Κ. Μάλαμα: Καμία προσπάθεια εκφοβισμού των εργαζόμενων στην οινοποιία Τσάνταλη δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή.

Κ. Μάλαμα: Καμία προσπάθεια εκφοβισμού των εργαζόμενων στην οινοποιία Τσάνταλη δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή.

Κοινοβουλευτική ερώτηση προς την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κατέθεσε η Κυριακή Μάλαμα, μετά από την απαράδεκτη προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζόμενων στην οινοποιία Τσάνταλη στη Χαλκιδική, για να μην διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους. Την ερώτηση συνυπογράφει ο Τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Γεώργιος Γαβρήλος.

Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, δεκάδες εργαζόμενοι στην οινοποιία Τσάνταλη στη Χαλκιδική βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας από τον Οκτώβριο του 2023. Η επίσχεση εργασίας αφορά στην οφειλή δεδουλευμένων πολλών μηνών.


Η διοίκηση της υπό χρεωκοπία εταιρείας απέστειλε πριν από μερικές ημέρες απειλητικό εξώδικο στους εργαζόμενους που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, με το οποίο η εταιρεία προσπαθεί να τους καταλογίσει την ευθύνη της διαχειριστικής αποτυχίας της, την ώρα που χρωστά ιλιγγιώδη ποσά σε τράπεζες και προμηθευτές, επιχειρώντας να αποδώσει το αδιέξοδο στην επίσχεση των εργαζόμενων. Επισυνάπτει μάλιστα στο εξώδικο κι ένα έντυπο οικειοθελούς αποχώρησης, το οποίο τους ζητά να υπογράψουν και να παραιτηθούν από τα δεδουλευμένα τους.

Επειδή είναι απαράδεκτο να δημιουργείται μια κατάσταση τρομοκράτησης απέναντι στους εργαζόμενους της εταιρίας Ευάγγελος Τσάνταλης Α.Ε. – Αμπελουργία – Οινοποιία – Αποσταγματοποιία, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία καλούν την Υπουργό Εργασίας να διασφαλίσει την τήρηση της εργασιακής νομοθεσίας και να καταβληθούν άμεσα τα οφειλόμενα στους εργαζόμενους της εταιρείας Ευάγγελος Τσάνταλης Α.Ε. – Αμπελουργία – Οινοποιία – Αποσταγματοποιία. 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης : 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ  

Αθήνα, 15 Ιουλίου 2024 

Προς την κυρία Υπουργό Εργασίας 

 

Θέμα : Προσπάθεια εκφοβισμού των εργαζόμενων στην οινοποιία Τσάνταλη για να μην διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους. 

 

Δεκάδες εργαζόμενοι στην οινοποιία Τσάνταλη στη Χαλκιδική βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας από τον Οκτώβριο του 2023. Η επίσχεση εργασίας αφορά στην οφειλή δεδουλευμένων πολλών μηνών, ενώ ακόμα και πριν από την επίσχεση για τουλάχιστον έναν χρόνο οι εργαζόμενοι δέχθηκαν αλλεπάλληλες μειώσεις μισθών, καθυστερήσεις με έναντι καταβολές και παράλληλα σε όλη αυτή την διάρκεια προχώρησαν σε κινητοποιήσεις, ώστε να γίνουν γνωστά τα εργασιακά τους προβλήματα. Η οινοποιία Τσάνταλη, για λόγους που πρέπει να εξεταστούν, έχει καταστεί άκρως ζημιογόνα, με υπέρογκο τραπεζικό δανεισμό. 

Οι λόγοι κακοδιαχείρισης που οδήγησαν στην σημερινή εικόνα δεν θα πρέπει επ’ ουδενί να αποδίδονται στους εργαζόμενους που επί 15 χρόνια κράτησαν την οινοποιία όρθια, με προσωπικές θυσίες. Κι ενώ η εταιρεία δεν παράγει εδώ και σχεδόν ένα χρόνο και με αδυναμία να ανταπεξέλθει σε βασικές ανάγκες της παραγωγικής της δραστηριότητας, στις 26 Απριλίου 2024 προχώρησε σε αλλαγές στη σύνθεση του Διοικητικού της Συμβουλίου, με την νέα διοίκηση να προχωρά σε επιθετικές κινήσεις απέναντι στους εργαζόμενους. Σημειώνεται ότι η πρώην Πρόεδρος κι ο Πρώην Διευθύνων Σύμβουλος με την απόφαση της 26ης Απριλίου 2024, όπως αναφέρεται στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο, ορίζονται ως μη εκτελεστικά μέλη κι ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ορίζεται τρίτο πρόσωπο. 

Σε συνέχεια, στάλθηκε απειλητικό εξώδικο στους εργαζόμενους που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, με το οποίο η εταιρεία προσπαθεί να τους καταλογίσει την ευθύνη της διαχειριστικής αποτυχίας της, την ώρα που χρωστά ιλιγγιώδη ποσά σε τράπεζες και προμηθευτές επιχειρεί να αποδώσει το αδιέξοδο στην επίσχεση των εργαζόμενων. Επισυνάπτει μάλιστα στο εξώδικο κι ένα έντυπο οικειοθελούς αποχώρησης, το οποίο τους ζητά να υπογράψουν και να παραιτηθούν από τα δεδουλευμένα τους. 

Επειδή είναι απαράδεκτο να δημιουργείται μια κατάσταση τρομοκράτησης απέναντι στους εργαζόμενους της εταιρίας Ευάγγελος Τσάνταλης Α.Ε. – Αμπελουργία – Οινοποιία – Αποσταγματοποιία από το νέο Δ.Σ. της. 

Επειδή πρέπει άμεσα να καταβληθούν τα δεδουλευμένα που οφείλονται στους εργαζόμενους. 

Ερωτάται η κυρία Υπουργός Εργασίας : 

Θα τηρηθεί η εργατική νομοθεσία, ώστε να εξοφληθούν τα οφειλόμενα στους εργαζόμενους της εταιρείας Ευάγγελος Τσάνταλης Α.Ε. – Αμπελουργία – Οινοποιία – Αποσταγματοποιία; 

Οι ερωτώντες βουλευτές  

Μάλαμα Κυριακή 

Γαβρήλος Γεώργιος



Σχολιάστε εδώ