όπως επιδεικτικά αγνοούν τον ίδιο τον μεγάλο ευεργέτη, αφού δεν πάτησε κανένα μέλος του, ούτε για τα μάτια του κόσμου, στο ετήσιο μνημόσυνο που έγινε την Κυριακή της Πεντηκοστής στον τάφο του, στο κοιμητήριο των Αγίων Πάντων στις Σπέτσες.

Το μνημόσυνο αυτό έχει καθιερωθεί τα τελευταία 30 και πλέον χρόνια και γίνεται κάθε Κυριακή της Πεντηκοστής από τον σύλλογο αποφοίτων. Στο μνημόσυνο αυτό γίνεται κοσμοσυρροή, καθώς όλοι πάνε να τιμήσουν τον ευεργέτη του νησιού και να ανάψουν ένα κερί στη μνήμη του. Πάντα, δε, υπάρχει και αντιπροσωπεία του Αναργύρειου Ιδρύματος. Φέτος, όμως, αντιπροσωπεία από το ίδρυμα που φέρει το όνομά του δεν υπήρχε. Σε λίγο ίσως βγάλουν τελείως και το όνομα. Για κάποιους, ο Ανάργυρος θα πρέπει να ξεχαστεί… Δεν θα τον ξεχάσουν, όμως, οι Σπετσιώτες, οι απόφοιτοι, οι σοβαροί άνθρωποι του νησιού, που ξέρουν να αποδίδουν τα του Καίσαρος τω Καίσαρι. Και θα τα αποδώσουν, όταν πρέπει, εκεί που πρέπει.

Σίγουρα τα κληροδοτήματα του Ανάργυρου στο νησί είναι πολλά και πολύτιμα. Αλλά ανήκουν στις Σπέτσες και πουθενά αλλού. Γι’ αυτό, όσοι σχεδιάζουν διάφορα γι’ αυτά θα βρουν μπροστά τους όλους τους Σπετσιώτες, είτε μένουν στο νησί είτε όχι, οι οποίοι θα τους χαλάσουν τα σχέδια. Έχουν γνώση οι φύλακες… Και μαζί δυνατότητες και φιλότιμο. Και πολλές ακόμα αρετές και εφεδρείες, που όσοι δεν τις υπολογίζουν σίγουρα δεν θέλουν να τις ξέρουν…


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: touristorama.com



Σχολιάστε εδώ