Έλενα Κουντουρά στο “Π”: Πολλές οι προκλήσεις στη νέα θητεία στο Ευρωκοινοβούλιο

Έλενα Κουντουρά στο “Π”: Πολλές οι προκλήσεις στη νέα θητεία στο Ευρωκοινοβούλιο

–Προτεραιότητά μου, τα κοινωνικά δικαιώματα και η οικονομική σύγκλιση της Ελλάδας με την Ευρώπη

Της
ΕΛΕΝΑΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ
Ευρωβουλευτού ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ


H επικείμενη ορκωμοσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο σηματοδοτεί την αρχή μιας πενταετίας κρίσιμων πολιτικών αποφάσεων, κατά τη διάρκεια της οποίας οι 720 ευρωβουλευτές θα διεκδικήσουμε, θα διαπραγματευτούμε σκληρά και θα συνδιαμορφώσουμε το μέλλον της Ευρώπης και των λαών της.

Την προηγούμενη πενταετία βρεθήκαμε αντιμέτωποι με κοινωνικές, οικονομικές και εργασιακές ανισότητες, που έγιναν οξύτερες λόγω των αλλεπάλληλων κρίσεων: της υγειονομικής, της ενεργειακής και της στεγαστικής κρίσης, του υψηλού πληθωρισμού και της ακρίβειας, αλλά και της κλιματικής αλλαγής, που εξελίχθηκε ραγδαία σε κλιματική κρίση.

Τα κοινωνικά και τα ανθρώπινα δικαιώματα θα παραμείνουν στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεών μου και σε αυτήν τη θητεία, μέσα από το έργο μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Επιτροπές και στην Ολομέλεια.

Θα πιέσω για δραστικές παρεμβάσεις με στόχο την οικονομική σύγκλιση της Ελλάδας με την Ευρώπη, σε επίπεδο μισθών και κόστους ζωής. Προτεραιότητα είναι να καταπολεμήσουμε την ανεξέλεγκτη ακρίβεια, να αντιμετωπίσουμε την αισχροκέρδεια, να δώσουμε λύση στη στεγαστική κρίση και στην ενεργειακή φτώχεια, που γονατίζει ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά. Οι εθνικές κυβερνήσεις σε χώρες όπως η Ελλάδα αποδείχθηκαν ανεπαρκείς να προστατεύσουν τα εισοδήματα των πολιτών, που εξακολουθούν να συμπιέζονται από το υψηλό κόστος των τιμών της ενέργειας, των μεταφορών και βασικών ειδών της καθημερινότητας. Μόλις τους δύο τελευταίους μήνες επιβλήθηκαν στην Ελλάδα αυξήσεις έως και 50% στις τιμές του ρεύματος και προεξοφλούνται νέες ανατιμήσεις μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Η αγοραστική δύναμη της κοινωνίας συνεχώς μειώνεται και το βιοτικό επίπεδο επιδεινώνεται.

Στη θητεία 2019 – 2024, ήμουν συντονίστρια της πολιτικής μου ομάδας στην Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού TRAN και μέλος της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας ITRE. Πιέσαμε, διεκδικήσαμε και πετύχαμε, μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες, εμβληματικές αποφάσεις, ώστε η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση της Ευρώπης να είναι πρωτίστως κοινωνικά δίκαιη, για να μην αφήσουμε κανέναν πίσω.

Στη θητεία 2024 – 2029, θα διεκδικήσουμε ακόμη πιο ουσιαστικές πολιτικές για τη στήριξη των πολιτών. Στο μέτωπο της κλιματικής κρίσης, θα αγωνιστούμε για ένα ευρωπαϊκό ταμείο δίκαιης μετάβασης, όχι μόνο για τις λιγνιτικές, υπό μετάβαση περιφέρειες, αλλά συνολικά για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συγχρόνως, μέσα από τις Επιτροπές θα πιέσουμε για ζητήματα που έχουν άμεσο κοινωνικό αντίκτυπο, όπως η οδική ασφάλεια. Είχα την τιμή να είμαι εισηγήτρια όλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην έκθεση-ψήφισμα, που υιοθετήθηκε με συντριπτική πλειοψηφία, για την οδική ασφάλεια έως το 2030, με στόχο να μειωθούν κατά 50% οι θάνατοι και οι σοβαροί τραυματισμοί από τροχαίες συγκρούσεις. Με βάση την έκθεσή μου, η Κομισιόν έφερε προς ψήφιση ένα φιλόδοξο νομοθετικό πακέτο, που δεν ολοκληρώθηκε. Ψηφίστηκε η αναθεώρηση της ευρωπαϊκής οδηγίας για τη διασυνοριακή επιβολή προστίμων. Σε στάδιο διαπραγματεύσεων με την Κομισιόν και το Συμβούλιο βρίσκονται και δύο ακόμη νευραλγικές αναθεωρήσεις ευρωπαϊκών οδηγιών, για τις προϋποθέσεις χορήγησης των αδειών οδήγησης, συμπεριλαμβανομένου του κρίσιμου ζητήματος των ορίων ηλικίας, αλλά και για την έκπτωση από το δικαίωμα οδήγησης ευρωπαϊκά σε σοβαρές παραβάσεις.

Συγχρόνως, απαιτούνται πιο δραστικές πολιτικές προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εξάλειψης της έμφυλης βίας, που βρίσκεται σε έξαρση, με πιο ακραία μορφή της τις γυναικοκτονίες. Ως εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον αντίκτυπο της ενδοοικογενειακής βίας, με την έκθεσή μου στην προηγούμενη θητεία διεκδικήσαμε και συνδιαμορφώσαμε την πρώτη ευρωπαϊκή νομοθεσία για τη βία κατά γυναικών και την ενδοοικογενειακή βία, που ψηφίστηκε στην τελευταία Ολομέλεια του Απριλίου. Παρότι, όμως, η οδηγία αυτή θέτει τις βάσεις ώστε να διορθωθούν στρεβλώσεις και ελλείψεις στις εθνικές νομοθεσίες, δεν αρκεί. Είχαμε ζητήσει η οδηγία να είναι ακόμη πιο φιλόδοξη. Με την ενσωμάτωση, επομένως, της οδηγίας στο εθνικό δίκαιο των κρατών-μελών τα επόμενα χρόνια, θα επιδιώξουμε νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες για ένα ολοκληρωμένο ευρωπαϊκό πλαίσιο πρόληψης και εξάλειψης όλων των μορφών της έμφυλης βίας. Παράλληλα, θα εργαστώ για πιο στοχευμένες πολιτικές ενδυνάμωσης της γυναίκας και του παιδιού στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι έλληνες πολίτες με τίμησαν με την ψήφο τους και επέλεξαν να είμαι ξανά η φωνή τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις για μια καλύτερη ζωή στην Ελλάδα, σε μια Ευρώπη πιο κοινωνική, αλληλέγγυα, δίκαιη και δημοκρατική.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ