ΚΑΙΡΟΣ: Επικίνδυνος συνδυασμός καύσωνα και ξηρασίας

ΚΑΙΡΟΣ: Επικίνδυνος συνδυασμός καύσωνα και ξηρασίας


Toυ
Λευτέρη Σούσου
Προγνώστη καιρού
greekweather.org


ΚΥΡΙΑΚΗ: Ζεστός και καλοκαιρινός θα είναι σήμερα ο καιρός. Μέχρι και το μεσημέρι θα αναπτυχθούν νεφώσεις, πρόσκαι­ρα αυξημένες στα ορεινά της Πελοποννήσου, της Κεντρικής Στερεάς, της Η­πείρου, της Δυτικής Θεσσαλίας και της Δυτικής Μακεδονίας, ό­που θα εκδηλωθούν μπόρες α­στάθειας, με γρήγορη βελτίωση από το απόγευμα. Η θερμοκρασία στα ηπειρωτικά θα φτάσει στους 39 – 40 και τοπικά στους 42 βαθμούς σε ευαίσθητες κλειστές περιοχές.

Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί – βορειοδυτικοί, στα 3 – 4 Μποφόρ και στο Αιγαίο στα 5 – 6 και τοπικά στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο στα 7 Μποφόρ.

ΔΕΥΤΕΡΑ: Ηλιόλουστος και ζεστός θα είναι και πάλι ο καιρός. Πιθανότητα αστάθειας μόνο στη βορειοδυτική ορεινή χώρα. Η θερμοκρασία θα φτάσει στους 38 – 39 και τοπικά στους 41 βαθμούς στα ηπειρωτικά, κυρίως σε ευαίσθητες κλειστές περιοχές. Οι άνεμοι βόρειοι, στα 3 – 5 Μποφόρ και στο Αιγαίο ενισχυμένοι στα 5 – 6 και τοπικά στο Νότιο Αιγαίο στα 7 Μποφόρ.

ΤΡΙΤΗ: Καλοκαιρινός και ξηρός θα είναι ο καιρός. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ίδια, υψηλά, επίπεδα. Οι άνεμοι βόρειοι, στα 3 – 5 Μποφόρ στο Ιόνιο και στο Αιγαίο 5 – 6 και τοπικά στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο στα 7 Μποφόρ. Στην Αττική, στην Ανατολική Πελοπόννησο, στην Εύβοια, στην Ανατολική Στερεά, στη Θράκη οι άνεμοι θα φτάσουν στα 4 – 5 και τοπικά σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια στα 6 Μποφόρ (ριπές).
Το μελτέμι στα ανατολικά προσήνεμα διαμερίσματα θα παραμείνει τουλάχιστον μέχρι και την Παρασκευή, αλλά προς το τέλος της εβδομάδας θα παρουσιάσει εξασθένηση και οι άνεμοι μεγαλύτερης έντασης (5 – 6 Μποφόρ) θα περιοριστούν στο Αιγαίο.

ΤΕΤΑΡΤΗ: Καλοκαιρία στη χώρα, με τη θερμοκρασία να παραμένει αμετάβλητη. Οι άνεμοι βόρειοι, στα 3 – 4 και τοπικά έως 5 Μποφόρ στο Ιόνιο και στο Αιγαίο ενισχυμένοι στα 5 – 6 και τοπικά στο Κεντρικό Αιγαίο στα 7 Μποφόρ.

ΠΕΜΠΤΗ: Ο καλός καιρός θα συνεχιστεί, με τη θερμοκρασία να παραμένει σε επίπεδα καύσωνα, στους 39 – 42 βαθμούς. Οι άνεμοι βόρειοι, στα 3 – 5 Μποφόρ στο Ιόνιο και στο Αιγαίο 5 – 6 και τοπικά στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο στα 7 Μποφόρ.

Την Παρασκευή και το Σάββατο ο καλοκαιρινός καιρός θα συνεχιστεί, με πιθανότητα για αστάθεια, κυρίως τις θερμές ώρες, σε περιοχές της βόρειας ηπειρωτικής χώρας, με έμφαση σε ορεινά – ημιορεινά. Η θερμοκρασίες στα ίδια, υψηλά, επίπεδα, στους 38 – 39 και τοπικά 42 βαθμούς.

Η μεγάλη διάρκεια του καύσωνα, τα μελτέμια και η παρατεταμένη ξηρασία θα είναι ένας επικίνδυνος συνδυασμός για τη χώρα μας το επόμενο διάστημα, καθώς οι συνθήκες αυτές είναι ευνοϊκές για την εξάπλωση των πυρκαγιών. Οι ελάχιστες τιμές δεν θα πέφτουν κάτω από τους 27 – 28 βαθμούς, ενώ οι μέγιστες θερμοκρασίες στις παράκτιες περιοχές θα είναι χαμηλότερες κατά 3 – 4 βαθμούς σε σχέση με τα ηπειρωτικά.

Φυσιολογικό για τα κλιματικά δεδομένα είναι το κύμα καύσωνα που θα μας επηρεάσει, αφού ο μήνας Ιούλιος μας έχει συνηθίσει σε κύματα καύσωνα με διάρκεια, ενώ στο παρελθόν έχουν καταγραφτεί και πολύ πιο υψηλές θερμοκρασίες.

Η τάση δείχνει ότι μετά τις 22 – 23 Ιουλίου η θερμοκρασία θα σημειώσει, σταδιακά, μικρή πτώ­ση, αλλά οι υψηλές τιμές θα παραμείνουν έως και το τέλος Ιουλίου. Η καλύτερη περίοδος για ε­ξορμήσεις στις παραλίες.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Φωτο:Miroslav Sárkozy από το Pixabay


Σχολιάστε εδώ