Φοβούνται την εκλογή Τραμπ

Φοβούνται την εκλογή Τραμπ

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΒΑΣΗ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

–Ο κίνδυνος αναβάθμισης του ρόλου της Τουρκίας και η ανατροπή των ισορροπιών στην περιοχή

Προβληματισμός επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου εν όψει των εκλογών στις ΗΠΑ τον προσεχή Νοέμβριο. Το ενδεχόμενο να αναδειχθεί νικητής ο Ντ. Τραμπ –προϊόντος του χρόνου η υποψηφιότητα του Τζο Μπάιντεν γίνεται όλο και πιο αδύναμη– προκαλεί έντονη ανησυχία στα ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια.

Αν και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει επακριβώς τις εξελίξεις, μια πιθανή εκλογή του Τραμπ θα φέρει –είναι βέβαιο– σημαντικές ανατροπές, που δεν θα αφήσουν ανεπηρέαστη και τη χώρα μας. «Με τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ θα αλλάξει σε μεγάλο βαθμό», σημειώνουν στενοί συνεργάτες του Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος παρακολουθεί προβληματισμένος τα όσα διαδραματίζονται πέραν του Ατλαντικού.

Οι φόβοι της κυβέρνησης έ­χουν να κάνουν πρωτίστως με το πιθανό ενδεχόμενο να αναβαθμιστεί ο ρόλος της Τουρκίας στην περιοχή λόγω της «χημείας», ό­πως έχει φανεί, που υπάρχει μεταξύ Ντ. Τραμπ και Τ. Ερντογάν.

Θεωρείται, δε, βέβαιο ότι η Άγκυρα θα έχει άλλη αντιμετώπιση στο ζήτημα των πολεμικών εξοπλισμών, καθώς, όπως έδειξε και στην προηγούμενη θητεία του, ο Ντ. Τραμπ λειτουργεί περισσότερο ως «έμπορος» και λιγότερο ως Πρόεδρος. Δεδομένου, δε, ότι δεν πρόκειται να παρεμβαίνει πυροσβεστικά σε τοπικού χαρακτήρα διενέξεις, δεν αποκλείεται αυτό να αποθρασύνει τη γειτονική Τουρκία, η οποία να κλιμακώσει τις προκλήσεις.

Μάλιστα, καθώς η Ευρώπη εμφανίζεται περισσότερο αδύναμη παρά ποτέ, οι προοπτικές σε γεωστρατηγικό επίπεδο κάθε άλλο παρά ευοίωνες είναι. Με τον Ντ. Τραμπ στον Λευκό Οίκο πρέπει να θεωρείται εξαιρετικά πιθανό οι ΗΠΑ να διακόψουν τη στήριξη στην Ουκρανία και ίσως να αλλάξει και ο ρόλος του ΝΑΤΟ. Στη Γερμανία υπάρχει ο απαξιωμένος Όλαφ Σολτς, στην ίδια μοίρα βρίσκεται ο Εμ. Μακρόν στη Γαλλία, όπου επικρατεί πολιτικό χάος, κατά συνέπεια δεν υπάρχει ένα τείχος αντίστασης στα όποια σχέδια του Ντ. Τραμπ, αν κι εφόσον αυτός είναι ο νικητής των εκλογών.

Στην Αθήνα παρακολουθούν με προσοχή και… απόλυτη σιωπή τα όσα συμβαίνουν πέραν του Ατλαντικού. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση, σε όλα τα επίπεδα, απέφυγε έως τώρα οποιαδήποτε, έστω γενικόλογη, αναφορά στις αμερικανικές εκλογές.

Σχετική οδηγία έχουν λάβει υπουργοί και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Και αυτό ίσως να μην είναι αποκλειστικά και μόνο επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου, αλλά αποτέλεσμα και μηνυμάτων που έφτασαν στο πρωθυπουργικό γραφείο από την Ουάσινγκτον και τη Νέα Υόρκη.

Όσοι παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τα γεγονότα υπενθυμίζουν την ακύρωση του ταξιδιού του Κυρ. Μητσοτάκη τον περασμένο Ιανουάριο στις ΗΠΑ. Η αιτία που επικαλέστηκαν τότε από το περιβάλλον του πρωθυπουργού (γρίπη) δεν ήταν αρκούντως πειστική και ορισμένοι συνέδεσαν τη ματαίωση του ταξιδιού με όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ.

Το πρόβλημα του Κυρ. Μητσοτάκη σε περίπτωση εκλογής του Ντ. Τραμπ θα είναι σημαντικό για έναν επιπλέον λόγο: Δεν διαθέτει διαύλους επικοινωνίας με το σύστημα του τελευταίου αλλά και με τους παράγοντες της ομογένειας που τον στηρίζουν και διαθέτουν επιρροή.

Στα μείον για τον πρωθυπουργό και η κάκιστη σχέση του με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο. Τόσο κακές, που οι φήμες λένε ότι το Μέγαρο Μαξίμου ασκεί πιέσεις στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για την αντικατάστασή του (!).


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ